Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Επιστημονική είδηση

( ενεση κατά των αλλεργιών :: 9/1/2006 19:49:23) 

ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΑΕΚ: Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΑΛΑΓΑ ΘΑ ΠΑΙΧΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

3.3 Η ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωση της

Ενεση κατά των αλλεργιών

Τον πρώτο λόγο

Η ρωμαϊκή παράδοση ανάγει την ίδρυση της Ρώμης στο Ρωμύλο, απόγονο του Αινεία, που ήρθε στην Ιταλία από την Τροία μετά την πυρπόληση και την καταστροφή της από τους Έλληνες.

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα το νέο φάρμακο κατά του αλλεργικού άσθματος.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ

Η ίδρυση της τοποθετείται στο 753 π.Χ. Ωστόσο η αρχαιολογική έρευνα αποκαλύπτει ότι στη θέση όπου ιδρύθηκε η Ρώμη, υπήρχαν μικροί οικισμοί από το 10ο μέχρι τον 8ο αι. π.Χ.

Πρόκειται για ένα νέο φάρμακο σε ενέσιμη μορφή, το οποίο "χτυπάει" την ειδική ανοσοσφαιρίνη Ε που ευθύνεται για την εμφάνιση των αλλεργικών παθήσεων και η αποτελεσματικότητά του αγγίζει το 90%.

ΜΑΛΑΓΑ

Είναι πολύ πιθανό η δημιουργία της να οφείλεται στους Ετρούσκους, οι οποίοι, αφού κατέλαβαν το Λάτιο τον 7ο αι. π.Χ., στη συνέχεια, προχώρησαν σε συνοικισμό των κατοίκων των γύρω περιοχών, όπως είχε συμβεί και στην Αθήνα.

Όπως εξηγεί στην "Μ" ο ειδικός αλλεργιολόγος και αναπληρωτής διευθυντής ΕΣΥ στο αλλεργιολογικό ιατρείο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης δρ. Ιωάννης Σιδηρόπουλος, η χρήση του φαρμάκου ενδείκνυται για ενήλικες και αφορά σε συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών που εμφανίζουν έντονα συμπτώματα αλλεργικού άσθματος και στους οποίους οι μέχρι τώρα θεραπείες δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Ευκαιρίες για γκολ που θα έδινε τη νίκη στην ΑΕΚ έχασε ο Λάκης

Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκαν σπουδαία έργα, όπως η αποξήρανση των ελών της περιοχής, ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός, η αγορά στο κέντρο της πόλης, ο μεγάλος ιππόδρομος και ο ναός του Διός στο λόφο του Καπιτωλίου, έναν από τους επτά λόφους που αποτελούσαν τη φυσική οχύρωση της Ρώμης.

"Το φάρμακο αυτό κυκλοφορεί εδώ και τρία χρόνια στην Αμερική με πολύ καλά αποτελέσματα. Το όνειρο της πρόκρισης κράτησε ζωντανό χθες η ΑΕΚ στην Ισπανία.

Στα τέλη όμως του 6ου αι. π.Χ. οι κάτοικοι της περιοχής επαναστάτησαν και έδιωξαν τους Ετρούσκους από την περιοχή τους.

Στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την καθιέρωση ενιαίας τιμής σε όλη την Ευρώπη. Και με το 0-0 που απέσπασε μπορεί να αισιοδοξεί ότι την επόμενη Πέμπτη θα είναι αυτή που θα εξασφαλίσει θέση στο ραντεβού στους "8" του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή από τη μονομαχία Χέρτα-Μποαβίστα (3-2 επικράτησαν χθες οι Γερμανοί στην έδρα τους).

Έκτοτε οι Ρωμαίοι άρχισαν να οργανώνονται συστηματικά, να κυριαρχούν στο Λάτιο και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών.

Τα πλεονεκτήματά του είναι ότι δεν έχει παρενέργειες, είναι ασφαλές και η χορήγησή του είναι απλή και εύκολη", τονίζει ο κ. Σιδηρόπουλος. Μάλαγα και ΑΕΚ κράτησαν και χθες το αήττητο στις (φετινές) ευρωπαϊκές αναμετρήσεις τους.

[1]. Σύμφωνα με τους ρωμαϊκούς μύθους, αυτόν και τον αδελφό του Ρέμο μεγάλωσε μια λύκαινα.

Όπως αναφέρει ο κ. Σιδηρόπουλος, στην Ελλάδα το 8%-10% του πληθυσμού πάσχει από αλλεργία μέτριας βαρύτητας.

Έξι νίκες και δύο ισοπαλίες έχουν οι Ισπανοί (άρχισαν την ευρωπαϊκή τους περιπέτεια από το Ιντερτότο), δύο νίκες και έξι ισοπαλίες (στο Τσάμπιονς Λιγκ) έχουν στο ενεργητικό τους οι "κιτρινόμαυροι".

2. Η προέλευση των κατοίκων της Ρώμης Έτσι από το τέλος του 6ου αιώνα η Ρώμη ζει με ένα πολίτευμα, που δημιουργήθηκε την εποχή της ετρουσκικής κυριαρχίας. Την ηγετική τάξη σχημάτιζε η τοπική αριστοκρατία, Ετρούσκοι και Ρωμαίοι, μερικές εκατοντάδες οικογένειες μεγάλων γαιοκτημόνων, εμπόρων και κτηνοτρόφων. Η αριστοκρατία αυτή δεν ήταν ούτε καθαρά ετρουσκική, ούτε καθαρά ρωμαϊκή. Ανεξάρτητα πάντως από την καταγωγή τους, τα μέλη της μιλούσαν και έγραφαν Λατινικά, αισθάνονταν πιο στενά δεμένοι με τις λατινικές παρά τις ετρουσκικές πόλεις. Και αν αυτό ισχύει για τους ευγενείς, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο υπόλοιπος πληθυσμός στο σύνολο του ήταν καθαρά λατινικός, τόσο στην περιοχή της Ρώμης, όσο και στους μικρούς οικισμούς και στα χωριά της λατινικής πεδιάδας, τα οποία είχε προσαρτήσει η Ρώμη πριν, κυρίως όμως μετά την ετρουσκική κυριαρχία. M. Rostovtzeff, Ρωμαϊκή ιστορία, μετ. Β. Κάλφογλου, εκδ. Παπαζήση, σ. 37.

Από το ποσοστό αυτό, ένα 2% θα μπορούσε να είναι υποψήφιο για τη νέα θεραπεία, καθώς δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις υπάρχουσες θεραπείες.

Ο επαναληπτικός αγώνας στο "Νίκος Γκούμας" θα έχει πάντως σίγουρα νικητή. Η παράδοση αναφέρει ότι από την ίδρυση της Ρώμης και μέχρι τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. κυβέρνησαν έξι βασιλείς, μεταξύ των οποίων φαίνεται ότι κάποιοι ήταν Ετρούσκοι.

Κόστος 800 ευρώ

ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΗΣΕ

Την περίοδο της βασιλείας που διαρκεί ως το 509 π.Χ., η Ρώμη είχε την ακόλουθη κοινωνική και πολιτική οργάνωση:

"Η χορήγηση του νέου φαρμάκου θα γίνεται αποκλειστικά από εξειδικευμένα κέντρα, όπως αυτά που λειτουργούν σε "Ιπποκράτειο" και "Παπανικολάου" στη Θεσσαλονίκη.

Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ πατούσε γερά στο γήπεδο και ο Σάκης Χιώτης, που επανεμφανίστηκε κάτω από την "κιτρινόμαυρη" εστία, ελάχιστες φορές ανησύχησε.

Η κοινωνική συγκρότηση.

Στις ΗΠΑ, το νέο φάρμακο χορηγείται σε 2-3 ενέσεις σε διάστημα δύο μηνών.

Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς παρουσίασε και πάλι το αγαπημένο του (αλλά και… "άχαστο" στο Τσάμπιονς Λιγκ) σύστημα 3-6-1.

Η ρωμαϊκή κοινωνία την περίοδο της βασιλείας συγκροτείται από τρεις τάξεις: τους πατρικίους, τους πελάτες και τους πληβείους.

Ωστόσο, εάν η αλλεργία κρατά όλο το χρόνο, τότε επαναλαμβάνεται η χορήγηση 2-3 φορές το χρόνο.

Με λίμπερο τον Ράι και τους Κρέικ και Κωστένογλου να έχουν αναλάβει την επιτήρηση του (ικανότατου) επιθετικού διδύμου της Μάλαγα με τους Ντάριο Σίλβα και Ντέλι Βαλντέζ.

- Πατρίκιοι ήταν οι Ρωμαίοι που ανήκαν στις παλαιές μεγάλες οικογένειες.

Βέβαια, η θεραπεία είναι ακριβή, καθώς κοστίζει 800 ευρώ.

Στη μεσαία γραμμή ο Ζαγοράκης είχε την υποστήριξη του Μαλαδένη και στα πλάγια οι Μπορμπόκης και Λάκης κάλυπταν τη δεξιά πλευρά ενώ ο Κασάπης δεχόταν βοήθειες από τον Ναλιτζή στο αριστερό άκρο, αφού ο Γρηγόρης Γεωργάτος είχε μείνει στην Αθήνα.

Οι οικογένειες αυτές με τα άμεσα μέλη και τα παρακλάδια τους αποτελούσαν τα ρωμαϊκά γένη.

Πάντως καταβάλλεται προσπάθεια να καλύπτεται το κόστος από τα ασφαλιστικά ταμεία", επισημαίνει ο κ. Σιδηρόπουλος. Η ΑΕΚ είχε το πρώτο σουτ προς την εστία του Κοντρέρας στο 19' από τον Ζαγοράκη, αλλά η μπάλα έφυγε πάντω από το οριζόντιο δοκάρι.

Όλα τα μέλη ενός γένους ονομάζονταν πατρίκιοι, γιατί κατάγονταν από τον ίδιο πατέρα, τον οποίο αναγνώριζαν και ως αρχηγό.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητα του νέου φαρμάκου είναι τόσο μεγάλη που οι Αμερικανοί επιστήμονες σκέφτονται να το χρησιμοποιήσουν και για βαριές τροφικές αλλεργίες που προκαλούν επικίνδυνες για την υγεία αναφυλαξίες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παίκτες του Μπάγιεβιτς δεν κατάφεραν να μπουν στην αντίπαλη περιοχή και απειλούσαν μόνο με (μακρινά) σουτ.

- Πελάτες ήταν αυτοί που ζούσαν κοντά στους πατρικίους ως υπήκοοι και δέχονταν την προστασία τους.

Επίσης, σκέφτονται να το χρησιμοποιήσουν και σε συνδυασμό με τα αντιαλλεργικά εμβόλια για διπλή αποτελεσματικότητα. Στο 20' ο Μανού έκλεψε την μπάλα από τον Ράιτ, έβγαλε τη σέντρα αλλά ο Κωστένογλου με υπερένταση πρόλαβε και έδιωξε σε κόρνερ προ του Ντέλι Βαλντέζ.

Επρόκειτο μάλλον για τους προϊταλιώτες κατοίκους, δηλαδή τους Λίγουρες.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Στο 31' ο Ντέλι Βαλντέζ έβγαλε καταπληκτική μπαλιά στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΚ στον Ντάριο Σίλβα που έκανε το συρτό σουτ χωρίς να βρει τον στόχο.

Σταδιακά αυτοί ήρθαν σε επιμειξίες με τους πατρικίους και συγχωνεύτηκαν σε μια τάξη.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΟΥΚΑ

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς χρησιμοποίησε τον Βασίλη Τσάρτα στη θέση του Δημήτρη Ναλιτζή αναζητώντας την καλή μπαλιά που θα έβγαζε σε θέση βολής τον Ντέμη Νικολαΐδη και θα έδινε την ευκαιρία στην ΑΕΚ να μπει στην περιοχή της Μάλαγα.

Ένα από τα παλαιότερα ρωμαϊκά νομίσματα. Κόπηκε σε νομισματοκοπείο της Καμπανιάς (μέσα 3ου αι. π.Χ.). Εικονίζει τη λύκαινα που θηλάζει το Ρωμύλο και το Ρέμο.

Και πραγματικά το (μέχρι τότε) ήσυχο βράδυ του Κοντρέρας έγινε… εφιάλτης.

- Πληβείοι ήταν όλοι οι νεότεροι κάτοικοι της Ρώμης και των γύρω περιοχών.

Στο 53' από γυριστή κεφαλιά του Μαλαδένη ο Μπορμπόκης βγήκε πίσω από την άμυνα, αλλά νικήθηκε από τον τερματοφύλακα της Μάλαγα.

Όταν οι Ρωμαίοι καταλάμβαναν μια πόλη, υποχρέωναν τους κατοίκους της να μετοικήσουν κοντά στη Ρώμη.

Ο Κοντρέρας νίκησε ξανά και στο 53' όταν ο Λάκης μπήκε μόνος (από μπαλιά του Τσάρτα) έκανε το σουτ αλλά απέτυχε και πάλι.

Πολλοί, εξάλλου, είχαν έρθει μόνοι τους στη Ρώμη σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.

Χωρίς σοβαρά λάθη η διαιτησία του Κροάτη Ζέλικο Σίριτς.

Δεν είχαν κανένα δεσμό με τους πατρικίους και τους πελάτες·

Παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τους Κρέικ, Ντάριο Σίλβα.

γι' αυτό και ονομάστηκαν πλήθος (πληβείοι).

ΜΑΛΑΓΑ: Κοντρέρας, Λίτος, Ροτέτα, Ντέλι Βαλντέζ, Ντάριο Σίλβα, Μουσάμπα (82' Κάναμπαλ), Μαρτσέλο Ρομέρο, Μανού, Γκεράρντο, Χοσέμι.

Οι πληβείοι δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα και δεν τους επιτρεπόταν να νυμφευτούν με γυναίκες από την τάξη των πατρικίων.

ΑΕΚ: Χιώτης, Μπορμπόκης, Κωστένογλου, Ζαγοράκης, Μαλαδένης, Κρέικ, Νικολαΐδης (82' Ίβιτς), Κασάπης, Ράιτ, Λάκης (90' Κωνσταντινίδης), Ναλιτζής (46' Τσάρτας).

3. Η προέλευση των πληβείων Οι Αρχαίοι δε μας φωτίζουν και τόσο για τον αρχικό σχηματισμό της τάξης των πληβείων. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι, κατά μεγάλο μέρος, σχηματίστηκε από αρχαίους πληθυσμούς που είχαν κατακτηθεί και υποδουλωθεί. Μας κάνει όμως εντύπωση η διαπίστωση του Τίτου Λίβιου, ο οποίος γνώριζε τα αρχαία έθιμα, πως οι πατρίκιοι κατηγορούσαν τους πληβείους, όχι γιατί προέρχονταν από ηττημένους πληθυσμούς αλλά γιατί δεν είχαν ούτε οικογένεια ούτε θρησκεία. Αυτή λοιπόν η μομφή που ήταν ήδη άδικη κατά την εποχή του Λικίνιου και που οι σύγχρονοι του Τίτου Λίβιου δε συμμερίζονταν σχεδόν καθόλου, πρέπει να ανάγεται σε μια πολύ παλαιά εποχή και να αναφέρεται στους πρώτους χρόνους της Ρώμης. Fustel de Coulanges, Η αρχαία πόλη, μετ. Λ. Σταματιάδη, εκδ. Ειρμός, σ. 362.

ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ

Η πολιτική οργάνωση.

Αν έβαζε γκολ ο Λάκης…

Την περίοδο της βασιλείας αρχηγός του κράτους ήταν ο βασιλιάς, ο οποίος ήταν παράλληλα θρησκευτικός αρχηγός, ηγέτης του στρατού και ανώτατος δικαστής.

"Με την ευκαιρία του Λάκη θα μπορούσαμε να γυρίσουμε νικητές.

Τις βασιλικές δικαιοδοσίες έλεγχαν δύο σώματα: η σύγκλητος και η εκκλησία τον λαού.

Η πρόκριση δεν έχει τελειώσει".

Τη σύγκλητο, που αποτελούνταν από εκατό και στη συνέχεια από τριακόσια μέλη, τη συγκροτούσαν οι αρχηγοί των ρωμαϊκών γενών.

Αυτή ήταν άποψη του Ντούσαν Μπάγιεβιτς αμέσως μετά το τέλος του χθεσινού αγώνα της ΑΕΚ με τη Μάλαγα.

Η σύγκλητος μαζί με το βασιλιά συγκαλούσαν την εκκλησία του λαού και επικύρωναν τις αποφάσεις της.

Ο Σερβοέλληνας τεχνικός δήλωσε ακόμη:

Η σύγκλητος ήταν ο θεματοφύλακας των εθίμων και των παραδόσεων της Ρώμης.

"Είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, αλλά η ΑΕΚ πρέπει να παίζει ακόμη καλύτερα.

Η εκκλησία ήταν η συγκέντρωση όλων των πατρικίων και των πελατών.

Ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο δεν παίξαμε έτσι όπως έπρεπε να αγωνιστούμε, επειδή δεν είχαμε έναν παίκτη για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την μπάλα.

Η εκκλησία αυτή ονομαζόταν και φρατρική, επειδή οι πατρίκιοι συγκεντρώνονταν σε τμήματα - τις φράτρες, όπως τις ονόμαζαν.

Η αλήθεια είναι ότι δώσαμε περισσότερο βάρος στο κέντρο του γηπέδου.

Επικύρωνε ή απέρριπτε τις αποφάσεις του βασιλιά «διά βοής».

Δεν είχαμε κίνηση, δεν είχαμε χώρο για να κάνουμε κάτι παραπάνω".

Αποφάσιζε για ειρήνη ή πόλεμο και εξέλεγε το βασιλιά.

Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς πρόσθεσε ακόμη:

4. Η ίδρυση της λεγεώνας και της συγκλήτου Αφού κτίστηκε η πόλη, στην αρχή (ο Ρωμύλος) διαίρεσε όλο το λαό που είχε ενηλικιωθεί σε στρατιωτικά σώματα. Κάθε σώμα αποτελούνταν από τρεις χιλιάδες πεζούς και τριακόσιους ιππείς. Ονομάστηκε λεγεώνα, γιατί οι μάχιμοι ήταν οι πιο διακεκριμένοι απ' όλους. Στη συνέχεια τους άλλους τους ενέταξε στο δήμο και ονομάστηκε ο λαός ποπούλους. Εκατό ευγενείς έκανε βουλευτές και αυτούς τους ονόμασε πατρικίους και το σώμα αυτών σενάτον. Σενάτος σημαίνει ακριβώς γερουσία. Άλλοι αναφέρουν ότι οι βουλευτές ονομάστηκαν πατρίκιοι γιατί ήταν πατέρες γνησίων παιδιών, άλλοι όμως γιατί οι ίδιοι (οι βουλευτές) είχαν να επιδείξουν τους ίδιους τους τους πατέρες, πράγμα το οποίο δεν ήταν κοινό σε πολλούς, απ' όσους συγκεντρώθηκαν στην πόλη. Άλλοι πάλι από τη λέξη πατρονία, γιατί έτσι ονόμαζαν την προστασία και συνεχίζουν να την ονομάζουν μέχρι σήμερα… Πλούταρχος, Ρωμύλος, 13.

"Το δεύτερο ημίχρονο ήταν για εμάς καλύτερο, και αν και είχαμε πίεση με μακρινές πάσες από τη Μάλαγα, είχαμε και εμείς δύο - τρεις πολύ καλές ευκαιρίες που θα μπορούσαμε να πετύχουμε γκολ.

Πορτρέτο συγκλητικού (περ. αρχές 1ου αι. π.Χ.). Η σύγκλητος από την εποχή της ίδρυσης της Ρώμης μέχρι και την παρακμή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (τέλη 3ου αι. μ.Χ.) αποτέλεσε το σπουδαιότερο πολιτικό σώμα το οποία καθόρισε την τύχη του ρωμαϊκού κράτους. (Παρίσι, Μουσεία Λούβρου)

Με την ευκαιρία του Λάκη θα μπορούσαμε να γυρίσουμε από τη Μάλαγα νικητές. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου, γιατί πάλεψε ο καθένας μέχρι το τελευταίο λεπτό, αν και είχαμε πολλές απουσίες. Δεν πρέπει να νομίζουμε ότι η πρόκριση έχει τελειώσει. Το παιχνίδι στην Αθήνα δεν θα είναι εύκολο, γιατί ξέρουμε ότι η Μάλαγα θα είναι ακόμη πιο δυνατή στο δεύτερο ματς. Το ένα ημίχρονο τελείωσε και τώρα μας περιμένει άλλο ένα".

*** Ο Ντάριο Σίλβα δεν θα αγωνιστεί στην Αθήνα λόγω καρτών.