Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( η πολιτική του μοιραίου :: 15/1/2006 21:14:40) 

Η πολιτική του μοιραίου

ΠΑΟ: ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ… ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ

3.2 Οι Ετρούσκοι

Στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων τα ρεπορτάζ από τη Θεσσαλονίκη, όταν δεν είναι για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, αφορούν τα εργοστάσια που κλείνουν -τελευταία με ταχύτατους ρυθμούς- και τους εργαζόμενους που μένουν άνεργοι.

Όνειρα σε δύο ταμπλό

Ήταν ένας από τους πρώτους λαούς που εγκαταστάθηκαν στην ιταλική χερσόνησο.

Η εικόνα των ανέργων στην τηλεόραση έχει, όσο και αν αυτό ακούγεται κάπως παράξενο, μία καλή επίδραση σε όσους έχουν εργασία.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ

Έφτασαν την ίδια εποχή περίπου με τους Έλληνες, δηλαδή κατά τον 8ο αι. π.Χ.

Οι τελευταίοι σκέφτονται, «καλά είμαστε, κοίτα να δεις τι μπορεί να πάθεις στα καλά καθούμενα». Αν, δηλαδή, ο Μαρκαριάν δεν νοιαζόταν για την Ευρώπη και το ΟΥΕΦΑ, πόσα γκολ θα έριχνε ο Παναθηναϊκός στην Άντερλεχτ;

Η καταγωγή τους μας είναι άγνωστη.

Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι.

Το κοντέρ "έγραψε" 3-0, η πρόκριση στις "8" καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης μοιάζει σίγουρη και η… οικογένεια, όπως είπε προχθές ο προπονητής, μπορεί να ονειρεύεται διάκριση σε διπλό ταμπλό.

Προήλθαν πιθανότατα από το βορειοανατολικό Αιγαίο·

Η αποβιομηχάνιση και η ανεργία που πλήττουν αμείλικτα τη Θεσσαλονίκη εδώ και δέκα χρόνια δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις, για να παραφράσουμε το σύνθημα των μεγάλων αντιπολεμικών διαδηλώσεων του 2003.

Με τους Βέλγους οι "πράσινοι" πέρασαν με άριστα το τεστ.

ίσως κατοικούσαν στα νησιά της περιοχής και στα απέναντι παράλια της Μ. Ασίας.

Για τη Θεσσαλονίκη είναι μία πραγματικότητα εκτός τηλεοπτικού τοπίου, μια και όταν οι κάμερες σβήνουν η ζωή και τα προβλήματά της παραμένουν.

Με δεδομένο, όμως, ότι υπάρχει και δεύτερο… διαγώνισμα την Κυριακή κόντρα στον Άρη, μένει να διαπιστώσουμε κατά πόσο το τρένο του Παναθηναϊκού αντέχει.

Οι αρχαίοι Έλληνες τους ονόμαζαν Τυρρηνούς.

Και αυτά είναι πρωτίστως πολιτικά: τα προβλήματα της καθημερινότητας - για όσους θυμούνται την αιχμή του δόρατος της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Ο Ολιζαντέμπε με δύο γκολ βύθισε σε βαθιά μελαγχολία όσους σε Ελλάδα ή… Κύπρο πιστεύουν ότι δεν πρέπει να παίζει βασικός.

Οι ανασκαφές που έγιναν στην Ιταλία απέδειξαν ότι από την εποχή της εγκατάστασης τους και για μισή περίπου χιλιετία ανέπτυξαν υψηλού επιπέδου πολιτισμό.

Το παράξενο είναι ότι από τη συζήτηση για την ανεργία και την αποβιομηχάνιση η πολιτική και οι πολιτικοί απουσιάζουν.

Στο 1-0 ήταν εκεί, το 3-0 ήταν δικό του και στη σέντρα για την κεφαλιά του Λυμπερόπουλου, ο… μηχανοδηγός της ταχείας που οδηγεί στο πρωτάθλημα αρκέστηκε να πει "ευχαριστώ" για τη συστημένη σέντρα.

1. Η εξάπλωση των Ετρούσκων στην Ιταλία Η δύναμη της Ετρουρίας ήταν τόσο μεγάλη ώστε η φήμη του ονόματος της γέμιζε όχι μονάχα τη γη αλλά και τις θάλασσες κατά μήκος της Ιταλίας, από τις Άλπεις ως το στενό της Μεσσήνης… Το μεγαλείο των Ετρούσκων επιβεβαιώνεται από τα ελληνικά ονόματα που οι Ιταλοί δίνουν στις θάλασσες που περιβάλλουν τη χερσόνησο: Λένε τη μια θάλασσα Τοσκάνη (Το Τυρρηνικό πέλαγος), από το όνομα αυτού του έθνους και την άλλη θάλασσα Αδριατική, από το όνομα του Αδρία, μιας αποικίας της Τοσκάνης… Οι Ετρούσκοι εγκαταστάθηκαν σε δύο ομάδες από δώδεκα πόλεις, στην αρχή από τα Απένιννα, ύστερα έστειλαν πέρα από τα Απένιννα κι έκαμαν αποικίες τις πόλεις που είχαν άλλοτε. Αυτές οι αποικίες έπιασαν ολόκληρη τη χώρα, από τον Πάδο ως τις Άλπεις, εκτός από το τρίγωνο που κατέχουν οι Βενετοί, που κατοικούν ολόγυρα στον κόλπο. Τίτος Λίβιος, Ι,2· V,33 απόδοση Α. Καλογεροπούλου, Ιστορία των Αρχαίων χρόνων, εκδ. ΟΕΔΒ, σ. 382.

Φυσικά δεν αναφερόμαστε στους πολιτικούς τής αντιπολίτευσης, που καλώς στέκονται στο πλάι των απολυμένων και κακώς τους χτυπούν φιλικά στην πλάτη. Τώρα: Το ηθικό των ποδοσφαιριστών επανήλθε σε υψηλά επίπεδα.

Με τους Έλληνες, εκτός από τις εμπορικές επαφές, δημιούργησαν και πολιτιστικές σχέσεις.

Το θέμα είναι τι κάνουν οι πολιτικοί της κυβέρνησης, κυρίως αυτοί που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο Μαρκαριάν βλέπει πως μπορούν και τα δύο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι υιοθέτησαν τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου για να εκφραστούν γραπτά·

Γιατί, ας μην το ξεχνάμε, στην κυβέρνηση βρίσκεται η ΝΔ, έχοντας βέβαια κληρονομήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Και η διοίκηση ευελπιστεί να πετύχει ο Παναθηναϊκός, εκεί όπου αδυνατούν και μεγαλύτερες ομάδες.

ωστόσο, οι ετρουσκικές επιγραφές δεν έχουν διαβαστεί - εκτός από μερικά ονόματα.

Πράγματι, στην περίπτωση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων τα προβλήματα που οδήγησαν στην απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου δεν δημιουργήθηκαν από την άνοιξη του 2004.

Σε δύο στόχους!

Ανέπτυξαν ιδιαίτερα τη μεταλλοτεχνία, την πηλοπλαστική - κατασκεύαζαν ωραία αγάλματα, σαρκοφάγους, τεφροδόχα αγγεία - και τη ζωγραφική.

Υπήρχαν από παλαιότερα και κατά ένα τρόπο οδηγούσαν μοιραία το εργοστάσιο στο κλείσιμο. ΟΙ ΑΣΠΙΔΕΣ ήταν τελικά αχρείαστες.

Μεγάλος αριθμός τοιχογραφιών έχει διασωθεί από τη διακόσμηση των υπόγειων θαλάμων όπου έθαβαν τους νεκρούς τους.

Η πολιτική, όμως, πέρα από την τέχνη του εφικτού, είναι και η προσπάθεια να αποτραπούν διάφορα δυσάρεστα μοιραία, όπως το κλείσιμο της ΒΦΛ, που θα στείλει στην ανεργία 600 εργαζόμενους, μια και μόνο αφελείς μπορούν να πιστέψουν πως εκατοντάδες οικογένειες θα φύγουν εσωτερικοί μετανάστες στην Καβάλα, για να δουλέψουν στο εκεί, επίσης προβληματικό, εργοστάσιο της ίδιας εταιρείας. Σε αυτές των Ειδικών Δυνάμεων αναφερόμαστε.

Στα έργα της ζωγραφικής τους διαφαίνεται έντονη η ελληνική επίδραση.

Με λίγα λόγια, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, κύριοι της κυβέρνησης. Από τον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, έως τους Αμπελόκηπους, οι Βέλγοι ήταν σε κλοιό.

Ετρουσκικό τεφροδόχο αγγείο τον β’ μισού του 6ου αι. π.Χ. (Παρίσι, Μουσείο Λούβρου)

Δίχως όμως να τους ενοχλήσουν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και μάλιστα, ορισμένοι φίλοι της Άντερλεχτ έβγαλαν τις φωτογραφικές τους μηχανές και "κράτησαν" ελληνικές στιγμές.

Χάλκινο σύμπλεγμα της λύκαινας που θηλάζει το Ρωμύλο και το Ρέμο. Τον 4ο αι. π.Χ. πήραν την οριστική τους μορφή οι μύθοι που αναφέρονταν στην ίδρυση της Ρώμης. (Ρώμη, Μουσείο Καπιτωλίου)

Βέβαια, λίγο αργότερα στις εξέδρες, τα χαμόγελα κόπηκαν.

Οι Ετρούσκοι τον 7ο αι. π.Χ. εξαπλώθηκαν πέρα από τα όρια της πρώτης τους εγκατάστασης, στα βόρεια ως τις Άλπεις και στο νότο στις περιοχές του Λατίου και της Καμπανιάς ως τις ελληνικές αποικίες.

"Μπριζ-Μπριζ", οι Παναθηναϊκοί, "Ολυμπίακος, Ολυμπίακος", οι Βέλγοι.

Φαίνεται ότι, όταν κυριάρχησαν στο Λάτιο, ίδρυσαν τη Ρώμη, προχώρησαν στην κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων, αποξήραναν τα έλη των γύρω περιοχών και δημιούργησαν κανάλια άρδευσης των χωραφιών. ΤΕΤΟΙΑ δημοσιεύματα να πέφτουν στα χέρια της "Ορίτζιναλ" και το site των οπαδών θα επισκεφθεί μεγάλος αριθμός χρηστών του Ίντερνετ. Στα τέλη του 6ου αι. π.Χ. όμως εκδιώχθηκαν από το Λάτιο από τους Έλληνες και τους Λατίνους. Λοιπόν: μεγάλο αφιέρωμα είχε η "As" στο ματς της Μάλαγα με την ΑΕΚ. Τον 5ο αι. π.Χ. άρχισε να μειώνεται η δύναμη τους και μέχρι τον 3ο αι. π.Χ. το κράτος τους διαλύθηκε και υποτάχθηκε στους Ρωμαίους. Ώς εδώ, τίποτα το παράξενο. Ο ετρουσκικός πολιτισμός αποτέλεσε μαζί με τον ελληνικό και τον προϊταλιωτικό το πολιτιστικό υπόβαθρο, στο οποίο βασίστηκε το ρωμαϊκό κράτος και ο ρωμαϊκός πολιτισμός. Ελάτε όμως που έβαλαν φωτό του Μπάγιεβιτς με κόκκινη φόρμα; Ήταν και το σήμα του Ολυμπιακού τόσο ξεκάθαρο - αντιλαμβάνεστε τα σχόλια που έγιναν στο ξενοδοχείο της αποστολής. Πάλι καλά να λέμε, γιατί θα μπορούσαν να βρουν τον Ντούσκο και με… ερυθρόλευκα!

ΒΡΕ, μπας; Μήπως είναι; Οι παράγοντες κ.κ. Στράτος, Απέργης, Δημητρέλλος και επίσης η Αγγελική Αρκάδη, δεν πίστευαν στα μάτια τους το βράδυ της Τρίτης. Στη δεξίωση ξεπρόβαλλε ο πρόεδρος με γνώριμη φυσιογνωμία. Ψηλός - έστω με λίγα κιλά… - πληθωρικός, με μουστάκι, θύμιζε έντονα τον Μάκη Ψωμιάδη. "Μπα, άνευ πούρου, δεν μπορεί να είναι", ειπώθηκε. Και ξαφνικά, ο πρόεδρος της Μάλαγα έβγαλε την πουροθήκη και… έστειλε τους Έλληνες. Τι δεν μάθαμε; Αν το πούρο ήταν στα… μέτρα του τέως.

ΣΤΟ ελληνικό πρωτάθλημα πορεύονται οι παράγοντες με το φανάρι προκειμένου να βρουν έσοδα από την τηλεόραση, μπλέκονται πρόεδροι, παράγοντες και (συνήθως) παρατρεχάμενοι, αλλά στην Ισπανία η δουλειά γίνεται διαφορετικά. Ένας παράγοντας ασχολείται μόνο με το συγκεκριμένο ζήτημα. Έτσι συμβαίνει και στη Μάλαγα. Κάνεις τις διαπραγματεύσεις και υπογράφει το συμβόλαιο. Προσοχή: ένα συμβόλαιο, να μη γίνεται παρανόηση… Και το τηρούν!

ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος θα ζητήσει χρήματα από την ΑΕΚ; Την ομάδα που γίνεται θέμα αρνητικό είτε ως ΠΑΕ είτε ως ΚΑΕ. Το νέο φιρμάνι, αφορά στον Πριέτο! Ναι, τον Αργεντίνο με τις ελάχιστες συμμετοχές. Όλες οι ομάδες του πιτσιρικά ζητούν χρήματα. Αυτή που τον είχε από τα 13 έως τα 15, άλλη που πόνταρε πάνω του στα 17 και η τελευταία όταν ο Πριέτο ενηλικιώθηκε. Ερώτηση: το… νηπιαγωγείο που φοίτησε ο Πριέτο ζήτησε τίποτα;

ΕΔΩ χρειάζεται ένας… Γρανίτσας! Η διάθεση των υπευθύνων της Μάλαγα είναι να γκρεμίσουν και να χτίσουν από την αρχή το γηρασμένο γήπεδό τους. Να το κάνουν χωρητικότητας 35.000 θεατών. Διότι ναι μεν από μέσα φαίνεται καλό ύστερα από το γενικό λίφτινγκ εν όψει των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, ωστόσο η εξωτερική εμφάνιση έχει μπόλικες… ρυτίδες. Και επειδή εμείς στην Ελλάδα, δηλαδή οι παράγοντες, στο χτίσιμο Σταδίων πάμε με… ταχύτητα, καλό είναι να αποταθούν σε μας οι Ισπανοί. Άσχετα αν η ταχύτητα είναι όση μιας χελώνας…