Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ντροπιαστικη ηττα του πανσερραϊκου απο τον θρασυβουλο :: 22/1/2006 21:11:13) 

Μονομαχία Δόγα και Βασιλείου από το χθεσινό παιχνίδι του Θρασύβουλου με τον Πανσερραϊκό.

ΑΙΧΜΕΣ

1.2 Οι Συρακούσες

Οι παίκτες της Καστοριάς πανηγυρίζουν το γκολ της ισοφάρισης.

Κρίνεται το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας

Ο χώρος.

Ο Γιώργος Σαϊτιώτης σημειώνει το δεύτερο τέρμα της Νίκης.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Οι Συρακούσες ιδρύθηκαν από Κορίνθιους κατά το δεύτερο μισό του 8ου αι. π.Χ. στη Σικελία, σε τοποθεσία που ευνόησε την προστασία και την ανάπτυξη της πόλης.

ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟ

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας στο μεσοπρόθεσμο μέλλον θα κριθούν τις επόμενες 48 ώρες, που είναι η προθεσμία την οποία έδωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο στην Άγκυρα για να επιτρέψει τη χρήση τουρκικού εδάφους από τις αμερικανικές δυνάμεις που θα επιτεθούν κατά του Ιράκ.

Στο σημείο όπου δημιουργήθηκε η πόλη, ένας βαθύς κόλπος κλεινόταν εν μέρει από μια νησίδα, την Ορτυγία.

Σταμάτησε στα 4

Εάν η τουρκική κυβέρνηση επιμείνει στην άρνησή της, απαιτώντας μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από αυτή που της προσφέρει η Ουάσιγκτον, τότε το Πεντάγωνο έχει ήδη σχέδια για τη μεταφορά των τριάντα περίπου χιλιάδων ανδρών και του συνοδευτικού στρατιωτικού οπλισμού προς το Κουβέιτ για να χρησιμοποιηθούν στην αμερικανική επίθεση που θα εκδηλωθεί από το νότιο τμήμα του Ιράκ.

Η πρώτη εγκατάσταση των αποίκων έγινε στην Ορτυγία, στην οποία υπήρχε γηγενής πληθυσμός Σικελών.

Επιμέλεια: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

Η απώλεια του "δεύτερου μετώπου" από τον Βορρά δυσχεραίνει ως ένα βαθμό την πολεμική επιχείρηση, αλλά οι Αμερικανοί επιμένουν ότι και χωρίς την Τουρκία μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να πετύχουν τον στόχο τους.

Μέχρι τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. φαίνεται ότι η νησίδα αποτέλεσε το κέντρο της αποικίας, η οποία όμως σταδιακά επεκτάθηκε και στην απέναντι ακτή, σε μια φυσικά οχυρωμένη τοποθεσία.

Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος.

Όμως, σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την Άγκυρα, πλήττοντας, ίσως ανεπανόρθωτα, τη θέση της Τουρκίας ως "στρατηγικού εταίρου" των ΗΠΑ, αφού θα έχει αρνηθεί τη συνεργασία της στην πλέον κρίσιμη φάση της σημαντικότερης αμερικανικής επιχείρησης της τελευταίας δεκαετίας, που αποτελεί και το πρώτο βήμα στην απόπειρα της Ουάσιγκτον να δημιουργήσει μια "νέα τάξη πραγμάτων" στη Μέση Ανατολή.

Η αρχαιολογική εικόνα που παρουσιάζουν τα ανασκαφικά ευρήματα δείχνει βαθμιαία αλλά σταθερή άνοδο του βιοτικού επιπέδου κατά τον 7ο και 6ο αι. π.Χ.

Τίποτε δεν λειτούργησε χθες για τον Πανσερραϊκό που γνώρισε ντροπιαστική ήττα από τον Θρασύβουλο με 4-0. Εάν η Άγκυρα εμμείνει σε αυτή τη θέση, είναι βέβαιο ότι θα έχει κόστος σε ό,τι αφορά τη στάση των ΗΠΑ σε άλλα κορυφαία θέματα που την απασχολούν, από το Κυπριακό και το Κουρδικό έως την αντιμετώπιση πιθανού κύματος προσφύγων από το Ιράκ, αλλά και στην ενίσχυση της οικονομίας της από το ΔΝΤ.

Μέχρι τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. η διακυβέρνηση βρισκόταν στα χέρια των αριστοκρατών γαιοκτημόνων, των γαμόρων (γη + μοίρα), όπως ονομάζονταν.

Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς…

Η ιστορία.

Η αμυντική ανυπαρξία της ομάδας, η κακή μέρα του Κόλτσεανγκ και ο τρόπος με τον οποίο οι γηπεδούχοι μετέτρεπαν σε γκολ τις από πουθενά φάσεις, ήταν τα στοιχεία που χρωμάτισαν τη χθεσινή αναμέτρηση.

Οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί στις αρχές του 5ου αι. π.Χ. μεταξύ των ελληνικών πόλεων της Σικελίας, οι κοινωνικοί αγώνες μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών μέσα στις ίδιες τις πόλεις και η επεκτατική πολιτική των Καρχηδονίων ήταν οι παράγοντες που προσδιόρισαν την τύχη των Συρακουσών.

Στο 13' ο Λεονάρντο με σουτ πέτυχε το 1-0 και πριν προλάβουν να συνειδητοποιήσουν οι φιλοξενούμενοι τι είχε συμβεί από λάθος του Κόλτσεανγκ, ο Αθανασιάδης με σουτ πέτυχε το 2-0.

2. Η πολιτική αστάθεια χαρακτηριστικό των αποικιών της Σικελίας, όπως εξηγεί στο λόγο του ο Αλκιβιάδης Όσο τα έχω και βρίσκομαι στην ακμή μου και όσο ο Νικίας είναι ο ευνοούμενος της Τύχης, μεταχειριστείτε μας και τους δύο χωρίς δισταγμό και μην ματαιώσετε την εκστρατεία της Σικελίας επειδή τάχα είναι μεγάλη δύναμη. Οι πολιτείες της είναι πολυάνθρωπες, αλλά οι πληθυσμοί τους είναι ανάμεικτοι και οι πολιτογραφήσεις και μετοικήσεις γίνονται εύκολα. Γι' αυτό κανείς δεν αισθάνεται ότι έχει δική του πατρίδα κι έτσι δεν φροντίζει ούτε να έχει όπλα για ν' αμυνθεί ο ίδιος ούτε να έχει μόνιμη εγκατάσταση. Ο καθένας προσπαθεί, είτε πείθοντας με τα λόγια, είτε με ένοπλη εξέγερση, ν' αρπάξει ό,τι νομίζει πως μπορεί να επιτύχει και, αν δεν το κατορθώσει, μετοικεί σε άλλο μέρος. Δεν είναι, λοιπόν, πιθανό ένας τέτοιος συρφετός ν' ακολουθήσει κοινή πολιτική ούτε ν' αναλάβει κοινή δράση. Γρήγορα θα προσχωρήσουν σ' εμάς αν τους μιλήσουμε επιτήδεια, ιδίως αν, όπως έχω πληροφορίες, υποφέρουν από εσωτερικές διαμάχες. Θουκυδίδης, Ζ, 17 μετ. Αγγ. Βλάχου.

Ο ΧΟΡΟΣ των γκολ δεν είχε τελειωμό και στο 29' ο Λεονάρντο με φάουλ από 40 μέτρα έπιασε στον ύπνο τον Κόλτσεανγκ πετυχαίνοντας το 3-0.

Συγκεκριμένα, ο Γέλων, τύραννος στην πόλη Γέλα της Σικελίας, κυριάρχησε στις Συρακούσες (481 π.Χ.) καταλύοντας την εξουσία των γαμόρων.

Στο 47' από λάθος του Μάριαν μπήκε στη φάση ο Κουτσοκώστας που διαμόρφωσε το τελικό 4-0.

Έτσι δημιουργήθηκε ένα ισχυρό κράτος στη Σικελία με κέντρα τις Συρακούσες, όπου εξουσίαζε ο Γέλων, και τη Γέλα, όπου κυβερνούσε ο αδελφός του Ιέρων.

Στο 75' ο Κύρου απέκρουσε με το χέρι στη γραμμή το πλασέ του Πλιάγκα, αλλά αντί να δοθεί το εμφανέστατο πέναλτι και να αποβληθεί ο Κύρου, υποδείχθηκε κόρνερ!

Ο Γέλων ήρθε σε συνεννόηση με τον πεθερό του Θήρωνα, τύραννο του Ακράγαντα, με σκοπό να εκδιώξει τους τυράννους από τις μικρότερες ελληνικές πόλεις και να επιβληθεί στις περιοχές τους.

Διαιτήτευσε ο Τσίκινης (Μεσσηνίας)

Ο Τήριλλος, τύραννος της Ιμέρας, που εκδιώχθηκε από το Γέλωνα ζήτησε τη μεσολάβηση των Καρχηδονίων.

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ: Ράπτης, Παπαθανασίου, Σύρος, Βασιλείου, Τσβετάνοφ, Χαλιμούρδας, Θ. Άγγος, Λεονάρντο (79' Αλ Τζάχερ), Γιαννακίδης (63' Πλιάγκας), Αθανασιάδης (72' Κ. Άγγος), Κουτσοκώστας.

Η σύγκρουση με τους Καρχηδόνιους, όπως είναι γνωστό, έγινε στην Ιμέρα το 480 π.Χ. και κατέληξε σε νίκη των Ελλήνων.

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Κόλτσεανγκ, Μεϊχίδε, Κύρου, Μελίσσης, Ζαχαρίου (46' Τραγιάννης), Χουνουζίδης, Μάριαν, Ζίφκοβιτς, Γκόγκας, Μητσόπουλος (46' Λίζνιτς), Μιλοβάνοβιτς.

Η νίκη αυτή ανέκοψε για εβδομήντα περίπου χρόνια την οποιαδήποτε προσπάθεια των Καρχηδονίων να επιβληθούν στο νησί· συνέβαλε, από την άλλη πλευρά, όμως στη διατήρηση των τυραννικών καθεστώτων. Η περίφημη Σικελική εκστρατεία (415-413 π.Χ.), που κατέληξε στην καταστροφή του αθηναϊκού στόλου στις Συρακούσες, αποδεικνύει τις αντοχές του Ελληνισμού της Δύσης. Η ενεργός όμως συμμετοχή των Συρακούσιων στην τρίτη φάση του Πελοποννησιακού πολέμου ως συμμάχων των Σπαρτιατών, τους εξάντλησε και συνετέλεσε στην καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους του στόλου τους. Έτσι, στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. επανέκαμψαν οι Καρχηδόνιοι καταστρέφοντας ελληνικές πόλεις. Τις επεκτατικές τους διαθέσεις ανέκοψε τότε ένας νέος ηγεμόνας, ο Διονύσιος, ο οποίος από απλός αξιωματικός του στρατού έγινε τύραννος στις Συρακούσες και κυβέρνησε περίπου σαράντα χρόνια (405-367 π.Χ.). Με την πολιτική του περιόρισε τους Καρχηδόνιους στις δυτικές ακτές του νησιού και παράλληλα επέκτεινε το κράτος του στην Κάτω Ιταλία και στις ακτές της Αδριατικής ιδρύοντας αποικίες. Το κράτος εξασθένησε όταν την εξουσία ανέλαβε ο γιος του Διονύσιος Β', ο οποίος κυβέρνησε τυραννικά και ασύνετα, παρότι έτυχε να έχει ως συμβούλους το θείο του Δίωνα, φίλο του Πλάτωνα, αλλά και τον ίδιο το φιλόσοφο. Στις Συρακούσες, καθώς φαίνεται, ο Πλάτωνας θέλησε να εφαρμόσει τις ιδέες του για την ιδανική πολιτεία. Η σκληρή πολιτική του Διονυσίου Β' όμως διευκόλυνε την καρχηδονιακή επεκτατικότητα και επέσπευσε την πτώση του ίδιου. Οι Συρακούσες, αλλά και γενικότερα ο Ελληνισμός της Σικελίας, σώθηκαν από την επέμβαση του στρατηγού Τιμολέοντα (344 π.Χ.), που είχε σταλεί σε βοήθεια από την Κόρινθο. Οι νικηφόροι αγώνες του Τιμολέοντα, ωστόσο, δεν είχαν μακροχρόνια αποτελέσματα. Η τελευταία αξιόλογη μορφή της ιστορίας των Συρακουσών ήταν ο Αγαθοκλής. Στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. κατόρθωσε να καταλάβει την εξουσία, ενώ οι ελληνικές πόλεις της Σικελίας σπαράσσονταν από κοινωνικές ταραχές και συγκρούσεις. Στηρίχτηκε στους φτωχούς πολίτες, ανόρθωσε την οικονομία της πόλης, επέκτεινε την κυριαρχία του στη Σικελία και σε μερικές πόλεις της Κάτω Ιταλίας. Παράλληλα, αντιμετώπισε νικηφόρα τους Καρχηδόνιους και πήρε τον τίτλο του βασιλιά, όπως συνέβη με τους διαδόχους του Μ. Αλεξάνδρου. Στόχος του ήταν να ενώσει τον Ελληνισμό της Δύσης· δεν το κατόρθωσε όμως λόγω του αιφνίδιου θανάτου του (289 π.Χ.). Έκτοτε άρχισε η προοδευτική παρακμή του Ελληνισμού της Δύσης.

Δεκάδραχμο των Συρακουσών. Κόπηκε μετά τη νίκη των Συρακουσίων εναντίον των Αθηναίων κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Στη μία πλευρά φέρει το κεφάλι της νύμφης Αρέθουσας - πηγής των Συρακουσών - και στην άλλη τέθριππο. Στο κάτω μέρος διακρίνονται τα αθηναϊκά όπλα, λάφυρα από τις νίκες των Συρακουσίων. (Αθήνα, Νομισματικό Μουσείο)

Στατήρας του Αγαθοκλέους. Κόπηκε πιθανότατα στη διάρκεια της εκστρατείας του στην Αφρική εναντίον των Καρχηδονίων. Απεικονίζει τον ίδιο να φέρει ως στέμμα κεφάλι ελέφαντα. (Βιέννη, Μουσεία Ιστορίας της Τέχνης)