Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η μνήμη των Ελλήνων εβραίων, που εξοντώθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα, τιμήθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης, η οποία έγινε χθες στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, το οποίο με ευθύνη του δήμου Θεσσαλονίκης έχει μεταφερθεί από τη συμβολή των οδών Α. Παπαναστασίου και Κ. Καραμανλή στην πλατεία Ελευθερίας.

ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ ΤΡΙΤΙΝ

δ. Η Δήλος.

Σε 62.573 ανέρχονται οι Έλληνες εβραίοι που εξοντώθηκαν.

Λάδι στη φωτιά έριξε ο "πράσινος" υπουργός

Ο ιερός χαρακτήρας του νησιού συνέβαλε ώστε να εξελιχθεί σταδιακά σε οικονομικό κέντρο. Από αυτούς οι 10.000 ήταν μαθητές από τη Θεσσαλονίκη και άλλους νομούς της Βόρειας Ελλάδας και σε αυτούς είναι αφιερωμένες οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης, που οργάνωσαν η νομαρχία Θεσσαλονίκης και το Αμερικανικό Κολλέγιο "Ανατόλια".

Γιούργκεν Τρίτιν. Ξέσπασε κατά της κυβέρνησης του Τζόρτζ Μπους

Η επίκαιρη γεωγραφική του θέση, στο κέντρο του Αιγαίου, προκάλεσε το ενδιαφέρον των βασιλέων.

Στην αρχή της εκδήλωσης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων. Ο "πράσινος" υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Γιούργκεν Τρίτιν έριξε χθες λάδι στη φωτιά του διατλαντικού καβγά σχετικά με το Ιράκ, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συγκρουσθούν με τη Βαγδάτη για τα δικά τους πετρελαϊκά συμφέροντα.

Στα τέλη του 4ου αι. π.Χ., όταν παρήκμασε η ναυτική ισχύς των Αθηναίων, η Δήλος πέρασε στη σφαίρα επιρροής των βασιλέων της Μακεδονίας.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαβίδ Σαλτιέλ θυμήθηκε την 11η Ιουλίου 1942, ημέρα Σάββατο, που οι Γερμανοί συγκέντρωσαν στην πλατεία Ελευθερίας τους άνδρες εβραίους, με το πρόσχημα να γραφούν σε καταλόγους εργασίας. Ο Τρίτιν διατύπωσε την κατηγορία αυτή σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ντι Βελτ".

Αυτή ήταν η περίοδος της οικονομικής ανάπτυξης της.

Αφού τους ταπείνωσαν με διάφορους τρόπους, έστειλαν 9.000 σε καταναγκαστικά έργα. "Ο πόλεμος δεν είναι δικαιολογημένος", δήλωσε ο υπουργός.

Χαρακτηριστικά δείγματα της εμπορικής δραστηριότητας του νησιού ήταν η δημιουργία δημόσιων και ιδιωτικών τραπεζών και η αναγνώριση του λιμανιού της Δήλου ως σπουδαίου σταθμού του διαμετακομιστικού* εμπορίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους οι Γερμανοί κατακτητές βεβήλωσαν και κατέστρεψαν το εβραϊκό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης και στις 15 Μαρτίου του 1943 αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη το πρώτο τρένο με εβραίους για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. "Πρόκειται για γεωστρατηγικά και πετρελαϊκά συμφέροντα.

Το 167 π.Χ. οι Ρωμαίοι, αφού κατέβαλαν το βασίλειο της Μακεδονίας, κήρυξαν τη Δήλο ελεύθερο λιμάνι, παραχωρώντας παράλληλα την εποπτεία του νησιού στους Αθηναίους.

Μέσα σε πέντε μήνες η Θεσσαλονίκη έχασε το 25% του πληθυσμού της. Οι διαδηλωτές έχουν δίκιο που λένε "όχι πόλεμος για το πετρέλαιο"".

Οι Δήλιοι διώχθηκαν και οι νέοι κάτοικοι που άρχισαν να συρρέουν συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη της κατά το δεύτερο μισό του 2ου αι. π.Χ.

Ο κ. Σαλτιέλ τόνισε ότι πρέπει να καταδικαστούν όσοι αμφισβητούν το Ολοκαταύτωμα των 6.000.000 εβραίων σε όλη την Ευρώπη και καλλιεργούν σήμερα στους νέους ρατσιστικές αντιλήψεις. Πρόκειται για τα πιο έντονα σχόλια που έχει κάνει Γερμανός υπουργός, αφότου ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ απέλυσε την υπουργό Δικαιοσύνης Χέρτα Ντόιμπλερ-Γκμέλιν, τον περασμένο Σεπτέμβριο, επειδή παρομοίασε τις τακτικές του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με εκείνες του Αδόλφου Χίτλερ.

Στην πραγματικότητα η επιρροή της Αθήνας ήταν ελάχιστη·

Σε ό,τι αφορά τη νέα θέση του μνημείου στη Θεσσαλονίκη παρατήρησε ότι αυτός είναι ο φυσικός του χώρος, καθώς είναι ιερός, είναι ο τόπος που συγκέντρωναν τα γερμανικά στρατεύματα τους εβραίους πριν τους στείλουν για καταναγκαστικά έργα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ (επίσης του κόμματος των Πρασίνων) απέρριψε πάντως ως "ανοησίες" δημοσιεύματα Αμερικανών αρθρογράφων ότι η Ουάσιγκτον θέλει να ανατρέψει την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Βερολίνου, επειδή αντιτίθεται σ' έναν πόλεμο με το Ιράκ.

τη ζωή της Δήλου όριζαν πλέον ξένοι, Έλληνες από άλλες πόλεις, Αιγύπτιοι, Σύροι, Φοίνικες, Εβραίοι, Ιταλοί.

Καταδίκασαν τη φρίκη

Όλοι όμως βρίσκονταν κάτω από την εποπτεία της Ρώμης.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης επισήμανε ότι η σημερινή εκδήλωση καταδικάζει το ρατσισμό και τον άκρατο εθνικισμό. Ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ αυτό το έγκλημα και ότι σήμερα η Θεσσαλονίκη θυμάται, θρηνεί και τιμά τους πολίτες της, Έλληνες εβραίους που χάθηκαν άδικα.

Στην εκδήλωση αναγνώστηκε μήνυμα εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Δήμητρα Πάπας, απηύθυνε χαιρετισμό του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τσαρλς Ρις. Ο κ. Ρις έκανε αναφορά κυρίως στα νέα παιδιά που εξοντώθηκαν τότε. Σημείωσε ότι κάποια από αυτά ήταν μαθητές του Αμερικανικού Κολλεγίου "Ανατόλια", το οποίο έχει υποβάλει πρόταση για τη δημιουργία έδρας Εβραιοελληνικών σπουδών στη μνήμη τους.

Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησης, ο πρέσβης της Γερμανίας, οι πρόξενοι των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ισπανίας, ο νομάρχης, δήμαρχοι, ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Ηλίας Πέτσας, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης Γιώργος Αντραβίζος και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Αδάμ Ρεγκούζας, Άκης Τσοχατζόπουλος, Γιάννης Μαγκριώτης, Ασημίνα Ξηροτύρη, ο πρόεδρος του Κολλεγίου "Ανατόλια", Ρίτσαρντ Τζάκσον, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.