Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( πότε χορηγείται το επίδομα απευθείας στον ίδιο τον φοιτητή :: 2/1/2006 17:32:58) 

Πότε χορηγείται το επίδομα απευθείας στον ίδιο τον φοιτητή Μεγάλος Αδελφός για αγρότες

Τα πολιτεύματα.

Κατά κανόνα, το επίδομα χορηγείται στο πρόσωπο το οποίο θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 Ν.2238/1994.

Μέσω δορυφόρου θα ελέγχονται οι εκτάσεις που καλλιεργούνται

Η πόλη-κράτος αποτελούσε το βασικό θεσμό πολιτικής οργάνωσης κατά την αρχαιότητα. Κατ' εξαίρεση δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ

Μέσα απ' αυτό το θεσμό λειτούργησαν οι κοινωνικοί ανταγωνισμοί και ασκήθηκε η εξουσία, από τις εκάστοτε ισχυρές κοινωνικές τάξεις.

Είναι ορφανός από τους δύο γονείς.

Μέσω δορυφόρου ελέγχονται οι αγρότες ώστε να διασταυρώνονται τα στοιχεία των επιδοτούμενων καλλιεργειών: με όπλο την τεχνολογία, το υπουργείο Γεωργίας είναι πλέον σε θέση να ελέγχει τις εκτάσεις και τα προϊόντα που καλλιεργούνται, ώστε να αποδίδονται στους δικαιούχους αγρότες οι επιδοτήσεις που τους αναλογούν.

Είναι ευνόητο ότι οι κοινωνικές συγκρούσεις και οι πολιτειακές μεταβολές είχαν διαφορετική εξέλιξη σε κάθε πόλη-κράτος.

Οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού.

ΛΑΡΙΣΑ

Την πορεία μεταβολής των πολιτευμάτων παρουσιάζει το ακόλουθο θεωρητικό σχήμα: βασιλεία -> αριστοκρατία -> ολιγαρχία -> τυραννίδα -> δημοκρατία

Στην περίπτωση αυτή, προσκομίζονται τα δικαιολογητικά της αλλοδαπής (επίσημα μεταφρασμένα με ευθύνη του δικαιούχου), λαμβάνεται υπόψη η κατοικία της αλλοδαπής, τα εισοδήματα της αλλοδαπής αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα τα οποία δηλώνονται στην Ελλάδα, και το επίδομα χορηγείται από τη ΔΟΥ διαμονής του φοιτητή, όπως θα προκύπτει από το μισθωτήριο συμβόλαιο.

Το σύστημα της δορυφορικής παρακολούθησης των καλλιεργειών έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και μέσω αυτού το υπουργείο Γεωργίας έχει διαπιστώσει παραβάσεις στη βαμβακοκαλλιέργεια.

Η δημιουργία των πόλεων-κρατών συνδέεται με την παρακμή και την πτώση της βασιλείας.

Είναι άνω των 25 ετών. Οι παραβάσεις αφορούν την καλλιέργεια εκτάσεων με βαμβάκι, οι οποίες όμως δεν έχουν δηλωθεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων.

Το πολίτευμα της βασιλείας παρέμεινε μόνο σε περιοχές που διατήρησαν το φυλετικό τρόπο οργάνωσης και δε δημιούργησαν πόλεις-κράτη, όπως π.χ. η Ήπειρος, η Μακεδονία κ.ά.

Είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 61 του Ν.2238/1994 και δεν θεωρείται προστατευόμενο μέλος σύμφωνα με το άρθρο 7 του ίδιου νόμου.

Έτσι, η παραγωγή που προέρχεται από τις συγκεκριμένες εκτάσεις δεν μπορεί να παραληφθεί από τα εκκοκκιστήρια και να επιδοτηθεί, ενώ βεβαίως μπορεί να διατεθεί κανονικά στην αγορά.

Ο ιστορικός βίος του θεσμού της πόλης-κράτους ξεκίνησε με την επικράτηση των ευγενών και την εγκαθίδρυση αριστοκρατικών πολιτευμάτων.

Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που η σύζυγος είναι φοιτήτρια, εφόσον έχει δικά της εισοδήματα και συντρέχουν και οι άλλες προϋποθέσεις, δικαιούχος είναι η ίδια.

Διασταύρωση στοιχείων

Στα αριστοκρατικά καθεστώτα η εξουσία βρισκόταν στα χέρια των αρίστων, εκείνων δηλαδή που αντλούσαν τη δύναμη από την καταγωγή τους και την κατοχή γης.

Τέλος, οι Κύπριοι, καθώς και οι προερχόμενοι από τις λοιπές χώρες της Ε.Ε. φοιτητές ή σπουδαστές δικαιούνται να λαμβάνουν το επίδομα ανεξαρτήτως από τον τρόπο εισαγωγής τους, εάν και εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για τη χορήγησή του. Στόχος του υπουργείου Γεωργίας είναι να διασταυρωθούν τα στοιχεία του δορυφόρου με εκείνα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων, ώστε να επιδοτηθεί μόνο η παραγωγή βαμβακιού που προέρχεται από τις δηλωμένες στο σύστημα εκτάσεις.

Λεπτομέρεια από την παράσταση που διακοσμούσε αγγείο τον β' μισού του 7ου αι. π.Χ. Απεικονίζει σκηνή της νέας πολεμικής τακτικής που καθιέρωσε η οπλιτική φάλαγγα. (Ρώμη, Μουσείο Βίλλα Τζούλια)

Δεν υπάρχει καταληκτική ηλικία δικαιούχου για τη χορήγηση του επιδόματος, αρκεί να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Μεγάλες παρεκκλίσεις μεταξύ των δηλωμένων και των πραγματικά καλλιεργούμενων με βαμβάκι εκτάσεων έχουν ήδη εντοπιστεί με την τηλεπισκόπηση στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία και μικρότερες μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γιαννιτσών.

Οι οικονομικές εξελίξεις που προκάλεσε ο αποικισμός με την ανάπτυξη του εμπορίου και της βιοτεχνίας έφεραν στην επιφάνεια νέες κοινωνικές ομάδες, τους βιοτέχνες, τους εμπόρους, τους ναυτικούς και τους τεχνίτες.

Πρόστιμα

Οι νέες κοινωνικές ομάδες όξυναν τον κοινωνικό ανταγωνισμό και διεκδίκησαν μέσα από συγκρούσεις μερίδιο στην εξουσία.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της επαλήθευσης των στοιχείων που δίνει ο δορυφόρος με ελέγχους κατά τόπο.

Στην κρίση της αριστοκρατικής δομής της κοινωνίας συνέβαλε και ένας άλλος παράγοντας, η οπτική φάλαγγα.

Ο έλεγχος γίνεται από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), το οποίο έχει στη διάθεσή του τόσο τις αποτυπώσεις του δορυφόρου όσο και τα στοιχεία των δηλώσεων που έχουν υποβάλει οι βαμβακοκαλλιεργητές από κάθε περιοχή.

Ήταν ένα καινούργιο στρατιωτικό σώμα, στο οποίο ανήκαν όσοι από τους πολίτες απέκτησαν την ιδιότητα του πολεμιστή και είχαν την οικονομική ευχέρεια να εξοπλίζονται με δικά τους έξοδα.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Γεωργίας, οι παραβάτες καλλιεργητές λειτουργούν εις βάρος των συναδέλφων τους, αφού η υπέρβαση στο πλαφόν παραγωγής που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει αυξημένα πρόστιμα συνυπευθυνότητας - δηλαδή μείωση της επιδότησης που τελικά θα εισπράξουν.

Η φάλαγγα των οπλιτών οδήγησε στην ανάπτυξη της ιδέας της ισότητας ακόμη και ως προς την άσκηση της εξουσίας.

Διαφωνούν

Στα τέλη του 7ου αι. π.Χ. και τις αρχές του 6ου αι. π.Χ. οι διαφορές οξύνθηκαν και οι αγώνες μεταξύ των ευγενών από τη μία πλευρά και των πλουσίων και του πλήθους από την άλλη έγιναν ιδιαίτερα σκληροί.

Ωστόσο, διαφορετική άποψη διατυπώνουν οι αγροτοσυνδικαλιστές για την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια των στοιχείων που δίνει ο δορυφόρος.

Η κατάσταση εν μέρει αντιμετωπίστηκε σε πολλές πόλεις με την κωδικοποίηση του άγραφου, εθιμικού δικαίου.

Όπως είπε στα "ΝΕΑ" ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Γιάννης Πατάκης:

Η καταγραφή των νόμων ανατέθηκε σε πρόσωπα κοινής αποδοχής, προερχόμενα κυρίως από την τάξη των ευγενών.

"Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να υποστηρίξει τον κανονισμό για την καλλιέργεια του βαμβακιού και για να βρει τρόπους να τη μειώσει προφασίζεται περιβαλλοντικούς λόγους και μετρήσεις με δορυφόρο.

Πρόκειται για τους γνωστούς νομοθέτες ή αισυμνήτες, όπως ο Ζάλευκος και ο Χαρώνδας στις αποικίες της Δύσης, ο Πιττακός στη Μυτιλήνη, ο Λυκούργος στη Σπάρτη, ο Δράκων και ο Σόλων στην Αθήνα.

Εμείς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να έχει ακριβή εικόνα από τον δορυφόρο και δεν εμπιστευόμαστε αυτές τις μετρήσεις.

Με την καταγραφή των νόμων στις περισσότερες πόλεις διευρύνθηκε η πολιτική βάση, εφόσον η συμμετοχή στη διακυβέρνηση της πολιτείας έγινε ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των πολιτών, όπως συνέβη στην Αθήνα με τη νομοθεσία του Σόλωνα.

Αίτημά μας είναι να παραληφθεί όλη η παραγωγή με 310-320 δραχμές το κιλό, όπως μας είπαν από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου".

Το πολίτευμα κατ' αυτόν τον τρόπο μεταβλήθηκε σε ολιγαρχικό ή, όπως ονομάστηκε διαφορετικά, τιμοκρατικό (ή εκ τιμημάτων πολιτεία), επειδή κριτήριο της διάκρισης των πολιτών ήταν τα «τιμήματα», δηλαδή το εισόδημα.

Μικρό αγγείο (ύψ. 7 εκ.) κορινθιακού εργαστηρίου. Η Κόρινθος τον 7ο αι. π.Χ. και στις αρχές του 6ου αι. π.Χ. είναι ένα σπουδαίο κέντρο εμπορίου και παραγωγής αγγείων. Το αγγείο αυτό στο επάνω μέρος καταλήγει σε κεφάλι λιονταριού - στοιχείο ανατολικό. Σε πλατιά ζώνη, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος τον σώματος τον αποδίδεται με εξαίρετη δεξιοτεχνία σύγκρουση οπλιτών. (Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο)

Η επικράτηση των «ολίγων» όμως δεν έδωσε λύσεις στα προβλήματα του πλήθους. Οι αντιθέσεις διατηρήθηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις υποδαυλίστηκαν από πρόσωπα που ήθελαν να εκμεταλλευτούν τις κοινωνικές αναταραχές για να επιβάλουν τη δική τους εξουσία. Τέτοια πρόσωπα συνήθως ήταν ευγενείς που είχαν αναδειχθεί ηγέτες των κατώτερων κοινωνικών ομάδων, με την υποστήριξη των οποίων κατόρθωναν να καταλάβουν την εξουσία. Η προσωπική εξουσία που επέβαλλαν ονομαζόταν τυραννίδα. Η λέξη «τύραννος» ήταν μάλλον λυδικής προέλευσης. Ορισμένοι από τους τυράννους αναδείχθηκαν σε καλούς ηγέτες, που φρόντισαν για την ανάπτυξη της πόλης τους και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις τυράννων ήταν ο Πολυκράτης στη Σάμο, ο Περίανδρος στην Κόρινθο, ο Θεαγένης στα Μέγαρα, ο Πεισίστρατος στην Αθήνα κ.ά. Οι περισσότεροι τύραννοι είχαν βίαιο τέλος. Οι δολοφονικές απόπειρες εναντίον τους εκφράζουν με σαφήνεια και τις διαθέσεις των πολιτών.

10. Η αύξηση του πλούτου και η εγκαθίδρυση τυραννικών καθεστώτων Όσο αύξανε η δύναμη της Ελλάδας, αύξανε ταυτόχρονα ο πλούτος της, πολύ περισσότερο από πριν, εγκαταστάθηκαν τυραννίδες στις περισσότερες πολιτείες (ενώ πριν υπήρχαν κληρονομικές βασιλείες με καθορισμένα προνόμια) και η Ελλάδα άρχισε ν' αναπτύσσει το ναυτικό της και να στρέφεται περισσότερο προς τη θάλασσα. Θουκυδίδης, Α, 13 μετ. Αγγ. Βλάχου.

Μετά την πτώση των τυραννικών καθεστώτων, περίπου στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., στις περισσότερες πόλεις επιβλήθηκαν εκ νέου ολιγαρχικά καθεστώτα, σε άλλες, όμως, όπως για παράδειγμα στην Αθήνα, έγιναν μεταρρυθμιστικές νομοθετικές προσπάθειες που άνοιξαν το δρόμο προς τη δημοκρατία (μεταρρύθμιση του Κλεισθένη). Στο δημοκρατικό πολίτευμα κυρίαρχο πολιτειακό όργανο αναδεικνύεται η εκκλησία του δήμου, δηλαδή η συνέλευση όλων των ενήλικων κατοίκων που είχαν πολιτικά δικαιώματα. Σε κάθε πολίτη δινόταν η δυνατότητα να παίρνει το λόγο, να διατυπώνει ελεύθερα την άποψη του (ισηγορία), και να συμμετέχει στη διαμόρφωση και στην ψήφιση των νόμων (ισονομία). Στη διάρκεια της αρχαϊκής εποχής κάθε πόλη-κράτος παγίωσε μέσα από κοινωνικές ανακατατάξεις και «στάσεις» ένα σύστημα διακυβέρνησης. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι της Σπάρτης και της Αθήνας. Η Σπάρτη κατά τον 7ο αι. π.Χ. διαμόρφωσε ένα ολιγαρχικό πολίτευμα, το οποίο διατήρησε μέχρι τη ρωμαϊκή κατάκτηση, το 2ο αι. π.Χ. Αντίθετα, η Αθήνα διήνυσε όλο το φάσμα των πολιτειακών εξελίξεων, από την αριστοκρατική οργάνωση τον 7ο αι. π.Χ. μέχρι τη θεμελίωση της δημοκρατίας στα τέλη του 6ου αι. π.Χ.

Οινοχόη ροδιακού εργαστηρίου (αρχές του 6ου αι. π.Χ.). Η Ρόδος ήταν ένα άλλο σημαντικό κέντρο παραγωγής αγγείων της ανατολίζουσας περιόδου. (Παρίσι, Μουσείο Λούβρου)