Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( 8,5 εκατ. ευρώ επιδότηση για οπτικοακουστικά έργα :: 9/1/2006 20:45:56) 

8,5 εκατ. ευρώ επιδότηση για οπτικοακουστικά έργα ΓΝΩΜΗ

5.1 Η χώρα

Επιδοτήσεις ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποβλέποντας στην προώθηση των ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων στις χώρες-μέλη της.

Διαφορετικές ειδήσεις, διαφορετικές απόψεις

Στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ., στο χώρο ων της Μ. Ασίας συγκροτήθηκε ένα ισχυρό κράτος Προέλευση των Χετταίων από γηγενείς πληθυσμούς, ασιατικής καταγωγής και από νέα φύλα που ανήκαν γλωσσολογικά στον κλάδο των «ινδοευρωπαίων».

Το πρόγραμμα αφορά ευρωπαϊκά τηλεοπτικά προγράμματα -τηλεταινίες διάρκειας τουλάχιστον 50 λεπτών, δημιουργικά ντοκιμαντέρ διάρκειας τουλάχιστον 25 λεπτών, κινούμενα σχέδια διάρκειας τουλάχιστον 25 λεπτών - ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής και αποσκοπεί στην ενθάρρυνση συνεργασιών ανάμεσα σε τηλεοπτικούς σταθμούς και ανεξάρτητους Ευρωπαίους διανομείς και παραγωγούς.

PAUL KRUGMAN

Οι νέοι κάτοικοι, αφού εγκαταστάθηκαν στις πεδινές εκτάσεις της ανατολικής Μ. Ασίας, εν συνεχεία εξαπλώθηκαν σταδιακά μέχρι τη Συρία και τις βόρειες περιοχές της Μεσοποταμίας.

Πιο συγκεκριμένα, η προκήρυξη του προγράμματος απευθύνεται σε ανεξάρτητες ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής που έχουν καλύψει τουλάχιστον το 50% του χρηματοδοτικού τους πλάνου και που μπορούν να εξασφαλίσουν τις παραπάνω προϋποθέσεις σχετικά με τα έργα, καθώς και συνεργασία με τουλάχιστον δύο τηλεοπτικούς σταθμούς από δύο διαφορετικές χώρες της Ε.Ε. (από διαφορετικές γλωσσικές ζώνες).

Γίνεται μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον λόγο για τον οποίο η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βρίσκονται ξαφνικά σε τέτοια αντίθεση.

Το Χεττιτικό κράτος

Ωστόσο για τις χώρες εκείνες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που παρουσιάζουν περιορισμένη δυνατότητα παραγωγής, η εθνική κινηματογραφική διανομή ενός έργου πληροί την προϋπόθεση, με τον όρο να έχει προηγηθεί τουλάχιστον μία τηλεοπτική μετάδοση.

Πρόκειται για σύγκρουση που αφορά θέματα πολιτισμού;

Η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει έως 500.000 ευρώ ανά έργο χωρίς όμως να ξεπεράσει το 12,5% του συνολικού προϋπολογισμού παραγωγής για έργα μυθοπλασίας και για κινούμενα σχέδια και το 20% για δημιουργικά ντοκιμαντέρ.

Ιστορίας; Εγώ πάντως δεν έχω δει να συζητιέται κάτι προφανές: έχουμε διαφορετικές απόψεις, εν μέρει επειδή βλέπουμε διαφορετικές ειδήσεις στην τηλεόραση.

Ας συνοψίσουμε. Πολλοί Αμερικανοί ρίχνουν τώρα στη Γαλλία το φταίξιμο για την ψύχρα στις σχέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης. Γίνεται ακόμα και συζήτηση για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα.

Αλλά η θέση της Γαλλίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι τεράστιες διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου επιβεβαίωσαν τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια βαθιά δυσπιστία προς την αμερικανική κυβέρνηση και έναν σκεπτικισμό για το ενδεχόμενο πολέμου εναντίον του Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν σε χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν την αμερικανική κυβέρνηση.

Η καχυποψία προς τις ΗΠΑ, που επικρατεί στο εξωτερικό, έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε ακόμα και μια πρόσφατη δημοσκόπηση στους Βρετανούς συμμάχους μας κατέταξε τις ΗΠΑ στην κατηγορία των πιο επικίνδυνων χωρών του κόσμου - πριν από τη Βόρειο Κορέα και το Ιράκ.

Οπότε, γιατί οι άλλες χώρες δεν βλέπουν τον κόσμο όπως εμείς; Ο τρόπος κάλυψης των ειδήσεων αποτελεί μεγάλο τμήμα της απάντησης. Σε σύγκριση με τα ξένα ΜΜΕ, τα "φιλελεύθερα" αμερικάνικα ΜΜΕ είναι εντυπωσιακά συντηρητικά - και, σε αυτήν την περίπτωση, γερακήσια…

Δεν αναφέρομαι στον Τύπο. Υπάρχουν διαφορές, αλλά οι μεγάλες εφημερίδες εθνικής εμβέλειας στις ΗΠΑ και τη Βρετανία τουλάχιστον μοιάζουν να περιγράφουν την ίδια πραγματικότητα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως μαθαίνουν τα νέα από την τηλεόραση - και εκεί η διαφορά είναι τεράστια. Η κάλυψη των αντιπολεμικών διαδηλώσεων του Σαββάτου ήταν μια υπόμνηση του μεγάλου βαθμού στον οποίο τα αμερικάνικα κανάλια μοιάζουν να καλύπτουν γεγονότα που συμβαίνουν σε έναν διαφορετικό πλανήτη απ' αυτόν που καλύπτουν όλα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις. Επειδή τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ - ακόμα και τα βρετανικά - διέπονται από έναν σθεναρό αντιαμερικανισμό, ωθούνται να διαστρεβλώνουν τα νέα. Ή επειδή ορισμένα αμερικανικά κανάλια - που λειτουργούν σε ένα περιβάλλον όπου όποιος ασκεί κριτική στην εξωτερική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης κατηγορείται ότι δεν είναι πατριώτης - θεωρούν ότι είναι δουλειά τους να μας "πουλήσουν" τον πόλεμο.

Ποιο από τα δύο ισχύει; Εγώ σας ανέφερα τα γεγονότα, εσείς αποφασίζετε.