Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΗΠΑ Με αντιδράσεις το νομοσχέδιο για την Εθνική Βιβλιοθήκη

3.4 Ο πολιτισμός

Στο νοσοκομείο ο Τσένι

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

Δεν μπορούμε να μιλάμε για φοινικικό πολιτισμό προσδίδοντας του σαφή χαρακτηριστικά, όπως συμβαίνει με τους άλλους ανατολικούς πολιτισμούς.

Εξιτήριο πήρε από το νοσοκομείο της Ουάσιγκτον, όπου είχε εισαχθεί τέσσερις ώρες νωρίτερα με δύσπνοια, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι. Το πρώτο, μετά το 1943, νομοσχέδιο για τη λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης παρουσίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου.

Η ακμή των Φοινίκων οφειλόταν στο ευρύ δίκτυο της εμπορικής τους εξάπλωσης, με αποτέλεσμα ο πολιτισμός τους να έχει διαμορφωθεί από τις πολιτιστικές επιρροές που δέχθηκαν από άλλους λαούς.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Τσένι παρουσίασε συγκέντρωση υγρού στους πνεύμονες λόγω λήψης αντιφλεγμονώδους φαρμάκου. Οι εργαζόμενοι στη βιβλιοθήκη, ωστόσο, διαφωνούν με το περιεχόμενο του, αντιδρούν στις προθέσεις της κυβέρνησης και ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η θρησκεία.

Ο αντιπρόεδρος μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο "Τζορτζ Ουάσιγκτον" τα ξημερώματα τοπική ώρα.

Η σημαντικότερη αλλαγή, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, που παρουσίασαν χθες ο κ. Ευθυμίου, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θανάσης Τσουρουπλής και η ειδική γραμματέας του υπουργείου κ. Δάφνη Μάνεση, αφορά το καθεστώς λειτουργίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Το πάνθεον τους ήταν στενά συνδεδεμένο με τα φαινόμενα και τις δυνάμεις της φύσης.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Από δημόσια υπηρεσία, η οποία υπαγόταν άμεσα στον υπουργό, μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Η πλήρης γνώση της φοινικικής θρησκείας είναι ανέφικτη, γιατί οι περισσότεροι από τους θεούς που λάτρευαν είχαν τοπικό χαρακτήρα και ήταν γνωστοί με τα τοπικά τους ονόματα.

Διεθνής διάσκεψη για το φυσικό αέριο

"Πρέπει να αποκτήσει διοικητική αυτοτέλεια, αυτονομία στη διαχείριση πόρων και ευέλικτη διοικητική λειτουργία.

Κάθε πόλη είχε και το δικό της θεό-προστάτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Μπορίς Ταρασιούκ πρότεινε χθες τη διεξαγωγή "το συντομότερο δυνατόν" τριμερούς διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή των παραγωγών χωρών φυσικού αερίου, των χωρών διέλευσης και των καταναλωτριών.

Γι' αυτό προχωρούμε σε αυτή την αλλαγή", δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας.

Το όνομα Βάαλ απέδιδε το θεό της καταιγίδας, του οποίου η λατρεία με μικρές διαφορές ήταν ευρύτατα διαδεδομένη σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Φοινίκης και της Συρίας.

"Πρέπει να συμφωνήσουμε για τους κανόνες του παιγνιδιού", ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Le Figaro", και πρόσθεσε ότι "αυτή η κρίση του φυσικού αερίου εξελίχθηκε σε κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Ενώ συμπλήρωσε ότι "σκοπός όλων μας πρέπει να είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της βιβλιοθήκης.

Οι πιο αντιπροσωπευτικοί ήταν ο Μελκάρτ, κύριος της Τύρου, που ο Ηρόδοτος τον ταυτίζει με τον Ηρακλή, η Αστάρτη και ο Εσμούν, οι κύριοι θεοί της Βύβλου.

Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμβόλαιο, το οποίο ορίζει στα 230 δολάρια ανά 1.000 κυβ. μέτρα την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά επιτρέπει στην Ουκρανία να το πληρώνει 95 δολάρια στην εταιρεία RosukrEnergo, η οποία θα το αναμειγνύει με φτηνό φυσικό αέριο από την Κεντρική Ασία.

Πρέπει να μπορέσει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις που επιβάλλουν η τεχνολογία και οι νέες απαιτήσεις του κοινού".

Από τις θρησκευτικές δοξασίες των Φοινίκων πρέπει να επισημανθεί το έθιμο της ανθρωποθυσίας.

Όπως ανέφερε ο Ταρασιούκ, "όλες οι καταναλώτριες χώρες κατανόησαν ότι δεν διαθέτουν εγγυήσεις απέναντι σε μία υποτροπή της ρωσικής συμπεριφοράς, γεγονός που τις οδήγησε να λάβουν αποφάσεις με σοβαρές συνέπειες ως προς έναν πιθανό επαναπροσανατολισμό των προμηθειών τους και μια διαφοροποίηση των ενεργειακών τους πηγών".

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε χθες ότι ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων του ιδρύματος θα ανέλθει σε 700 άτομα από 120 που είναι σήμερα, ενώ δίνεται ιδιαίτερη σημασία και στη μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Σ' αυτό κατέφευγαν σε περιόδους μεγάλου κινδύνου ή προκειμένου να αποτρέψουν κάποια μεγάλη συμφορά.

ΗΠΑ

"Σε χώρο πρώην στρατοπέδου θα δημιουργηθεί μια καινούργια εκπληκτική βιβλιοθήκη.

Η γραφή.

Τρομοψύχωση σε υπουργείο

Θα λυθεί οριστικά το κτιριακό πρόβλημα", τόνισε ο κ. Ευθυμίου.

Η βελτίωση των εμπορικών συναλλαγών και η ανάπτυξη της σχετικής αλληλογραφίας οδήγησε στην εφεύρεση τον αλφαβήτου.

Εκκενώθηκαν χθες για σύντομο χρονικό διάστημα γραφεία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον, μετά το συναγερμό που προκάλεσε ένα ύποπτο πακέτο, το οποίο εντοπίστηκε μέσα σε ένα λεωφορείο κοντά στο κτίριο.

Η ανακοίνωση του χώρου θα γίνει σύντομα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννο Παπαντωνίου.

Έτσι ονομάστηκε το σύνολο των συμβόλων της γραφής τους, επειδή τα δύο πρώτα ήταν το άλφα και το βήτα.

Εκπρόσωπος των αρχών της Ουάσιγκτον δήλωσε ότι ένας άστεγος είχε αφήσει ένα παλτό στο λεωφορείο και ότι η αστυνομία διεξήγαγε έρευνα και βρήκε ότι δεν συνιστούσε απειλή.

Έμφαση, τέλος, θα δοθεί στη πλήρη αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της βιβλιοθήκης, καθώς και των εργαστηρίων μικροφωτογράφησης και ψηφιοποίησης.

Τα σύμβολα της γραφής των άλλων λαών της Εγγύς Ανατολής είτε πρόκειται για τα ιερογλυφικά είτε για τη σφηνοειδή γραφή, απέδιδαν ιδέες ή συλλαβές.

Νωρίτερα αστυνομική πηγή είχε επιβεβαιώσει την είδηση για την εκκένωση του κτιρίου, διευκρινίζοντας ότι η σχετική εντολή δόθηκε για λόγους ασφαλείας και επισήμανε ότι παρόμοιες εντολές είναι κάτι το συνηθισμένο.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις προθέσεις της κυβέρνησης.

Το πλεονέκτημα του αλφαβήτου ήταν ότι το κάθε σύμβολο απέδιδε έναν ήχο.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Αντώνης Μπασμπάνος:

Στα τέλη του 9ου αι. π.Χ. ή στις αρχές του 8ου αι. π.Χ. οι Έλληνες υιοθέτησαν το αλφάβητο αυτό και, αφού το προσάρμοσαν στις δικές τους γλωσσικές ανάγκες, δημιούργησαν το ελληνικό αλφάβητο (βλ. σ. 82).

"Δεν καταλαβαίνουμε γιατί η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της βιβλιοθήκης.

3. Το αλφάβητο Οι Φοίνικες αυτοί που είχαν έρθει με τον Κάδμο, και που ανάμεσα τους ήσαν και οι Γεφυραίοι, αφού εγκαταστάθηκαν στη χώρα αυτή, δίδαξαν τους Έλληνες πολλά και μάλιστα και τα γράμματα που, όπως πιστεύω, δεν τα ήξεραν πριν. Στην αρχή ήσαν τα γράμματα που χρησιμοποιούν όλοι οι Φοίνικες, αλλά με τον καιρό άλλαξε η προφορά και μαζί η μορφή των γραμμάτων. Γείτονες των Φοινίκων στα περισσότερα μέρη ήσαν Έλληνες Ίωνες· αυτοί διδάχτηκαν από τους Φοίνικες τα γράμματα και αφού τα άλλαξαν λίγο, τα μεταχειρίζονταν. Τα ονόμασαν, και τούτο ήταν σωστό αφού τα είχαν φέρει στην Ελλάδα οι Φοίνικες, φοινικικά γράμματα. Ηρόδοτος, Ε, 58 μετ. Αγγ. Βλάχου.

Το ισχύον δεν εμποδίζει σε τίποτα τον εκσυγχρονισμό της.

Τα ταξίδια και οι αποικίες.

Γιατί η αναβάθμιση και η αναγέννηση του ιδρύματος - που είχε επί χρόνια εγκαταλειφθεί - να συνοδεύεται από αλλαγή του οργανωτικού της σχήματος;".

Οι Φοίνικες διακρίθηκαν στη ναυπηγική τέχνη και στο θαλάσσιο εμπόριο.

Ο κ. Μπασμπάνος συμπληρώνει ότι αυτή η αλλαγή ενδεχομένως να κρύβει σκοπιμότητες:

Από τα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ. δημιούργησαν αποικίες στις ασιατικές ακτές και έκτοτε μέχρι τον 8ο αι. π.Χ., επεκτάθηκαν σ' ολόκληρη τη Μεσόγειο.

"Ίσως να προχωρήσουμε ακόμα και σε μερική ιδιωτικοποίηση συγκεκριμένων λειτουργιών και υπηρεσιών της βιβλιοθήκης".

Η σπουδαιότερη αποικία τους ήταν η Καρχηδόνα στη βόρεια Αφρική.

Σημειώνει επίσης ότι δεν κατανοεί γιατί μια τόσο σημαντική αλλαγή να μη γίνει σε συνεννόηση με τους εργαζομένους ή ύστερα από διάλογο με αυτούς.

Ιδρύθηκε, σύμφωνα με τις ανασκαφικές μαρτυρίες, στο δεύτερο μισό του 8ου αι. π.Χ.· ωστόσο, έπαιξε πρωταγωνιστικό εμπορικό ρόλο στη δυτική Μεσόγειο μέχρι το 2ο αι. π.Χ., οπότε καταστράφηκε από τους Ρωμαίους. Ενδείξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η δραστηριότητα των Φοινίκων επεκτάθηκε και έξω από τα όρια της Μεσογείου. Ίσως έφθασαν μέχρι τα Βρετανικά νησιά, τις Κασσιτερίδες νήσους, όπως τα ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες, και τη Βαλτική θάλασσα. Τον 6ο αι. π.Χ. πιθανότατα, πραγματοποίησαν το μεγάλο εγχείρημα του περίπλου της Αφρικής κατ' εντολή του φαραώ Νεκώ.

4. Ο περίπλους της Αφρικής Πρώτος, απ' όσο ξέρω, απόδειξε ότι η Λιβύη περιβρέχεται από την θάλασσα ο βασιλιάς της Αιγύπτου Νεκώς. Όταν σταμάτησε να σκάβει την διώρυγα πού από τον Νείλο πάει στον Αράβιο κόλπο, έστειλε Φοίνικες με καράβια, δίνοντας τους εντολή να γυρίσουν πίσω στην Αίγυπτο από το στενό των Ηρακλείων στηλών2 και τη βόρεια θάλασσα. Οι Φοίνικες ξεκίνησαν από την Ερυθρά θάλασσα και ταξίδευαν στην νότια θάλασσα. Όταν ερχόταν το φθινόπωρο, σταματούσαν στην Λιβύη, σ' όποιο μέρος της βρίσκονταν, και έσπερναν την γη και περίμεναν να γίνει η σοδειά, θέριζαν και ύστερα ξανάρχιζαν το ταξίδι τους. Πέρασαν δύο χρόνια και τον τρίτο χρόνο μπήκαν στις Ηράκλειες στήλες κι έφτασαν στην Αίγυπτο. Ανάφεραν κάτι που το θεωρώ απίστευτο, κι ας το πιστεύουν άλλοι, ότι περιπλέοντας την Λιβύη είχαν τον ήλιο δεξιά τους. 1. Αφρική 2. Γιβραλτάρ 3. Μεσόγειος Ηρόδοτος, Δ, 42 μετ. Αγγ. Βλάχου.

Οι τέχνες. Οι Φοίνικες έδειξαν ιδιαίτερη ικανότητα στη σύνθεση ετερόκλητων στοιχείων που υιοθέτησαν από άλλους πολιτισμούς. Τα φοινικικά έργα αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, μεταλλοτεχνίας, διακρίνονται για το συγκερασμό θεμάτων και ιδεών από την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία. Η τέχνη τους φαίνεται ότι σε ορισμένα διακοσμητικά θέματα δέχτηκε και επίδραση από την τέχνη του Αιγαίου, της Κρήτης και των Μυκηναίων.