Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( οι αγωνες στην περιφερεια :: 29/1/2006 20:50:37) 

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Αλυσιδωτές ανατιμήσεις

3.3 Η ιστορία

ΕΠΣ ΔΡΑΜΑΣ: Α' κατηγορία (18η αγωνιστική): Φτελιά – Αλιστράτη 2-1, Ξηροπόταμος – Αμπελόκηποι 3-1, Ν. Κρώμνη – Δοξάτο 0-2, Κ. Νευροκόπι – Χωριστή 3-2, Καλλίφυτος – Πετρούσα 3-0, Καστρινός – Ν. Αμισσός 2-2, Παρανέστι – Ν. Σεβάστεια 1-1, Φωτολίβος – Αγ. Αθανάσιος 3-2.

Σήμα κινδύνου για τον πληθωρισμό

Οι Φοίνικες, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που πήρε το όνομα τους, πιθανότατα στις αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ.

ΕΠΣ ΚΟΖΑΝΗΣ: Α' κατηγορία (17η αγωνιστική): Καλονέρι - Μακεδονικός 2-0, Σιάτιστα – ΑΕΠ Καραγιαννίνων 2-1, Ακρίτες – Βελβεντό δ.δ., Άργιλος – Ιωνικός 0-1, Άρδασσα – Τσοτύλι 4-1, Βατερό – Πτολεμαίος 2-0.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ

Η ελληνική γλώσσα σχετικά με την προέλευση του ονόματος τους μας δίνει τις ακόλουθες εκδοχές: Φοίνικες ήταν αυτοί που είχαν κόκκινο δέρμα (φοινός: κόκκινος σαν το αίμα) ή αυτοί που σχετίζονταν με την πορφύρα την κόκκινη ουσία από τα κοχύλια που εμπορεύονταν.

ΕΠΣ ΘΡΑΚΗΣ: Α' κατηγορία (16η αγωνιστική): Καλλίστη – Μεσούνη 0-2, Φιλύρα – Ροδίτης 5-2, Κάλχας – Σάπες 1-2, Διαλαμπή – Σιδηροχώρι 1-3, Ορφέας Κ. – Κοπτερό 1-2, Ηρακλής Σ. – Κόσμιο 1-5, Μίσχος – Δοκός 2-0, Αρριανά – Αίγειρος 1-0.

Καταιγισμός ανατιμήσεων επικρατεί στην αγορά, λόγω της ανόδου στις τιμές των καυσίμων, την οποία πυροδοτεί ο φόβος του πολέμου αλλά και η κακοκαιρία που έχει ανεβάσει τις τιμές των οπωροκηπευτικών.

Η Βύβλος.

ΕΠΣ ΕΒΡΟΥ: Α' κατηγορία (17η αγωνιστική), α' όμιλος: Καππαδόκες – Ποντιακός 3-1, Συφλί – Νίψα 9-0, Τυχερό – Πέπλος 1-1, Αρίστεινο – Χηλή 0-0, Τραϊανούπολη – Άνθεια 0-3, ΑΟ Αλεξανδρούπολης – Μαίστρος 1-2, Λάβαρα – Κορνοφωλιά 2-2. β' όμιλος: Νεοχώρι – Στέρνα 2-2, Λεπτή – Διδυμότειχο 2-2, Βύσσα – Παταγή 0-0, Σιτοχώρι – Ασπρονέρι 3-2, Μεταξάδες – Καρωτή 1-1, Ασβεστάδες – Ρίζια 1-0, Καστανιές – Οινόη 4-1.

Ήδη, μετά τις αυξήσεις των τιμών στο πετρέλαιο και τα οπωροκηπευτικά, από την αρχή της εβδομάδας άρχισαν αυξήσεις σε ορισμένα είδη διατροφής στα σούπερ μάρκετ, οι οποίες θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας τις επόμενες εβδομάδες. Η αρχαιότερη πόλη, που ιδρύθηκε τους πρώτους αιώνες της 3ης χιλιετίας π.Χ., ήταν η Βύβλος, η οποία γρήγορα εξελίχθηκε λόγω των εμπορικών σχέσεων που ανέπτυξε με την Αίγυπτο στη διάρκεια του Αρχαίου και Μέσου Βασιλείου. Πρόκειται για ανατιμήσεις στις οποίες προχωρούν οι βιομηχανίες, επικαλούμενες το αυξημένο κόστος που τους δημιουργεί η άνοδος στις τιμές των καυσίμων. Οι κάτοικοι της προμήθευαν ξυλεία στους Αιγυπτίους με αντάλλαγμα τον πάπυρο, που ήταν η κύρια γραφική ύλη της εποχής.

Οι ανατιμήσεις που έχουν ήδη αρχίσει από τη Δευτέρα σε αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ αφορούν τα αναψυκτικά (4,5%), τις μπίρες (3,5%) και τα σοκολατοειδή (5%), ενώ τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να αυξηθούν μεταξύ 3% και 5% και τα δημητριακά.

Στο εμπόριο του παπύρου (βύβλος > βιβλίο) οφείλεται η ελληνική ονομασία της πόλης.

Όσο για το επόμενο κύμα αυξήσεων (θα ξεκινήσει κατά την αρχή του Μαρτίου και θα έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο), θα αφορά τα γάλατα εβαπορέ (έως 6%), τα κατεψυγμένα λαχανικά και τα προϊόντα ζύμης (5%-6%), τα καλλυντικά και τα είδη προσωπικής υγιεινής (7%-10%), καθώς επίσης και τα απορρυπαντικά (4%-5%).

Ζύγι σε σχήμα ανθρώπινης κεφαλής, από την Ουγκαρίτ. Η χρησιμοποίηση μέτρων βάρους ήταν μια απαραίτητη προϋπόθεση στις εμπορικές συναλλαγές των Φοινίκων.

Ασφάλιστρα, φάρμακα

Η Ουγκαρίτ.

Οι ανατιμήσεις αυτές δεν είναι οι μόνες που έχουν πλήξει ή θα πλήξουν το πορτοφόλι των καταναλωτών, ενώ προκαλούν ακόμη και τριβές στο Οικονομικό Επιτελείο.

Τη 2η χιλιετία π.Χ. στη διάρκεια του Νέου Βασιλείου οι Αιγύπτιοι κατέκτησαν την Παλαιστίνη και μεγάλο μέρος της Συρίας.

"Ο τιμάριθμος του Ιανουαρίου", είπε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Χρήστος Θεοδώρου, "θα ήταν χαμηλότερος αν δεν είχαν γίνει αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, στα κόμιστρα των ταξί και στα δημοτικά τέλη", απευθύνοντας έτσι έμμεσα αιχμές προς τα υπουργεία Οικονομίας και Μεταφορών.

Οι ηγεμόνες των φοινικικών πόλεων τότε έγιναν υποτελείς.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα οπωροκηπευτικά έχουν μετατραπεί σε "σάκο του μποξ".

Αυτή την περίοδο αναπτύχθηκε ιδιαίτερα η Ουγκαρίτ, η οποία φαίνεται ότι ήταν μακριά από την επιρροή της αιγυπτιακής κατάκτησης.

"Όποτε ανεβαίνει ο τιμάριθμος", είπε χαρακτηριστικά, "φταίνε τα οπωροκηπευτικά, αλλά όποτε πέφτει εξαιτίας τους, η Στατιστική Υπηρεσία δεν το επισημαίνει, γιατί δεν τη συμφέρει".

Με την Ουγκαρίτ είχαν στενές εμπορικές σχέσεις οι Μυκηναίοι, όπως τουλάχιστον αποδεικνύουν οι ανασκαφές, οι οποίες έφεραν στην επιφάνεια μια μυκηναϊκή παροικία, που λειτούργησε μάλλον ως εμπορικός σταθμός.

Πάντως, ο κ. Θεοδώρου ανακοίνωσε χθες ότι από την αρχή του χρόνου έχουν ήδη αυξηθεί κατά 6,2% και τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, ενώ έρχονται και σημαντικές ανατιμήσεις στα φάρμακα.

Ειδώλιο γονατισμένης γυναίκας που κρατάει κύμβαλα. Είναι κατασκευασμένο από φίλντισι, και προέρχεται από την Ουγκαρίτ.

Στο τέλος Φεβρουαρίου το υπουργείο Ανάπτυξης πρόκειται να εκδώσει το πρώτο για φέτος δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο θα περιλαμβάνει αυξήσεις έως και 25% για 85 φαρμακευτικά σκευάσματα.

Η Σιδώνα.

Πάντως, όπως διευκρίνισε, για άλλα 85 φάρμακα θα προβλέπονται μειώσεις τιμών έως 70%.

Από το 14ο αι. π.Χ. η περιοχή της Συρίας αποτέλεσε πεδίο συγκρούσεων και εδαφικών διεκδικήσεων μεταξύ των Αιγυπτίων και των Χετταίων.

Οπωροκηπευτικά - πετρέλαιο

Η εισβολή των Χετταίων στη Συρία διευκολύνθηκε από την επιθυμία πολλών ηγεμόνων φοινικικών πόλεων να απαλλαγούν από τον αιγυπτιακό ζυγό.

Οι τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης στα οπωροκηπευτικά καταγράφουν αυξήσεις έως και 92% από την αρχή του χρόνου, λόγω της κακοκαιρίας.

Η επέκταση των Χετταίων στις βόρειες περιοχές της Φοινίκης ευνόησε την ανάπτυξη της Σιδώνας, η οποία μέχρι το 12ο αι. π.Χ. ίδρυσε πολλές αποικίες στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι λιανικές τιμές πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης έχουν πάρει φωτιά και, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στην Αθήνα ξεπερνούν τα 38 λεπτά το λίτρο, σημειώνοντας αύξηση 17% από τις 15 Οκτωβρίου.

Η εμφάνιση των λαών της θάλασσας το 12ο αι. π.Χ., σύμφωνα με τις αιγυπτιακές πηγές, συμπίπτει και με την εγκατάσταση των Φιλισταίων στις ακτές της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα ωστόσο με άλλες εκτιμήσεις, η λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης στην Αθήνα κινείται σε επίπεδα άνω του 40%, σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι Φιλισταίοι περιόρισαν την επέκταση των Αιγυπτίων στη Συρία·

Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άκης Τσοχατζόπουλος, υποστήριξε χθες ότι οι αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά είναι κατά μέσον όρο 15% από την αρχή του χρόνου και πως στο πετρέλαιο θέρμανσης κυμαίνονται αντίστοιχα, σε σύγκριση με τον περασμένο Οκτώβριο, μεταξύ 13% και 14%.

ωστόσο, τον 11ο αι. π.Χ. κατέστρεψαν τη Σιδώνα.

Αύξηση πληθωρισμού

2. Οι Έλληνες και οι Φοίνικες Οι αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί πίστευαν ότι οι Φοίνικες είχαν προηγηθεί των Ελλήνων στο εμπόριο και στον αποικισμό στη δυτική Μεσόγειο, και ο Θουκυδίδης λέει ότι χρησιμοποιούσαν ακρωτήρια και μικρά νησιά κοντά στη Σικελία για το εμπόριο με τους εντόπιους μέχρι που τους απώθησε η άφιξη των Ελλήνων στο δυτικό άκρο του νησιού. Οι αρχαιολογικές μαρτυρίες - αλλά και μια απλή ματιά πάνω σε έναν χάρτη στις θέσεις των ελληνικών και των φοινικικών πόλεων - δείχνουν ότι αυτό δεν ήταν αλήθεια. Στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί οποιοδήποτε προελληνικό εμπόριο με τους εντόπιους της Σικελίας εφόσον τα πρώτα ξένα αντικείμενα είναι ελληνικά, και μαζί τους έρχονταν και μερικά ανατολικά μικροαντικείμενα που χρησιμοποιούσαν ή διέθεταν οι Έλληνες. J. Boardman, Οι αρχαίοι Έλληνες στην υπερπόντια εξάπλωση τους, μετ. Ηλέκτρας Ανδρεάδη, εκδ. Καρδαμίτσα, σ. 265.

Ο κ. Θεοδώρου, εμμέσως πλην σαφώς, εξέπεμψε χθες σήμα κινδύνου για τον πληθωρισμό.

Η Τύρος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τον Φεβρουάριο τα οπωροκηπευτικά δεν θα βοηθήσουν την αποκλιμάκωση του Δείκτη Τιμών και, παρά τις εισαγωγές που έγιναν, παρατηρούνται ήδη ελλείψεις σε ορισμένα είδη στην αγορά.

Η ιστορία της περιόδου που ακολούθησε είναι ουσιαστικά η ιστορία της Τύρου.

Το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε συνεργασία με τους εισαγωγείς, προκειμένου να αυξηθούν οι εισαγόμενες ποσότητες σε μαρούλια, κρεμμύδια, λάχανα και πατάτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τρίτα κράτη.

Ο βασιλιάς της συνέβαλε στην οικοδόμηση του ναού του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ με αντάλλαγμα πλούσια δώρα και εδαφικές παροχές που δέχθηκε από τους Εβραίους.

* Ο κ. Θεοδώρου ανακοίνωσε επίσης ότι σε επτά ιδιωτικά σχολεία θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα, διότι κατά τη σχολική χρονιά 2001-2002 καταστρατήγησαν το πλαφόν που προβλέπει ο νόμος για τις ετήσιες αυξήσεις των διδάκτρων.

Σε διάστημα τριών αιώνων η Τύρος υπήρξε το σημαντικότερο λιμάνι της περιοχής, ενώ παράλληλα με τις εμπορικές της επαφές δημιούργησε πολλές αποικίες στην Κύπρο, στις δυτικές ακτές της Σικελίας, στη βόρεια Αφρική - την Καρχηδόνα -, στις Βαλεαρίδες, στη Σαρδηνία και στην Ιβηρική χερσόνησο. Η περίοδος αυτή της ακμής των Φοινίκων συμπίπτει με την εποχή κατά την οποία ο ελληνικός χώρος, μετά την πτώση των μυκηναϊκών κέντρων, αναστατώνεται από τις μετακινήσεις των ελληνικών φύλων. Η ξένη κατάκτηση. Από τον 8ο αι. π.Χ. η έξοδος των Ελλήνων στη Μεσόγειο και η ίδρυση των ελληνικών αποικιών ανέκοψε την εμπορική και αποικιακή εξάπλωση της Τύρου. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε η επέκταση, στην αρχή, των Ασσυρίων, και αργότερα των Βαβυλωνίων, όταν λεηλάτησαν την Ιερουσαλήμ. Τότε πολιορκήθηκε και η Τύρος, η οποία όμως αντιστάθηκε και στη συνέχεια συνθηκολόγησε με ευνοϊκούς γι' αυτήν όρους. Η Φοινίκη το 538 π.Χ. πέρασε στην κυριαρχία των Περσών. Οι Φοίνικες έκτοτε υπήρξαν πιστοί ακόλουθοι των Περσών, εφόσον είχαν ξανανοίξει γι' αυτούς οι εμπορικοί δρόμοι της Ανατολής. Την περίοδο αυτή οι Φοίνικες παρείχαν το στόλο της περσικής αυτοκρατορίας και πολέμησαν μαζί τους εναντίον των Ελλήνων. Όταν ο Μ. Αλέξανδρος μετά τη νίκη στην Ισσό (333 π.Χ.) προχώρησε στη Φοινίκη, οι πόλεις της παραδόθηκαν όλες στο μακεδονικό στρατό εκτός από την Τύρο, η οποία αντιστάθηκε και έπεσε μετά από επτάμηνη πολιορκία.