Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( την υπογραφή διεθνούς πρωτοκόλλου για τη βιοασφάλεια και την παρέμβαση του υπουργείου πεχωδε στο κείμενο αυτού ζητά, με ανακοίνωσή της, η greenpeace ) 

Την υπογραφή διεθνούς πρωτοκόλλου για τη βιοασφάλεια και την παρέμβαση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ στο κείμενο αυτού ζητά, με ανακοίνωσή της, η Greenpeace Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ

3. ΦΩΣ

Την ενεργή εκπροσώπηση της Ελλάδας στην παγκόσμια διάσκεψη για τους γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς, ζητά το ελληνικό τμήμα της Greenpeace από τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Οι επιπτώσεις από πιθανό "ξεφούσκωμα"

Αν ξαφνικά σβήσουν τα φώτα και βυθιστούμε σε απόλυτο σκοτάδι συχνά αισθανόμαστε αμηχανία, φόβο, ακόμα και πανικό: δυσκολευόμαστε να βαδίσουμε ή να βρούμε ένα αντικείμενο. Στη διάσκεψη αυτή πρόκειται να συναντηθούν εκπρόσωποι 170 χωρών στην Καρθαγένη της Κολομβίας, με στόχο να καταλήξουν σε μια διεθνή νομικά δεσμευτική συνθήκη, το πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια, το οποίο θα προλαμβάνει και θα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Η όραση δεν αντικαθίσταται από τις υπόλοιπες αισθήσεις μας.

Εν όψει της διάσκεψης αυτής, η Greenpeace ζητά την άμεση υπογραφή ενός ουσιαστικού πρωτοκόλλου. Τα ακίνητα αποτελούν σήμερα το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο των ελληνικών νοικοκυριών, με αποδόσεις οι οποίες υπερακοντίζουν συνήθως τις αντίστοιχες όλων των υπόλοιπων εναλλακτικών μορφών επένδυσης.

Πράγματι, αν φωτίσουμε το δωμάτιο αισθανόμαστε να επανέρχεται κάτι περισσότερο από την όραση μας: βρισκόμαστε πάλι σε άμεση επαφή με τον κόσμο.

Όσον αφορά στον ελλαδικό χώρο, στην κατεύθυνση παροχής σαφών πολιτικών οδηγιών στην ελληνική αντιπροσωπεία από το υπουργείο, η διεθνής οργάνωση επισημαίνει έξι σημεία, τα οποία κρίνει απαραίτητο να περιληφθούν στο τελικό κείμενο του πρωτοκόλλου. Ιδιαίτερα, τα τρία τελευταία χρόνια οι αποδόσεις των επενδύσεων σε ακίνητα υπερκάλυψαν τις απώλειες από τις τοποθετήσεις σε μετοχές. Κάθε στιγμή με την όραση μας συλλέγουμε ένα πλήθος πληροφοριών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. Η επισήμανση αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, γίνεται διότι εκτιμάται ότι το υπουργείο προσπαθεί να υποβαθμίσει την υπογραφή του πρωτοκόλλου.

Όμως, η συνεχώς διογκούμενη "φούσκα" των ακινήτων, όπως την χαρακτηρίζουν πολλοί, επηρεάζει ήδη αρνητικά τα ελληνικά νοικοκυριά σε ορισμένους τομείς, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις στην τραπεζική αγορά και την κτηματαγορά.

Η όραση ωστόσο, δε βοηθά απλώς στο να επιβιώνουμε.

Καταρχήν, ζητά την υποχρεωτική σήμανση των μεταλλαγμένων οργανισμών, προϊόντων και παράγωγών τους.

Για παράδειγμα, η ιλιγγιώδης αύξηση του κόστους και των τιμών των ακινήτων έχει κάνει την απόκτηση κατοικίας απαγορευτική για τα μικρομεσαίου εισοδήματος άστεγα νοικοκυριά.

Μας βοηθά να ερευνούμε τον κόσμο που μας περιβάλλει και να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας.

Επιδιώκει τον υποχρεωτικό διαχωρισμό των μεταλλαγμένων οργανισμών από τους φυσικούς, ενώ απαιτεί από τις εταιρίες και τις χώρες εξαγωγής να αναλάβουν την αντικειμενική ευθύνη για κάθε είδους βλάβη, που προκύπτει από την απελευθέρωση, μεταφορά ή χρήση των μεταλλαγμένων οργανισμών και των προϊόντων τους.

Παρά τη δραστική μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, η αγορά μιας μέσης κατοικίας χρειάζεται την εξασφάλιση πολλαπλάσιων τραπεζικών κεφαλαίων με μηνιαίο κόστος εξυπηρέτησής τους που προσεγγίζει τον μέσο μηνιαίο μισθό.

Κατασκευάζουμε τηλεσκόπια για να επεκτείνουμε την όραση μας στο διάστημα και να αντιληφθούμε τη θέση μας στο Σύμπαν.

Παράλληλα, αξιώνει την υιοθέτηση, στην πράξη της αρχής της πρόληψης και εγείρει την απαίτηση να μην εξαιρεθούν θα αγροτικά προϊόντα από το πρωτόκολλο. Σε αντίθεση, δηλαδή, με τις προηγούμενες δεκαετίες που οι δόσεις αντιπροσώπευαν ποσοστό του μισθού που κυμαινόταν μεταξύ 25% και 60%.

Κατασκευάζουμε μικροσκόπια για να παρατηρήσουμε το εσωτερικό του κυττάρου και να ανακαλύψουμε τα μυστικά της ζωής.

Τέλος, προτείνει να έχει κάθε χώρα το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα να αρνηθεί την εισαγωγή μεταλλαγμένων οργανισμών, λόγω των ενδεχόμενων αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον ή την υγεία. Ύστερα, επειδή τα δάνεια αυτά χορηγούνται με προσημείωση των αγοραζόμενων ακινήτων, τα οποία αποτιμώνται με τη σημαντικά υψηλή εμπορική τους αξία, ένα πιθανό ξεφούσκωμα της αγοράς ακινήτων θα έχει χαμένους.

Επίσης, χάρη στην όραση, επικοινωνούμε μεταξύ μας με εικόνες.

Αυτοί μπορεί να αναζητηθούν τόσο στην τραπεζική αγορά, όσο και στην κτηματαγορά, αλλά και στα νοικοκυριά που έχουν επενδύσει σε αυτά.

Ήδη από την προϊστορική εποχή ο άνθρωπος ζωγράφιζε στα τοιχώματα των σπηλαίων, ωθούμενος από την ανάγκη να δημιουργήσει οπτικές παραστάσεις. Επινοήσαμε τη γραφή για να εκφράσουμε και να μεταδώσουμε τις σκέψεις μας όταν ο προφορικός λόγος απουσιάζει. Σήμερα χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο την οθόνη της τηλεόρασης και του υπολογιστή για να μεταδώσουμε πληροφορίες. Δικαιολογημένα, επομένως η εποχή μας χαρακτηρίζεται και ως εποχή της εικόνας.

Δεν υπάρχει όραση χωρίς φως. Ο άνθρωπος λάτρεψε τον Ήλιο ως θεό όχι μόνο για τη ζεστασιά του αλλά και για το φως του. Μέχρι την ανακάλυψη της φωτιάς το άπλετο φως του Ήλιου και το αμυδρό φως της Σελήνης ήταν ο μοναδικός τρόπος φωτισμού. Το φως ανέκαθεν προκαλούσε το ενδιαφέρον των φυσικών, των ποιητών, των φιλοσόφων, των καλλιτεχνών, των τεχνολόγων, των φυσιολόγων και των ψυχολόγων.

Με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός δημιουργείται και συντηρείται η ίδια η ζωή πάνω στη γη. Τα φυτά αναπτύσσονται χάρις στο ηλιακό φως και από αυτά αρχίζει η τροφική αλυσίδα η οποία δίνει ζωή στα ζώα και τον άνθρωπο. Η στενή σχέση μας με το φως γεννά μια σειρά από ερωτήματα: Πώς διαδίδεται το φώς; Πώς σχετίζεται με την ενέργεια και την ύλη; Ποια είναι η φύση του; Στις επόμενες ενότητες θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τις ιδιότητες του φωτός και να απαντήσουμε στα προηγούμενα ερωτήματα. Παράλληλα, θα μάθουμε πώς χρησιμοποιούμε τις γνώσεις μας για το φως στην καθημερινή ζωή.

Εικόνα 3.1. Το τηλεσκόπιο μας βοηθάει να επεκτείνουμε την όραση μας στο διάστημα

Εικόνα 3.2. Η Ζωγραφική στα σπήλαια

Εικόνα 3.3 Το φως δημιουργεί και συντηρεί τη ζωή