Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστημονική είδηση

( πάσχει ένα στα δέκα παιδιά ) 

ΑΣΘΜΑ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Ερωτήσεις - Ασκήσεις

Πάσχει ένα στα δέκα παιδιά

Καλή χρονιά "εκ καρδίας"

1. Η Φυσική μελετά χημικά φαινόμενα.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει η συχνότητα εμφάνισης του βρογχικού άσθματος, το οποίο ταλαιπωρεί τα παιδιά σε ποσοστό από 12% έως και 20%, καθώς επίσης και το 6% έως 8% του γενικού ενήλικου πληθυσμού στην Ελλάδα.

Σ. Β. ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ

Να δικαιολογήσετε την απάντηση σας.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στον σύγχρονο τρόπο ζωής, στην ατμοσφαιρική ρύπανση, στο κάπνισμα, στα διάφορα αλλεργιογόνα του οικιακού περιβάλλοντος και του αέρα, καθώς και στις διάφορες ιογενείς λοιμώξεις, που συμβαίνουν κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Κάθε φορά που φεύγει ένας χρόνος, μια μελαγχολία πλημμυρίζει την καρδιά μας και άθελα κοιτάμε πίσω ακούγοντας την ίδια πάντα μουσική, εκείνη των παιδικών μας χρόνων.

2. Πότε λέμε ότι ένα σώμα περιέχει ενέργεια;

Σε σχέση με άλλες χώρες η Ελλάδα, αλλά και γενικότερα η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, παρουσιάζει χαμηλότερη συχνότητα της συγκεκριμένης πάθησης, η οποία όμως αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Τα παιδικά μας χρόνια και η χαρά των γονιών μας, που έβλεπαν να μεγαλώνουμε και να ψελλίζουμε τις πρώτες μας επιθυμίες.

Το ανθρώπινο σώμα έχει ενέργεια;

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι από άσθμα πάσχουν ένα στα δέκα παιδιά και ένας στους εφτά ενήλικες. Αυτές τις μέρες προσφέρουμε δώρα.

3. Τι μελετά γενικά η Φυσική;

Στην Ευρώπη το άσθμα ταλαιπωρεί περισσότερους από 25 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ας τα προσφέρουμε μέσα από την καρδιά μας, για να κομίζουν την αιώνια ανάμνησή μας.

4. Αναζητήστε σε εφημερίδες άρθρα τα οποία αναφέρονται στην αρνητική πλευρά των Φυσικών Επιστημών.

Το άσθμα επιβαρύνεται από τις διάφορες ιογενείς λοιμώξεις, τη γύρη των λουλουδιών, το τρίχωμα και τις εκκρίσεις των ζώων, τα φάρμακα και τη σκόνη.

Αυτές τις μέρες στεκόμαστε στο υψηλότερο σημείο του εαυτού μας, κοιτάμε από ψηλά τη φθοροποιό καθημερινότητα απαλλαγμένοι από το "γνήσιο της υπογραφής" των άλλων.

5. Παρατηρήστε την εικόνα 1.10 και γράψτε το όνομα της Φυσικής επιστήμης, η οποία μελετά ό,τι απεικονίζεται σε κάθε φωτογραφία.

Επιπλέον επιβαρύνει την εθνική οικονομία στην Ελλάδα με περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δραχμές σε ετήσια βάση.

Αυτές τις μέρες νοσταλγούμε εκείνα που κάναμε, αναθυμόμαστε τα λόγια που θέλαμε να πούμε και δεν είπαμε και η παρέλαση ανθρώπων που αγαπήσαμε, προδώσαμε / πρόδωσαν, αρχίζει.

6. Ποια ήταν η άποψη του Αριστοτέλη για την πτώση των σωμάτων και πώς ο Γαλιλαίος απέδειξε ότι ήταν λανθασμένη; το ύψος και τον αντίστοιχο χρόνο πτώσης των σωμάτων;

Ωστόσο τα μηνύματα για την εξέλιξη της πάθησης σήμερα είναι πολύ αισιόδοξα, διότι το 60% των παιδιών έχουν πολύ καλή πρόγνωση για την ενηλικίωσή τους, ενώ μόνο ένα χαμηλό ποσοστό, που φτάνει το 12%, παρουσιάζουν μέτρια προβλήματα στην ενήλικη ζωή.

Τα πρόσωπα που μπήκαν και βγήκαν από τη ζωή μας, σαν την εναλλαγή του ήλιου με τη σελήνη, τώρα θολά στο βάθος της οπτικής μας μνήμης, και μια καλοσύνη διαφορετική μας πλημμυρίζει, όπως το αίμα της συστολής στην πρώτη μας συνάντηση με την Κόρη των ονείρων μας.

7. Ποια υπόθεση έλεγξε ο Γαλιλαίος μετρώντας

Αναθυμόμαστε τα όνειρα που κάναμε, όνειρα που εγκαταλείψαμε / μας εγκατέλειψαν, δεν μπορούμε πια να το ξεχωρίσουμε, και τότε κοιταζόμαστε στον καθρέπτη της ώριμης ηλικίας και σιωπάμε.

8. Τι είναι το πείραμα;

Σιωπηλοί συγκατανεύουμε και προσπερνάμε.

9. Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της επιστημονικής μεθόδου;

Οφείλουμε να κατανοούμε τις αδυναμίες των άλλων.

10. Ποια σχέση υπάρχει μεταξύ ενός φαινομένου, ενός νόμου και μιας θεωρίας;

Οφείλουμε να ελέγχουμε τις αδυναμίες μας.

11. Με ποιο τρόπο ελέγχεται μια θεωρία ;

Οφείλουμε να μη θεωρούμε τις αδυναμίες μας αρετές.

12. Γιατί η προσπάθεια να κατανοήσουμε τη φύση δεν τελειώνει ποτέ;

Όλα αυτά αναδύονται σε ένα λεπτό - στο λεπτό που αλλάζει ο χρόνος όπως αλλάζουμε πουκάμισο - και από μακριά μια μπάντα παιανίζει τη θλίψη μας.

Απόγευμα, 1η Ιανουαρίου του 19…, μια διάφανη συννεφιά καλύπτει την πόλη και τον ορίζοντα.

"Είμαστε καλά, πολύ καλά, και τα παιδιά μας ακόμα καλύτερα", ψιθυρίζουμε.

Είμαστε καλά, με λίγη θέληση - άλλωστε η θέληση είναι πιο δυνατή από τη δύναμη ή όχι;

Με τη θέληση η δύναμη συνθηκολογεί με τον εαυτό της - ας συνθηκολογήσουμε, λοιπόν, με τον εαυτό μας και με τους άλλους αυτήν τη χρονιά.

"Δεν θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη", έγραψε ο Σεφέρης και εγώ αισθάνομαι πως είχε κατά νου τον Μακρυγιάννη, γιατί η ζωή είναι μονάχα οι άνθρωποι και τα λόγια μας, λόγια πολλών ανθρώπων.

Καλή σας χρονιά "εκ καρδίας", καταπώς θα έλεγε ο Εγγονόπουλος.