Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( μηνύματα με κομματική απόχρωση :: 1/1/2006 22:08:08) 

Κάρολος Παπούλιας και Κώστας Καραμανλής κατά την ανταλλαγή ευχών, χθες το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο.

ΔΙΚΤΥΟ

2. Οι επιπτώσεις από την άφιξη των προσφύγων

Καραμανλής και Παπανδρέου επανέλαβαν τις θέσεις τους με την είσοδο του νέου χρόνου

Χειραψία με την τέχνη

Η Μικρασιατική καταστροφή επηρέασε σημαντικά την πορεία του ελληνικού έθνους στη σύγχρονη εποχή.

Μηνύματα με κομματική απόχρωση

Π.Κ.

Ορισμένοι την παραλλήλισαν με την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453, ενώ άλλοι θεώρησαν το 1922 ως αφετηρία της νέας Ελλάδας.

Μηνύματα με πολιτικές προεκτάσεις έστειλαν προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων για το νέο έτος.

Όλα άρχισαν πριν από χρόνια στην Κωνσταντινούπολη.

Το προσφυγικό ζήτημα, ως συνέπεια της Μικρασιατικής καταστροφής, αποτέλεσε για την Ελλάδα ένα οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό ζήτημα μεγάλης σπουδαιότητας, με επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής του νεοελληνικού έθνους.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από την πλευρά του, εξέφρασε την προσδοκία ότι "το 2006 θα είναι έτος δημιουργικό, έτος προόδου και ανάπτυξης, με συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων", τονίζοντας παράλληλα ότι συμμερίζεται τις αγωνίες του ελληνικού λαού και ότι "η πατρίδα μας έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει μπροστά με γενναίες αποφάσεις, εθνική συναίνεση στα μεγάλα θέματα, ειλικρινή διάλογο και σεβασμό στην αντίθετη άποψη, που είναι η ουσία του πολιτισμού μας".

Όταν δύο άνθρωποι έδωσαν τα χέρια, ενώνοντας δύο διαφορετικές δυνάμεις σε ένα νήμα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Καραμανλής με το μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό τονίζει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε όλες τις θεσμικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, χαρακτηρίζοντας το 2006 ως "χρονιά κλιμάκωσης των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων αλλά και εφαρμογής στην πράξη αυτών των νέων πολιτικών".

Ο ένας άνθρωπος ήταν η εικαστικός καλλιτέχνις Αιμιλία Παπαφιλίππου, η οποία έστηνε ένα έργο από νήματα που διασταυρώνονταν μέσα στον χώρο και σχημάτιζαν έναν σταυρό, και ο άλλος ήταν ο Τούρκος συνεργάτης της.

"Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε, εντατικά και τολμηρά, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που απαιτεί ο 21ος αιώνας, που απαιτεί το μέλλον", προσθέτει και δίνοντας έμφαση στη Συνταγματική Αναθεώρηση επισημαίνει ότι στόχος της κυβέρνησή του είναι "με ευρύτατο διάλογο πέρα από τις κομματικές γραμμές, να απαλλάξουμε τον τόπο μας από τις αγκυλώσεις και τις αβεβαιότητες του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα των μεγάλων ευκαιριών για όλους.

Χρόνια τώρα, η Παπαφιλίππου ερευνά το λεπτό και κρίσιμο θέμα της άρσης της σύγκρουσης.

Στόχος μας είναι η δημιουργία κράτους οικονομικά ισχυρού και ταυτοχρόνως κράτους Δικαίου, που σέβεται τον πολίτη και εξασφαλίζει το σεβασμό του".

Πιστεύει ότι στην ιστορία της εξέλιξης ο νικητής δεν ήταν ο πιο ισχυρός, αλλά αυτός που είχε την ικανότητα της προσαρμογής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στο δικό του μήνυμα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι "δυστυχώς, αντί να ενώνει, διαιρεί τους Έλληνες, αντί να είναι χρήσιμη για τους πολλούς είναι χρήσιμη για τους λίγους, αντί να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον υπηρετεί το δικό της συμφέρον".

Δύο χέρια, σε χειραψία, είναι δύο αντίθετες δυνάμεις που δημιουργούν ένα νήμα.

Στο πλαίσιο αυτό εκφράζει την πεποίθησή του ότι "υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος που υπηρετεί το σύνολο, το δημόσιο συμφέρον, ο δρόμος που ενώνει τους Έλληνες, ο δρόμος που μεριμνά για το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων και ημέτερων.

Φωτογράφισε το εύρημα - τη δύναμη της χειραψίας, ακουμπώντας τα δύο ενωμένα χέρια πάνω στην πλάκα του φωτοτυπικού μηχανήματος.

Είναι ο δρόμος που στο επίκεντρό του έχει τον άνθρωπο".

Και τώρα το παρουσιάζει σαν μια συνεχή αλυσίδα από χειραψίες στην εγκατάσταση του μήνα στο καφέ μπαρ της τέχνης «Αρτ Πρότζεκτ 365», στην οδό Πορίνου 2, έξω από τον σταθμό του Μετρό, στου Μακρυγιάννη.

Ο κ. Παπανδρέου κάνει σύντομη μνεία στα επιτεύγματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και καλεί τους πολίτες να αγωνιστούν για την αλλαγή πορείας της χώρας, τονίζοντας "ξέρω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Το λιτό στέκι των νεώτερων καλλιτεχνών που συντηρείται από τους καφέδες και ποτηράκια κρασί που πίνουν και όχι από σινιέ πιάτα από το μενού της τέχνης.

Και θα τα καταφέρουμε.

Κάθε μήνα το μαγαζί αλλάζει έργο, αλλάζει μήνυμα.

Θα πετύχουμε".

Διατίθεται εξ ολοκλήρου στον καλλιτέχνη να το κάνει ό,τι θέλει.

"Το 2006 μπορεί και πρέπει να γίνει χρονιά αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σε όλα τα επίπεδα", τονίζει το ΚΚΕ, το οποίο προτρέπει:

Να πει ό,τι νομίζει και όχι να έχει τον νου στο γούστο του πελάτη.

"Αξιοποιείστε τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές, για να αποδυναμώσετε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας τους συνδυασμούς της αγωνιστικής συνεργασίας που στηρίζει το ΚΚΕ".

Αρκεί, βεβαίως, να έχει κάτι να πει.

Τέλος, ο ΣΥΝ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του εύχεται "το 2006 ας είναι ένας χρόνος ειρήνης, προόδου και κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους τους λαούς της γης".

Γιατί οι θαμώνες και ο μπάρμαν είναι πρώτα απ' όλα καλλιτέχνες.