Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( τι εξυπηρετεί ο ανασχηματισμός; :: 30/1/2006 18:01:08) 

Τι εξυπηρετεί ο ανασχηματισμός; ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ: Η ΖΩΗ ΕΧΕΙ ΑΙΩΝΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Τα προβλήματα παραμένουν κι αυτά δεν έχουν να κάνουν τόσο με τις επιλογές προσώπων όσο με τις πολιτικές επιλογές

Κυβέρνηση σιαμαίων

21. H ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗ

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τα μέσα ενημέρωσης (αμφιβάλλουμε αν πλέον παίζει τον ίδιο ρόλο και για τους πολίτες), πριν να συντελεστεί.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σκοπός αυτής της διδακτικής ενότητας είναι: Κι αυτό γιατί το ενδεχόμενο αλλαγών στην (όποια) ομάδα διαχείρισης της εξουσίας δίνει τροφή για παρασκήνιο, ονοματολογία και επί το λαϊκότερο προσφέρεται για άφθονο (πολιτικό βεβαίως) κουτσομπολιό. ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΥΙΖ μέτριας δυσκολίας: Πόσες κυβερνήσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα; • Να κατανοήσετε ότι η τεχνολογία είναι δώρο του Θεού.

Ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών.

Απάντηση: δύο. • Να γνωρίσετε τα χαρακτηριστικά του τεχνοκράτη.

Παρά τις διαψεύσεις και την καθυστέρηση που σημειώνεται στην ανακοίνωσή του.

Μια κυβέρνηση εξωτερικού που πάει καλά. • Να διαπιστώσετε τα κενά που προκύπτουν από τη στείρα προσκόλληση στην τεχνοκρατία.

Προφανώς τα ονόματα που θα διαδεχθούν αυτούς που πρέπει να φορτωθούν στην πλάτη τους λάθη (τα οποία σε δημοκρατικές κοινωνίες θα έπρεπε να αποδίδονται συλλογικά και όχι να αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα) ακόμη "μαγειρεύονται", ώστε να υπάρξει η έξωθεν καλή μαρτυρία περί της αποτελεσματικότητας των ενεργειών του αρχηγού της κυβέρνησης.

Και μια κυβέρνηση εσωτερικού που πάει χάλια. • Να κατανοήσετε την πρόταση της Εκκλησίας για μια αληθινή στάση απέναντι στο πρόβλημα.

Το ζήτημα είναι σε τι θα εξυπηρετήσει ο ανασχηματισμός, όταν γνωρίζουμε ότι κατευθύνεται προς την αλλαγή προσώπων, που ούτως ή άλλως δεν συμμετέχουν τα μέγιστα στα διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι δύο κυβερνήσεις είναι σαν τους σιαμαίους.

«Η σοφία είναι καλή όπως και το χρήμα, γι' αυτούς που ζουν πάνω στη γη. Κάτω από τη σκέπη της σοφίας υπάρχει ασφάλεια, όπως και κάτω από τη σκέπη του χρήματος. Η σοφία ζωοποιεί όσους την κατέχουν. Αυτή είναι η ωφέλεια για κείνους που τη γνωρίζουν. Λάβε υπόψη σου το έργο του Θεού. Κανείς δεν μπορεί να ισιώσει ό,τι εκείνος έκανε στραβό. Στον καιρό της ευτυχίας να χαίρεσαι, και στον καιρό της δυστυχίας να σκέφτεσαι: Ο Θεός στέλνει και την ευτυχία και τη δυστυχία. Και κανένας δεν γνωρίζει τι πρόκειται να του συμβεί μετά. Και τι δεν είδα στη διάρκεια της μάταιης ζωής μου! Τον δίκαιο να καταστρέφεται παρ' όλη τη δικαιοσύνη του και τον ασεβή να μακροημερεύει παρ' όλη την κακία του. Γι αυτό λέω: Μη γίνεσαι πάρα πολύ δίκαιος ή υπερβολικά σοφός. Γιατί να καταστραφείς; Μη γίνεσαι πάρα πολύ κακός ή ανόητος. Γιατί να πεθάνεις πριν την ώρα σου; Καλό είναι να τηρείς συγχρόνως και τις δύο αυτές συμβουλές. Γιατί αυτός που σέβεται τον Θεό, αποφεύγει τις υπερβολές. Η σοφία βοηθάει τον σοφό περισσότερο από όσο δέκα κυβερνήτες την πόλη. Γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος δίκαιος πάνω στη γη, που να κάνει πάντα μόνο το καλό, χωρίς ποτέ να ξεστοχάει. Επίσης μη δίνεις προσοχή σε όλα όσα λένε οι άνθρωποι. Γιατί αλλιώς κινδυνεύεις να ακούσεις το δούλο σου να σε δυσφημεί. Άλλωστε πολλές φορές - το ξέρεις καλά - κι εσύ είπες κακό για τους άλλους. "Όλα αυτά τα εξέτασα με τη σοφία. Είπα: «θα γίνω σοφός», αλλά η σοφία έφυγε μακριά μου. Το νόημα των πραγμάτων είναι απρόσιτο και πολύ βαθύ. Ποιος μπορεί να το εξιχνιάσει; Ωστόσο αφιερώθηκα ολόψυχα στη μελέτη και στην έρευνα. Επιδίωξα να μάθω τη σοφία και την αιτία της υπάρξεως των όντων. Και κατάλαβα πόση ασέβεια υπάρχει στην αφροσύνη και πόση ηλιθιότητα στην ανοησία…Ζήτησα κάτι με επιμονή μα δεν το βρήκα. Δεν βρήκα έναν άντρα σωστό ανάμεσα σε χίλιους. Ούτε μια γυναίκα ανάμεσα σε όλες αυτές. Το μόνο που βρήκα είναι ετούτο: Ο Θεός έκανε τον άνθρωπο τίμιον και απλό, αλλά οι άνθρωποι έγιναν πολύ περίπλοκοι». Εκκλ. 7,11-29

Ο κ. Αλογοσκούφης για παράδειγμα προφανώς (εκτός κι αν διαψευστούμε) θα συνεχίσει να χαράσσει (για λογαριασμό της κυβέρνησης) την οικονομική πολιτική της χώρας, που είναι και το μείζον στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς η κοινή γνώμη ασχολείται κυρίως με τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει σημαντικό τμήμα των ελληνικών νοικοκυριών, ασχολείται με την ακρίβεια που πλήττει την αγορά, ασχολείται με τις δραματικές αυξήσεις που σημειώνονται στις τιμές του πετρελαίου και οι οποίες αργά ή γρήγορα θα πέσουν στην πλάτη μας.

Μισούνται αλλά δεν μπορούν να απαλλαγούν η μία από την άλλη.

Οι πολίτες κατανοούν πλέον ότι ο (επερχόμενος) ανασχηματισμός εξυπηρετεί τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Νίκος Χριστοδουλάκης είναι εξ αυτών που μετέχουν και στις δύο κυβερνήσεις, έχοντας αντίστοιχες επιδόσεις.

Πρέπει προφανώς να ικανοποιηθούν και ορισμένες πιέσεις που προέρχονται από τη βάση, σύμφωνα με τις οποίες κάποια "δικά της παιδιά" ήταν μέχρι τώρα παραγκωνισμένα και πρέπει να προωθηθούν.

Στο εξωτερικό, ο Χριστοδουλάκης κινείται με ευρωπαϊκό αέρα μεταξύ ECOFIN και Γιουρογκρούπ, εισπράττοντας τα εύσημα των συνήθως ξινών «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Τα προβλήματα ωστόσο παραμένουν κι αυτά δεν έχουν να κάνουν τόσο με τις επιλογές προσώπων όσο με τις πολιτικές επιλογές.

Ο υπουργός Οικονομίας έλαμψε το περασμένο Σαββατοκύριακο ως οικοδεσπότης του Τζέιμς Γούλφενσον της Διεθνούς Τράπεζας.

Για τις οποίες ο καθείς κρίνεται…

ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΟΜΩΣ; Εδώ ο Χριστοδουλάκης βλέπει στο τερματικό, που έχει στο γραφείο του, τη Σοφοκλέους να πέφτει. Και παρακολουθεί τον πληθωρισμό να ανεβαίνει. Η διεθνής συγκυρία μυρίζει ύφεση, ο πόλεμος του Ιράκ είναι θέμα ημερών και το πετρέλαιο έχει πάρει την ανιούσα, νοσταλγώντας τις παλιές καλές εποχές των ενεργειακών κρίσεων.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ο Χριστοδουλάκης; Πηγαινοέρχεται στο Μαξίμου για συσκέψεις με τον Κώστα Σημίτη και κάνει δηλώσεις χαμογελαστός. Ο υπουργός Οικονομίας γνωρίζει πως η οικονομία είναι κλίμα. Και πως μια λάθος δήλωση πληρώνεται ακριβά. Όπως όλοι οι οικονομολόγοι, ο Χριστοδουλάκης θυμάται τι μπάχαλο προκάλεσε ο Τζίμι Κάρτερ το 1979 με τον περίφημο λόγο του για την «εθνική αδιαθεσία» των ΗΠΑ. Αντί να συνετίσει τους Αμερικανούς, δημιούργησε ουρές στα βενζινάδικα και ύφεση.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ για την αδιαθεσία της ελληνικής οικονομίας έρχεται σε διπλή δόση. Διπλό όχι σε λαϊκίστικες παροχές ή περικοπές σοκ. Διπλό ναι σε διαρθρωτικές αλλαγές και ανάπτυξη. Θα τα ξαναπεί και σήμερα στους σιαμαίους του Υπουργικού Συμβουλίου, που δεν χωνεύονται, ξέρουν όμως πως χωρίς την οικονομία, εκλογές δεν κερδίζονται.