Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ο ΜΟΝΟΣ που έφυγε (ως τώρα) σαν κύριος από τον ΠΑΟΚ, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ήταν ο Ζωγραφάκης.

20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Α. Η ποίηση

Όταν είδε ότι δεν τον υπολογίζουν, πήρε ό,τι είχε δουλέψει, έφυγε για τον Πανιώνιο και δεν είπε κακή κουβέντα για κανέναν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ

Με την αρχή της Νέας Αθηναϊκής Σχολής συμπίπτει και η απελευθέρωση της ποίησης από την καθαρεύουσα και τον ρομαντισμό.

Όλοι οι άλλοι…

Οι Έλληνες είναι οι λιγότερο χρεωμένοι πολίτες στην Ευρώπη

Ηγετική φυσιογνωμία της αλλαγής αυτής υπήρξε ο Κωστής Παλαμάς που στα πενήντα περίπου χρόνια της δημιουργίας του προσπάθησε να συνδέσει την πνευματική ζωή του τόπου με τις ρίζες της, την παράδοση του δημοτικού τραγουδιού και την ποίηση του Σολωμού.

Στον έναν έφταιγαν οι εγκαταστάσεις της Ευκαρπίας, στον άλλο ο (εκάστοτε) προπονητής, στον άλλο το γεγονός ότι "ο ΠΑΟΚ δεν έχει δυνατή διοίκηση και λυμένο το οικονομικό", στον άλλο ο ουρανός που τη μέρα είναι γαλάζιος και το βράδυ μαύρος.

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Στην ελληνική ποίηση κυριάρχησαν τα λογοτεχνικά ρεύματα του παρνασσισμού και του συμβολισμού, τα οποία προηγουμένως είχαν ακμάσει στην Ευρώπη. ΟΙ ΙΔΙΟΙ δεν ευθύνονται ποτέ που φεύγουν.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Λες κι είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περίπου είκοσι παίκτες, που έφυγαν από τον περασμένο Νοέμβριο, πήγαν όλοι σε μικρότερες ομάδες, με εξαίρεση τον Θεοδωρίδη, που πήγε στον Παναθηναϊκό, για να είναι μεταξύ πάγκου και κερκίδας κι όσους σταμάτησαν το ποδόσφαιρο (Ατματσίδης, Μάρκος).

Επιμένει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Φλωρίδης ότι τα λαϊκά ομόλογα συνέφεραν τους μικροκαταθέτες και αφήνει να εννοηθεί πως η ανεπαρκής ανταπόκρισή τους οφείλεται στο ότι δεν ενημερώθηκαν σωστά. Επίσης, αφήνει αιχμές για τον ρόλο των τραπεζών στην προώθηση των τίτλων. Ο ίδιος χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες τις αυξήσεις επιτοκίων χορηγήσεων από τις τράπεζες και σημειώνει ότι οι όποιες επιχειρηματικές αστοχίες τους δεν πρέπει να μεταφέρονται στις πλάτες του λαού. Εξάλλου, ο κ. Φλωρίδης προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ακρίβειας, λέγοντας ότι στον τομέα αυτό υπάρχει "πεδίον δόξης λαμπρό".

Η πίκρα είναι λογικό να υπάρχει σ' αυτούς, που φεύγουν, αλλά κι αυτή κάποιες φορές καλό είναι να μην ξεπερνά τα όρια.

Ετήσιοι τίτλοι αποταμίευσης ή λαϊκά ομόλογα;

ΕΓΙΝΕ χθες η σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας στο παιχνίδι της Δευτέρας με τον Απόλλωνα στην Καλαμαριά (9μ.μ.), αν κι απ' ό,τι φαίνεται δεν χρειάζονταν, αφού οι οπαδοί των δύο ομάδων δεν έχουν καμιά κόντρα.

Ενίσχυση της λαϊκής αποταμίευσης.

Για τυπικούς λόγους, στον ΠΑΟΚ θα δοθούν 700 εισιτήρια, που αντιστοιχούν στη δεξιά πλευρά της κερκίδας του γηπέδου, αν και όσοι θέλουν μπορούν να προμηθεύονται εισιτήρια από τα εκδοτήρια.

Γιατί δεν πέτυχε η έκδοση;

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ θα έχει την ευκαιρία να κάνει το επίσημο ντεμπούτο του με τον ΠΑΟΚ και ο Νίκος Αραμπατζής, που φόρεσε τη φανέλα του Δικεφάλου στο φιλικό με τον Πανθρακικό.

Η ιδανική κατάσταση θα ήταν περίπου 100.000 εγγραφές.

Ο ΠΑΟΚ έχει καταθέσει τα έγγραφα για την μεταγραφή του 22χρονου Σερραίου μεσοεπιθετικού και στο παιχνίδι με την Καλαμαριά θα είναι στη διάθεση του Κωστίκου, ο οποίος μπορεί να τον χρησιμοποιήσει ακόμη και ως δεξιό μπακ, αν χρειαστεί, αφού πλην του Φουτσίνι δεν υπάρχει άλλος.

Θεωρώ ότι οι περίπου 88.000 εγγραφές δεν είναι αποτυχία. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τη βεβαιότητα ότι το κράτος νοιάστηκε γι' αυτούς.

Ποιοι επωφελήθηκαν, τελικά, οι έχοντες ή οι μη έχοντες;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ωφελήθηκαν οι μικροκαταθέτες.

Ποιο είναι το μέσο ποσόν που θα αποκτήσουν;

Περίπου 9.300 ευρώ.

Οι τράπεζες συνεργάσθηκαν;

Δεν μπορώ να το πω με σιγουριά.

Μήπως δεν έχει διαθέσιμο ρευστό ο κόσμος για να αγοράσει τα λαϊκά ομόλογα σε επαρκή ποσότητα;

Τα στοιχεία για τις υπάρχουσες καταθέσεις στις τράπεζες δεν υποδηλώνουν κάτι τέτοιο. Αντίθετα μάλιστα.

Πολλοί θεώρησαν ότι δεν άξιζε τον κόπο. Τι απαντάτε;

Πιστεύω ότι οι 88.000 συμπολίτες μας έχουν εντελώς αντίθετη γνώμη. Την ίδια γνώμη με αυτούς έχω κι εγώ.

Θα προχωρήσετε σε άλλες εκδόσεις, όπως είχατε υποσχεθεί αρχικά ή εγκαταλείπονται τα σχέδια;

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι άξιζε τον κόπο, γιατί οι Ειδικοί Τίτλοι Αποταμίευσης προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις στους μικροκαταθέτες και λόγω υψηλότερου επιτοκίου και λόγω αφορολόγητου. Ίσως χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση κυρίως ως προς το ότι κάθε άτομο από μία οικογένεια μπορεί να εγγραφεί. Με τον τρόπο αυτό, η ωφέλεια στο επίπεδο της οικογένειας μεγαλώνει.

Μήπως το κόστος θα το πληρώσουμε τελικά όλοι μας, μέσω του δημόσιου χρέους;

Οι επιπτώσεις είναι ασήμαντες μπροστά στο όφελος των μικροκαταθετών.

Το Δημόσιο "ενόχλησε" τις τράπεζες ή είχε συνεννοηθεί μαζί τους πριν προχωρήσει στην έκδοση; Το Δημόσιο αποφασίζει μόνο του για τον τρόπο που δανείζεται. Οι τράπεζες θα ακολουθήσουν με ανάλογα αποταμιευτικά προϊόντα υψηλής απόδοσης;

Θα ήταν καλό και για τις τράπεζες και για τους καταθέτες.

Ή μήπως θα ζητήσουν από τους δανειολήπτες να πληρώσουν το… μάρμαρο, αυξάνοντας τα επιτόκια;

Κάτι τέτοιο θα ήταν από κάθε άποψη απαράδεκτο.

Είναι θεμιτή η αύξηση επιτοκίων ή "μαυραγοριτισμός";

Εξηγήσαμε ότι το περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ευρωζώνης, δεν δικαιολογεί αυξήσεις. Αντίθετα, θα έλεγα.

Θα ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες τον δρόμο των αυξήσεων των επιτοκίων χορηγήσεων;

Ελπίζω πως όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό αφορά τις ίδιες.

Μήπως πράγματι μειώθηκαν υπερβολικά τα επιτόκια στα δάνεια και κινδυνεύουν οι τράπεζες να βρεθούν στο… κόκκινο αν δεν τα αυξήσουν;

Δεν έχω πειστεί για κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι όποιες επιχειρηματικές αστοχίες δεν επιτρέπεται να μεταφέρονται στις πλάτες του λαού.

Ανησυχείτε για πιθανά φαινόμενα υπερδανεισμού των Ελλήνων;

Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος μάς δείχνουν ότι οι Έλληνες είναι οι λιγότερο χρεωμένοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μήπως φταίει και η κυβέρνηση που διαφήμισε πολύ την πτώση των επιτοκίων;

Η κυβέρνηση δεν διαφήμισε τίποτε, παρά μόνο την ένταξη στην ΟΝΕ. Αντίθετα, οι τράπεζες είναι εκείνες που μας βομβαρδίζουν καθημερινά με τα προϊόντα τους και τα χαμηλά επιτόκια.

Δεν είναι ο υψηλός πληθωρισμός που γεννά τελικά όλο το πρόβλημα; Χρειάζεται καλύτερο νοικοκυριό.

Μήπως αντί για τον "μαυραγοριτισμό" των τραπεζών πρέπει να ενδιαφερθεί η κυβέρνηση για τον "μαυραγοριτισμό" στην αγορά ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές;

Γίνονται μεγάλες προσπάθειες, αλλά πράγματι υπάρχει "πεδίον δόξης λαμπρό" στον τομέα αυτό.

Έχει τη δυνατότητα να παρέμβει ή της δένουν τα χέρια οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς;

Παρεμβαίνει για να οργανώσει καλύτερα τη λειτουργία των αγορών.