Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( επιστροφή στη σκληρή δουλειά ) 

Κ. Καραμανλής

Οδηγός

Η μάχη των Πλαταιών

ΜΙΚΡΗ Η "ΑΝΑΠΑΥΛΑ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΑΓΡΑΦΑ

Ο Μαρδόνιος κατευθύνθηκε προς τη Θεσσαλία για να ξεχειμωνιάσει.

Επιστροφή στη σκληρή δουλειά

Αδούλωτη ψυχή

Από εκεί προσπάθησε με υποσχέσεις να πάρει με το μέρος του τους Αθηναίους.

Βασική προτεραιότητα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

Δύο αιώνες πιο πριν δεν υπήρχε μεγαλύτερη τιμή για ένα παλικάρι, για έναν Έλληνα με φουστανέλα, από το να γίνει «κλέφτης» στ' Άγραφα. Σήμερα φουστανέλες βλέπουμε στις εθνικές εορτές, η λέξη κλέφτης έχει άλλη σημασία και παλικάρια είναι πολύ δύσκολο να συναντήσεις. Μας μένουν όμως τ' Άγραφα, μια «χώρα» δύσκολη, μια κόλαση από βουνά κι ένας «λαός» ανυπότακτος.

Οι Αθηναίοι αρνήθηκαν.

ΑΘΗΝΑ.-

Ο Άγγλος ιστορικός Φίνλεϊ έγραφε πως εκείνοι που κατοικούσαν στ' Άγραφα είχαν χαρακτήρα ελεύθερου ανθρώπου και ξεχώριζαν για το θάρρος και το πνεύμα ανεξαρτησίας που είχαν.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 479 π.Χ. ο Μαρδόνιος εισέβαλε ξανά στην Αθήνα.

Για τα καλά μπαίνει στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές του διακοπές, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, που δεν μπορούσαν να συγκριθούν με κανένα άλλο μέρος της υπόδουλης στους Οθωμανούς Ελλάδας.

Βρήκε, όμως, την πόλη έρημη.

Έπειτα από ένα μικρό σταθμό στη Μύκονο, όπου διαθέτει δικό του σπίτι, ο Κώστας Καραμανλής, έχοντας περάσει τον περισσότερο από το χρόνο των καλοκαιρινών του διακοπών στο Μαγγανάρι της Ίου, επιστρέφει στη Ρηγίλλης με πρώτη προτεραιότητα την αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου, μια υπόθεση που θα σημάνει πολλά γι' αυτόν, αφού είναι η πρώτη από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της προεδρίας του κόμματος.

Τα είπαν Άγραφα γιατί δεν τα κατέγραψαν ποτέ, γιατί ηθελημένα τα άφησαν έξω από τον χάρτη, γιατί ποτέ τους δεν κατάλαβαν τι γυρεύουν οι άνθρωποι σε αυτό το απομονωμένο ορεινό σύμπλεγμα.

Βάδισε τότε προς τις Πλαταιές.

Πέρα από τις δημοτικές εκλογές, για τις οποίες ο κ. Καραμανλής θα συγκαλέσει άμεσα την επιτροπή Εκλογικού Αγώνα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα φροντίσει για μια "μίνι" ανασύνταξη στην αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος, όσο αυτή μπορεί να γίνει εν μέσω θέρους, ζητώντας από τους βουλευτές του που μετέχουν στο δεύτερο θερινό τμήμα "σκληρή δουλειά και στενή παρακολούθηση" των νομοσχεδίων, αλλά και να επικεντρωθεί η κριτική προς την κυβέρνηση σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων αλλά και σε κοινωνικά θέματα.

Άλλοι λένε πως την περίοδο της εικονομαχίας ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Κων/νος ο Κοπρώνυμος διέταξε να διαγράψουν την ανυπότακτη περιοχή και άλλοι ισχυρίζονται πως οι Τούρκοι έδωσαν το όνομα «Άγραφα», επειδή ήταν το μοναδικό κομμάτι της Θεσσαλίας που δεν κατέλαβαν και δεν έγραψαν στα φορολογικά τους κιτάπια.

Εκεί αποφάσισε να δώσει τη μάχη (479 π.Χ.).

Πάντως, τα προβλήματα που άφησε πίσω του ο Κώστας Καραμανλής φεύγοντας για το Μαγγανάρι τον περιμένουν και πάλι στη Ρηγίλλης.

Είναι σπάνιο το θέαμα μιας ξύλινης κρεμαστής πεζογέφυρας (επάνω), ενώ ταιριαστό απόλυτα με το τοπίο είναι το σύγχρονο ξύλινο γεφυράκι του Μπλο στον Αγραφιώτη

Οι Έλληνες υπό τον Σπαρτιάτη βασιλιά Παυσανία πέτυχαν ολοκληρωτική νίκη.

Συζητήσεις και ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εμφάνιση του πρώην αντιπροέδρου του κόμματος, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, στα "καμένα" -η Πεντέλη ανήκει στην εκλογική του περιφέρεια-, που συνοδεύθηκε από την πρώτη παρέμβαση που έκανε και το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, το οποίο με καταχωρήσεις του στον Τύπο διατυπώνει δέκα προτάσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πυρκαγιές.

Ένα ποτάμι, ο Αγραφιώτης, χωρίζει τα Άγραφα σε ανατολικά και δυτικά, ενώ ένα ορεινό πέρασμα στα Τρία Σύνορα, χωρίζει κομμάτι της Ευρυτανίας από αυτό της Καρδίτσας.

Πονοκέφαλος παραμένουν για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, και μάλιστα εν όψει των δημοτικών εκλογών, οι διαγραφέντες βουλευτές.

Την αίγλη των Αγράφων διεκδικούν και άλλα πιο μακρινά χωριά, όπως ο Φουρνάς και η Ρεντίνα, ενώ δύο τεχνητές λίμνες, του Ταυρωπού (ή Πλαστήρα) στα βόρεια και των Κρεμαστών στα νότια οριοθετούν με τον δικό τους τρόπο την προέκταση της οροσειράς της Πίνδου στη Στερεά Ελλάδα.

Ο κ. Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις συνεργατών του να δεχθεί και πάλι στην κοινοβουλευτική ομάδα τους Πέτρο Τατούλη, Νίκο Κάκκαλο και Αναστάση Παπαληγούρα, που είχαν τιμωρηθεί με διαγραφή ενός έτους.

Η οροσειρά των Αγράφων διαρρέεται από ονομαστά ποτάμια όπως ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης, ο Μέγδοβας (Ταυρωπός), ο Πάμισος, ενώ εκατοντάδες ρεματιές κάνουν το τοπίο ανάμεσα στις ψηλές κορυφές των βουνών, ομορφότερο, αλλά και δυσκολότερο στην πρόσβαση.

Προσέγγιση με την ΠΟΛΑΝ

Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος να διαβείς, υπάρχουν όμως εκατοντάδες μονοπάτια.

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό και για τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς φάνηκε κάποιου είδους "συνεργασία" με τη Νέα Δημοκρατία, σε επίπεδο δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Δεν υπάρχουν αριστουργηματικά χωριά που να γυρεύουν την τουριστική ανάπτυξη, υπάρχουν όμως μια χούφτα ξωμάχοι που αντιστέκονται στον χρόνο.

Ωστόσο, ο στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, συνταγματολόγος και βουλευτής Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "διάλεξε και τράβηξε το δικό του δρόμο και η συνεργασία στις δημοτικές εκλογές δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια συνεργασία με το ΚΚΕ".

Κάτω από τα νερά της Λίμνης Στεφανιάδας, που δημιουργήθηκε από κατολίσθηση, βρίσκεται το ομώνυμο χωριό

Την τακτική της συνέντευξης σε εφημερίδα επέλεξε και ο Μιλτιάδης Έβερτ.

Να πάτε στη Βαρβαριάδα να μιλήσετε με τον μπαρμπα-Λάμπρο, αλλά και με τον θρυλικό οδηγό λεωφορείου, τον Πάνο Τσιγαρίδα.

Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει δηλώσει ότι δε σχεδιάζει να επανέλθει στην προεδρία αλλά θα παρεμβαίνει όποτε το κρίνει σκόπιμο, εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης εστιάζοντας την κριτική του στις ευθύνες για τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Να ανεβείτε στον Μάραθο να δείτε την εκκλησία των Ταξιαρχών και να σφίξετε τα χέρια με τους λιγοστούς κατοίκους της ιδιαίτερης πατρίδας του Κατσαντώνη. Να περάσετε από το Μοναστηράκι και το καφενείο του κυρ-Χρήστου. Να δείτε την «πρωτεύουσα», το χωριό Άγραφα. Να κάνετε την παράκαμψη για Επινιανά και Μονή Στάνας. Να περάσετε από Τροβάτου, να διαβείτε τα Τρία Σύνορα και να φτάσετε στα Πετρίλια. Από εκεί είναι κοντά το Μοναστήρι της Παναγιάς της Σπηλιώτισσας και η λίμνη Στεφανιάδα που στον βυθό της βρίσκεται το παλιό χωριό. Να αφιερώσετε πολλές ημέρες, ώστε βρείτε το ακριβές σημείο που μπορείτε και εσείς να ακουμπήσετε την ψυχή σας. Τότε μονάχα θα ησυχάσετε, γιατί μέσα σας τ' Άγραφα θα είναι καταγεγραμμένα και μάλιστα ανεξίτηλα.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ολοένα και περισσότερες πιθανότητες έχετε να βρείτε κατάλυμα-ενοικιαζόμενο δωμάτιο στα χωριά των Αγράφων. Αν σας αρκεί ένα κρεβάτι και μια κουβέρτα, τότε μπορείτε να κοιμηθείτε όπου υπάρχουν άνθρωποι. Είναι τόσο φιλόξενοι, που θα ενθουσιαστείτε. Μακράν εξαιρετικό ξενοδοχείο - πριν μπείτε στ' Άγραφα - είναι αυτό των αδελφών Μάκκα στου Κρέντη Ευρυτανίας (τηλ. 22370-31350), το οποίο προτιμώ και προτείνω ανεπιφύλακτα. Περιποιημένα δωμάτια, καταπληκτική κουζίνα και ευγενικοί άνθρωποι, αληθινοί φίλοι μετά τα τόσα χρόνια που τους ξέρω.

Οργανωμένα είναι τα προσφερόμενα ενοικιαζόμενα δωμάτια στο χωριό Άγραφα, τόσο του Κώστα Γάτη (τηλ. 22370-93220) πάνω στην πλατεία, όσο και του Κώστα Κομπογιάννη (τηλ. 22370-93209). Κοινοτικός ξενώνας λειτουργεί στον Μάραθο με απλά κρεβάτια για ύπνο (τηλ. 22370-31268), αλλά και στα Επινιανά (τηλ. 22370-93212).

ΦΑΓΗΤΟ

Ο μπαρμπα-Λάμπρος στο καφενείο της Βαρβαριάδας

Μην περιμένετε μεγάλα εστιατόρια, ταβέρνες και πολυτέλειες. Σε ανοιχτό καφενείο πάντα μπορείτε να βρείτε κάτι καλό να φάτε. Φυσικά, εκπληκτικής ποιότητας και νοστιμιάς στην περιοχή είναι τα τυροκομικά προϊόντα, το τσίπουρο, το κρασί και το κρέας. Περισσότερες επιλογές σε ταβέρνες θα έχετε στ' Άγραφα. Πολύ περιποιητική με τους Αθηναίους είναι η κυρα-Νίκη στην πλατεία. Προσωπικά πάντως, προτιμώ το καφενείο του Χρήστου Μπακογιάννη στο Μοναστηράκι (τηλ. 22370-31463). Ρωτάς από το τηλέφωνο αν έχει τίποτε να σου φτιάξει και… πορεύεσαι! Κάτω από το Μοναστηράκι επίσης (στον κεντρικό δρόμο) υπάρχει ένα σπίτι-ταβέρνα-καφενείο στην Κοτσίστα (τηλ. 22370-31457), που αξίζει να φάτε ό,τι έχει η κουζίνα εκείνη τη στιγμή. Ο μπαρμπα-Λάμπρος στην Βαρβαριάδα είναι πάντα ανοιχτός για τους περαστικούς. Τα ίδια και καλύτερα (μια ταβέρνα και ένα καφενείο) στον Μάραθο. Για φαγητό, στον ξενώνα στου Κρέντη οι συστάσεις περιττεύουν.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Αν και όλη η διαδρομή δίπλα από τον Αγραφιώτη ποταμό είναι χωμάτινη, είναι καλοπατημένη και εύκολη για οποιοδήποτε αυτοκίνητο. Αυτή την εποχή βέβαια έχει λάσπη, κλείνει από κατολισθήσεις και μεγάλες λακκούβες έχουν δημιουργηθεί. Τα ορεινά περάσματα (π.χ. Τρία Σύνορα, ανάμεσα στα Πετρίλια και το Τροβάτο) δεν είναι εύκολο να τα διαβεί αυτοκίνητο χειμωνιάτικα και στο σύνολό του το οδικό δίκτυο των Αγράφων χρειάζεται ψηλό αυτοκίνητο, τρακτερωτά λάστιχα και οδηγό που να το λέει η καρδιά του! Η συνολική απόσταση του χωριού Άγραφα από το Καρπενήσι είναι 70 χλμ. Πέρα από τα χωριά που αναφέρονται στο κείμενο, η διαδρομή στον Αγραφιώτη συνεχίζει προς Τρίδεντρο, Τροβάτο και Βραγγιανά και το μοναδικό πέρασμα προς τον νομό Καρδίτσας που φροντίζουν να μένει ανοιχτό (από το χιόνι κυρίως) είναι τα Τρία Σύνορα. Άσφαλτο θα συναντήσετε και πάλι στο χωριό Βλάσι.