Μελέτες 

Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας του Κ.Ε.Γ. και Πιστοποιητικά Ελληνομάθειας Άλλων Φορέων (2006) 

 

1.3.2 Δεξιότητες

Η πρώτη ενότητα αποτελεί το 50% του Advanced GCE. Σε αυτή την ενότητα αξιολογούνται η γνώση και οι δεξιότητες που αναμένεται ότι θα έχουν αναπτύξει οι υποψήφιοι που παρακολούθησαν τον πρώτο κύκλο των μαθημάτων για το Advanced GCE. Καλούνται να αποκαταστήσουν και να αποδώσουν στη γλώσσα-στόχο πληροφορίες που μπορούν να πάρουν από κείμενο που τους δίνεται, να συντάξουν ένα συνεχές κείμενο και να μεταφράσουν κάποιο άλλο στα αγγλικά. Αντικείμενο εξέτασης των υποψηφίων είναι η ικανότητά τους να κατανοούν και να απαντούν γραπτώς σε ένα σύνολο κειμένων. Οι απαντήσεις μπορούν να είναι είτε στη μητρική είτε στη γλώσσα-στόχο. Η ενότητα αποτελείται από 3 πεδία (ΑΠ. GCE, 1999: 10-12):

  • Κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου: Οι υποψήφιοι καλούνται να διαβάσουν ένα αυθεντικό κείμενο και να απαντήσουν σε ερωτήσεις (40 βαθμοί).
  • Μετάφραση: Οι υποψήφιοι αξιολογούνται στην ικανότητά τους να μεταφέρουν στα αγγλικά το νόημα ενός κειμένου γραμμένου στα ελληνικά (20 βαθμοί).
  • Συνεχές γραπτό κείμενο: Οι υποψήφιοι καλούνται να γράψουν στα ελληνικά ένα κείμενο (γράμμα, άρθρο, αναφορά) βασισμένο σε κάποιο ερέθισμα (stimulus) που τους δίνεται (40 βαθμοί).

Το υλικό αντλείται από αυθεντικές πηγές, όπως περιοδικά, εφημερίδες, αναφορές και βιβλία. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποδείξουν τη γνώση της σύγχρονης κοινωνίας και του πολιτισμού της Ελλάδας. Η διάρκεια της εξέτασης είναι 3 ώρες.

Η δεύτερη ενότητα αποτελεί το άλλο 50% του Advanced GCE. Σε αυτή την ενότητα αξιολογούνται η γνώση και οι δεξιότητες που αναμένεται ότι θα έχουν αναπτύξει οι υποψήφιοι που παρακολούθησαν όλο τον κύκλο των μαθημάτων για το Advanced GCE. Στη δεύτερη θεματική ενότητα οι υποψήφιοι εξετάζονται στην κατανόηση και παραγωγή ενός γραπτού κειμένου στη γλώσσα-στόχο καθώς και στην κατανόηση του πολιτισμού και της κοινωνίας τη γλώσσα της οποίας μαθαίνουν. Η ενότητα αποτελείται από 2 πεδία:

  • Κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου: Οι υποψήφιοι καλούνται να διαβάσουν ένα αυθεντικό κείμενο να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να μεταφράσουν ένα κείμενο από την αγγλική στη γλώσσα-στόχο (20 βαθμοί).
  • Θέματα και κείμενα: Οι υποψήφιοι θα πρέπει να απαντήσουν στα ελληνικά σε δύο ερωτήσεις που δίνονται στα ελληνικά είτε σε ένα κείμενο και ένα θέμα που τους δίνονται ή σε δύο κείμενα ή σε δύο θέματα. Πρέπει, επίσης, να αποδείξουν τη γνώση και την κατανόηση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής κοινωνίας σε ανάλογα κείμενα. Θα πρέπει ακόμη να δείξουν την ικανότητά τους να οργανώνουν και να αναπτύσσουν τις ιδέες τους σε επιλεγμένα θέματα και την ικανότητά τους να γράφουν με σαφήνεια και συνοχή ένα κείμενο στη γλώσσα-στόχο[1] (120 βαθμοί). Η διάρκεια της εξέτασης είναι 3 ώρες (ΑΠ. GCE, 1999: 13.)

1 Θέματα για το δεύτερο μέρος της δεύτερης ενότητας: Σύγχρονη ελληνική ιστορία, η Ιστορία της Κύπρου από το 1878, Γεωγραφία της Ελλάδας, η Ελληνική κοινωνία του 1900-1960 όπως φαίνεται από τη λογοτεχνία. (Α.Π. GCE, σελ: 33)
Κείμενα: Κ. Καβάφη: Ποιήματα, Κ. Πολίτη: Στου Χατζηφράγκου, Γ. Ιωάννου: Η σαρκοφάγος, Α. Σαμαράκη: Η κόντρα .(Α.Π GCE., 1999: 36)

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούν 2010, 10:27