Οδηγοί και Πηγές 

Εστίες διδασκαλίας και εξεταστικά κέντρα για την πιστοποίηση ελληνομάθειας 

Εστίες Διδασκαλίας

209 εγγραφές [1 - 10]
 • pl Πολωνία

  Adam Mickiewicz University

  Ινστιτούτο Γλωσσολογίας της Σχολής Ξένων Φιλολογιών (Wydzial Neofilologii).

  http://www.guide.amu.edu.pl/ |

  H. Wieniawskiego 1
  61-712 Poznań
  Tel.: +48 61 8294308
  Fax: +48 61 8294111

  Coordinator: Prof. Dr Krystyna Tuszyńska-Maciejewska

  Αν και η ύπαρξη του πανεπιστημίου χρονολογείται από τις αρχές του 16ου αιώνα, το πανεπιστήμιο Adam Mickiewicz του Poznań άρχισε να λειτουργεί από το 1919. Σήμερα, το εν λόγω πανεπιστήμιο, κατέχει μία από τις καλύτερες θέσεις (3η θέση μετά το παν/μιο της Βαρσοβίας και της Κρακοβίας) μεταξύ των μεγαλυτέρων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Πολωνίας.

  Το τμήμα της Νεοελληνικής Φιλολογίας είναι ενταγμένο στο Ινστιτούτο Γλωσσολογίας που ανήκει στην Σχολή Ξένων Φιλολογιών (Wydzial Neofilologii). Το τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας δημιουργήθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2004/2005 ύστερα από πρωτοβουλία της κας Krystyna Tuszyńska-Maciejewska για να προάγει την έρευνα και τη διδασκαλία αντικειμένων σχετικών με την Ελλάδα.

  Η εκμάθηση της νεοελληνικής γλώσσας αρχίζει από μηδενικό επίπεδο. Η διάρκεια των σπουδών είναι 5 χρόνια που σημαίνει ότι οι φοιτητές στο τρίτο έτος αποκτούν πτυχίο ενώ στο πέμπτο έτος αποκτούν μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης. Η διδασκαλία όλων των μαθημάτων γίνεται στα Πολωνικά εκτός της πρακτικής εκμάθησης νέων ελληνικών που γίνεται αποκλειστικά και μόνο στη νέα ελληνική.

  Επικεφαλής του τμήματος είναι η prof. dr. hab Krystyna Tuszyńska-Maciejewska, καθηγήτρια ελληνικής λογοτεχνίας. Ακόμη στο τμήμα, εργάζονται οι εξής: Dr. Krzysztof Stroński, καθηγητής Ινδοευρωπαϊκής γλωσσολογίας, η κα. Hanna Ciszek, που παραδίδει μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας, η κα. Αναστασία Χατζηγιαννίδη και η κα. Karolina Gortych.

 • de Γερμανία

  Albert-Ludwigs-Universität Freiburg

  Seminar für Klassische Philologie

  http://www.altphil.uni-freiburg.de/ |

  Platz der Universität 3
  79085 Freiburg i. Br.
  Tel.: +49 761 203 3124
  Fax: +49 761 203 3126

  Coordinator: Mrs Tsikna-Hacker

  Το Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας ιδρύθηκε το 1830. Οι φοιτητές έχουν την επιλογή να διδαχθούν νέα ελληνικά (γλώσσα και λογοτεχνικά κείμενα), εκτός από το πρόγραμμα ελληνικής και λατινικής φιλολογίας, που παρακολουθούν. Οι φοιτητές του Τμήματος μπορούν να λάβουν μέρος στις κρατικές εξετάσεις προκειμένου να απασχοληθούν ως εκπαιδευτικοί ή να πάρουν τον τίτλο του Magister.
  Στο Τμήμα λειτουργεί και μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών.
  Διδάσκει η κ. Maria Tsikna-Hacker.

 • de Γερμανία

  Bayerische Julius-Maximilians-Universität Würzburg

  Philosophische Fakultät I, Institut für Klassische Philologie

  http://www.uni-wuerzburg.de/klphil/ |

  Residenzplatz 2
  97070 Würzburg
  Tel.: +49-(0)931-31-8-2823
  Fax: +49-(0)931-31-8-2419

  Coordinator: Maria Gennimata

  Στο πλαίσιο του τομέα κλασικής φιλολογίας διδάσκεται η νέα ελληνική.
  Διδάσκει: Maria Gennimata.

 • tr Τουρκία

  Boğaziçi University

  Faculty of Arts and Sciences

  http://www.westlanglit.boun.edu.tr/

  Boğaziçi University 34342 Bebek/Istanbul Türkiye

  Tel: +90 212 359 6606
  Fax: +90 212 287 2470

  Coordinator: Chrissi Sidiropoulou

  Το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Boğaziçi Üniversitesi) αποτελεί μετεξέλιξη του ιστορικού αμερικανικού πανεπιστημίου Robert College που ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1863. Με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης η Άννα Σταυρακοπούλου δίδαξε εκεί για πρώτη φορά την αρχαία ελληνική γλώσσα στο πλαίσιο του τμήματος Δυτικών Γλωσσών και Φιλολογιών (1995-1996). Την επόμενη χρονιά η Χρυσή Σιδηροπούλου εγκαινίασε, παράλληλα με την αρχαία ελληνική, τη διδασκαλία και της νέας ελληνικής γλώσσας ως μέρος του επίσημου αναλυτικού προγράμματος. Παράλληλα διδάσκει την αρχαία ελληνική φιλοσοφία στο τμήμα Φιλοσοφίας. Με τον τρόπο αυτό προέκυψε στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου ένα τρίπτυχο ελληνικής παιδείας (αρχαία ελληνική γλώσσα, αρχαία ελληνική φιλοσοφία, νέα ελληνική γλώσσα), το οποίο έχει θέσει τις βάσεις για την καλλιέργεια και την περαιτέρω ενδυνάμωση του ενδιαφέροντος για τα ελληνικά γράμματα στο κορυφαίο πανεπιστήμιο της Τουρκίας.
  Με την έλευση του βυζαντινολόγου Κωστή Σμυρλή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2002-2003 αναπτύχθηκε ιδιαίτερα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα βυζαντινής ιστορίας του τμήματος Ιστορίας. Ο Κωστής Σμυρλής διδάσκει μαθήματα βυζαντινής ιστορίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο καθώς και αρχαία ελληνικά.
  Σήμερα το τμήμα Δυτικών Γλωσσών και Φιλολογιών προσφέρει ως επιλεγόμενα έξι μαθήματα αρχαίων και έξι μαθήματα νέων ελληνικών. Τα αρχαία ελληνικά είναι ωστόσο υποχρεωτικό μάθημα για τους φοιτητές της βυζαντινής ιστορίας.

 • us Ηνωμένες Πολιτείες

  Boston College

  Department of Classical Studies

  http://www.bc.edu/bc-web/academics.html |

  Carney Hall 122
  Chestnut Hill, MA 02467
  Tel.: +1 617 552 3661
  Fax: +1 617 552 8828

  Coordinator: Dia M. L. Philippides

  Το Τμήμα Κλασικών Σπουδών είναι μικρό αλλά με πολύ δραστήριο προσωπικό. Απασχολούνται 4 διδάσκοντες. Στους φοιτητές δίνεται η δυνατότητα να σπουδάσουν στην Ελλάδα ή την Ιταλία, όπως επίσης και να πάρουν μέρος σε αρχαιολογικές ανασκαφές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
  Τα μαθήματα παραδίδονται τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Για όσους επιθυμούν να μελετήσουν τη γλώσσα παραδίδονται μαθήματα στα ελληνικά, για αρχάριους και για φοιτητές μέσου επιπέδου.
  Όλα τα μαθήματα οδηγούν στο πτυχίο Language Requirement.
  Τα νέα ελληνικά διδάσκονται στους φοιτητές του Τμήματος από τις: Dia M.L. Philippides και Maria Kakavas.

 • us Ηνωμένες Πολιτείες

  Boston University

  Department of Classical Studies

  http://www.bu.edu/classics |

  745 Commonwealth Ave.
  Boston, MA 02215
  Tel.: +1 617 353 2427
  Fax: +1 617 353 1610

  Το Τμήμα Κλασικών Σπουδών προσφέρει πτυχίο στις κλασικές σπουδές, με τις εξής κατευθύνσεις: λατινικά, αρχαία και νέα ελληνικά· αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή ιστορία, γραμματεία και πολιτισμό. Οι φοιτητές γενικά ενθαρρύνονται να συνδυάζουν την μελέτη του κλασικού πολιτισμού με αυτή της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Για τον λόγο αυτό παρέχεται η δυνατότητα συνδυασμών μέσα στο ίδιο το πεδίο της κλασικής φιλολογίας αλλά και διατμηματικά.
  Διδάσκει: Kelly Polychroniou.

 • ca Καναδάς

  Brandon University

  Faculty of Education

  https://www.brandonu.ca/ |

  270-18th Street
  Brandon, Manitoba
  Canada R7A 6A9
  Tel./Fax: +1 204 727 -7325

  Pandelis G. Halamandaris

  Από το 2007 το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών έχει αναστείλει τη λειτουργία του.

 • us Ηνωμένες Πολιτείες

  Brown University

  Modern Greek Department

  http://www.brown.edu/Departments/Modern_Greek_Studies/ |

  Modern Greek Department
  Box E
  Brown University
  Providence, RI 02912-E
  Tel.: +1 401 863 3543

  Το πρόγραμμα παρέχει διδασκαλία σε τέσσερις βασικούς τομείς: ελληνική γλώσσα, λογοτεχνία, ιστορία και ανθρωπολογία (από την Αναγέννηση έως σήμερα). Στόχος είναι η ένταξη του ελληνικού πολιτισμού στο ευρωπαϊκό ιστορικό και πολιτιστικό πλαίσιο και, έτσι, η προσέγγιση φοιτητών από διαφορετικές επιστήμες και με διαφορετικά ενδιαφέροντα.
  Η διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας πρωτοξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '70. Την παρούσα του μορφή το τμήμα πήρε το 1995 όταν, με την γενναιόδωρη προσφορά της κ. Ethel Goltsos και την βοήθεια χορηγών του πανεπιστημίου, εξασφαλίστηκε ένα καταπίστευμα για την διδασκαλία των νέων ελληνικών. Το 2002 δημιουργήθηκε επίσημα το Goltsos Lectureship in Modern Greek language.
  Κάθε εξάμηνο στους φοιτητές προσφέρονται μαθήματα γλώσσας, συγκριτικής λογοτεχνίας, βυζαντινής λογοτεχνίας και ιστορίας.
  Διδάσκουν: E. Amanatidou, M. Pourgouris, K. Kornetis, Eustraios Pappaioannou.

 • eg Αίγυπτος

  Cairo University

  Faculty of Arts, Department of Classics

  http://www.cu.edu.eg/ |

  Faculty of Arts
  Department of Classics
  Centre of Foreign Languages and Translation
  Guiza-Cairo
  Tel: +202 35676326
  Fax:+202 35729659

  Coordinator: Κώστας Περτσούνης (αποσπασμένος φιλόλογος)

  Το Παν/μιο του Καΐρου γιορτάζει φέτος την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυσή του.Το Τμήμα Κλασικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής λειτουργεί από το 1925.
  Εκτός από την κεντρική βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής υπάρχει και βιβλιοθήκη στο Τμήμα κλασικών Σπουδών.
  Τα μαθήματα που διδάσκονται στα 4 έτη των σπουδών είναι: Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά, Ιστορία της μετάφρασης κειμένων από την Αρχαία Ελληνική και Λατινική Γραμματεία στην Αραβική ή αντίστροφα, Ελληνορωμαϊκή Ιστορία, Ελληνορωμαϊκή Φιλοσοφία, Ελληνορωμαϊκή Αρχαιολογία, Βυζαντινή Λογοτεχνία, Αραβική Λογοτεχνία, Συγκριτική Λογοτεχνία, Αγγλική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Εισαγωγή στον Ελληνορωμαϊκό Πολιτισμό, Αιγυπτιακη Κοινωνία, Επιστημονική Σκέψη και κομπιούτερ. Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται σε εξαμηνιαία βάση από τους καθηγητές της Σχολής.Οι φοιτητές υποχρεούνται να επιλέξουν επίσης μεταξύ της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Ιταλικής, γλώσσες διδασκόμενες σ' όλη τη διάρκεια των 4 ετών.
  Διδάσκει: Κώστας Περτσούνης.

 • au Αυστραλία

  Charles Darwin University

  School of Creative Arts and Humanities

  http://www.cdu.edu.au/ |

  Building 16, Casuarina Campus
  Darwin, NT 0909
  Tel +61 8 8210 2236
  +61 88 357 4103

  Dr George Frazis

  Το Πανεπιστήμιο Charles Darwin, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Flinders και την ελληνορθόδοξη κοινότητα, προσφέρει μαθήματα νέων ελληνικών στους φοιτητές του. Οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν τα νέα ελληνικά ως μάθημα επιλογής.
  Διδάσκουν: Maria Palaktoglou, George Frazis, Michael Tsianikas.

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...21   Επόμενο >