Κατάλογος Συνδέσμων, Ερευνητικά Ιδρύματα 

Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας 

(Istituto Ellenico di Studi Bizantini e Postbizantini di Venezia) 

Περιεχόμενα της ιστοσελίδας

Η ιστοσελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μελετών της Βενετίας περιλαμβάνει γενική παρουσίαση του Ινστιτούτου:

  • Πληροφορίες πρακτικές (θέση στο χάρτη, ταχυδρομική διεύθυνση και τηλέφωνο, ώρες επισκέψεων).
  • Συνοπτική ιστορία της ελληνικής κοινότητας της Βενετίας και του Ινστιτούτου, που συνοδεύεται από μια εξαιρετική πολυμεσική παρουσίαση.
  • Πληροφορίες για τη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου, της οποίας ο πυρήνας είναι οι 2000 τόμοι του Φλαγγιανού Φροντιστηρίου και τα 41 ελληνικά χειρόγραφα που διαθέτει.
  • Συνοπτική αναφορά στο Αρχείο του Ινστιτούτου, που περιέχει σημαντικά στοιχεία για την ιστορία του ελληνισμού της Βενετίας.
  • Σύντομη παρουσίαση του Μουσείου Βυζαντινών Εικόνων (στα εκθέματα περιλαμβάνονται επίσης χειρόγραφα, άμφια και αντικείμενα μικροτεχνίας) με φωτογραφίες από τα σημαντικότερα εκθέματα.
  • Ιστορία των κτηρίων που το φιλοξενούν (Φλαγγιανό Φροντιστήριο, εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων).
  • Πολυμεσική παρουσίαση με θέμα "Γραφή και μικρογραφία με βάση τα χειρόγραφα του Ελληνικού Ινστιτούτου της Βενετίας". Περιλαμβάνει έξοχα ψηφιοποιημένα αντίγραφα κωδίκων του Ινστιτούτου που συνοδεύονται με πλούσιο σχολιασμό.
  • Παρουσίαση των εκδόσεων του Ινστιτούτου (περιοδικό, σειρές, πρακτικά συνεδρίων, οδηγοί και κατάλογοι εκθέσεων με απαρίθμηση των τίτλων ξεχωριστά και φωτογραφία εξωφύλλου).

  • Ημερολόγιο εκδηλώσεων 2008-2009.
Ιδιαίτερη θέση στην ιστοσελίδα κατέχει το Ψηφιοποιημένο Αρχείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας που περιλαμβάνει χειρόγραφα, μικρογραφίες, κατάστιχα, έγγραφα και εικόνες, με δυνατότητα επιλογής κριτηρίων παρουσίασης, αναζήτησης και φωνητικής υποστήριξης.

Παρατηρήσεις

Η ιστοσελίδα είναι φιλική στο χρήστη. Παρέχει πολλές χρήσιμες πληροφορίες και δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το Ελληνικό Ινστιτούτο (ιστορία, δραστηριότητες). Προσφέρεται στην ιταλική και την αγγλική γλώσσα, το Ψηφιοποιημένο Αρχείο στην ελληνική, ενώ οι πολυμεσικές παρουσιάσεις και στις τρεις γλώσσες.
Παρουσίαση: Π. Μαυρομματίδου
Επικαιροποίηση: Β. Αδάμπα

Λέξεις-κλειδιά

Βιβλιοθήκη, χειρόγραφα, βυζαντινή ιστορία (έρευνα), φωτογραφίες βυζαντινών εικόνων online, εκδόσεις ιδρυμάτων.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούλ 2010, 16:26