ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κατεβάστε τον Acrobat Reader

Βιβλιογραφίες-Ηλεκτρονικές πηγές 

Οδηγός Πλοήγησης στην Ηλεκτρονική Αρχαιογνωσία 

Κλασικές σπουδές και Ενημέρωση 

Ινστιτούτα - Κέντρα ερευνητικά

Περιεχόμενα

ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

http://www.archetai.gr/site/
Βλ. την καταγραφή στην ενότητα "ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ": "Αρχαιολογία-Τέχνη".


THE AMERICAN SCHOOL OF CLASSICAL STUDIES AT ATHENS

http://www.ascsa.edu.gr/


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών
Δημιουργός: Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Φοιτητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα προσφέρει σε ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές από τις ΗΠΑ (περίπου 400 κάθε χρόνο) την ευκαιρία και τα μέσα για τη διεξαγωγή έρευνας στην Ελλάδα στα πεδία της γλώσσας, γραμματείας, τέχνης, ιστορίας, αρχαιολογίας και φιλοσοφίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο δικτυακός τόπος παρέχει πληροφορίες για την ιστορία της σχολής, τα μέλη, τις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες, ενώ υπάρχουν και ανακοινώσεις για εκδηλώσεις, θέσεις εργασίας κ.ά.
Χρήσιμες είναι οι πληροφορίες για τα ερευνητικά και ανασκαφικά προγράμματα της σχολής. Ειδικά για τις ανασκαφές της αρχαίας αγοράς και της αρχαίας πόλης της Κορίνθου, οι σχετικοί σύνδεσμοι οδηγούν σε δύο ξεχωριστούς δικτυακούς τόπους, όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει πληροφορίες για τις ανασκαφές, φωτογραφίες των χώρων κ.ά.
Πολύ πλούσιος είναι ο δικτυακός τόπος για την ανασκαφή της Αρχαίας Αγοράς (http://www.attalos.com/): περιέχει το ιστορικό της ανασκαφής, βίντεο ξενάγησης στον αρχαιολογικό χώρο, φωτογραφίες των ευρημάτων, ταξινομημένων σύμφωνα με τη χρονολογία εύρεσης.


CENTER FOR HELLENIC STUDIES. HARVARD UNIVERSITY

http://www.chs.harvard.edu/


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ
Δημιουργός: Gregory Nagy (University of Harvard)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Φοιτητές, Εκπαιδευτικοί, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Ο δικτυακός τόπος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard αποτελεί σημαντική πηγή ψηφιακού υλικού για τους ακαδημαϊκούς ερευνητές, αλλά και για όσους έχουν αρχαιογνωστικά ενδιαφέροντα. Στην κεντρική σελίδα ο ενδιαφερόμενος θα βρει πληροφορίες για τις δραστηριότητες και τα ερευνητικά προγράμματα του κέντρου καθώς και ειδήσεις ανακοινώσεις για συνέδρια, εκδόσεις κ.ά., ενώ θα έχει πρόσβαση σε μια σειρά από πολύ σημαντικές πηγές. Σε αυτές περιλαμβάνονται το περιοδικό Classics@, ένα ακαδημαϊκό ηλεκτρονικό περιοδικό πλήρους κειμένου (με θεματικά τεύχη-αφιερώματα), καθώς και η περιοδική έκδοση First Drafts@Classics@, η οποία δημοσιεύει αρχικές μορφές άρθρων που οδεύουν προς δημοσίευση. Επιπλέον, ο δικτυακός τόπος διαθέτει και μια σειρά ψηφιοποιημένων μελετών, μονογραφιών, πρακτικών συνεδρίων, διδακτορικών διατριβών αλλά και απομαγνητοφωνημένων διαλέξεων, που προσφέρονται ελεύθερα, όπως τα: Gregory Nagy Homeric Questions, Cheryl Walker Hostages in Republican Rome, Douglas Frame The Myth of Return in Early Greek Epic και Casey Dué Homeric Variations on a Lament by Briseis. Ανάμεσα στο ελεύθερο ψηφιακό υλικό περιλαμβάνονται και υψηλής ανάλυσης εικόνες των τριών μεσαιωνικών χειρογράφων της Ιλιάδας του κώδικα Venetus A της Μαρκιανής βιβλιοθήκης (ως μέρος του προγράμματος "Homer Multitext Project").
Στην ενότητα “Discussion Series” προσφέρεται μια σειρά από ηλεκτρονικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό, με θέματα, προς το παρόν, γύρω από το δίκαιο στην αρχαία Αθήνα και στα ομηρικά έπη. Επιπλέον, μελλοντικά, στην ενότητα “Virtual Centre” θα παρέχεται εξ αποστάσεως πρόσβαση σε ζωντανές και αρχειοθετημένες μεταδόσεις εκδηλώσεων και διαλέξεων.
Ο συγκεκριμένος δικτυακός τόπος λειτουργεί και ως πύλη πρόσβασης στα ερευνητικά προγράμματα του κέντρου, όπως τα πολύ σημαντικά για τις ομηρικές σπουδές "Homer and the Papyri" και "Homer Multitext Project", (βλ. τις σχετικές καταγραφές στην ενότητα "ΑΕ ΓΛΩΣΣΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ": "Συγγραφείς-Γένη/είδη"). Έχει επίσης ανακοινωθεί η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής ψηφιακής βιβλιοθήκης "The First Thousand Years of Greek", πρωτοβουλία που αναπτύσσεται από το ερευνητικό πρόγραμμα "Digital incunabula: a CHS site devoted to the cultivation of digital arts and letters" και φιλοδοξεί να καλύψει το πλήρες σώμα της ΑΕ γραμματείας, αξιοποιώντας μια σειρά από ήδη διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία.


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΟΣ

http://www.eie.gr/nhrf/institutes/igra/index-gr.html


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος του Ινστιτούτου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας
Δημιουργός: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική
Χρόνος Δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Μάιος 2009
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Πρόκειται για μια ενημερωτική ιστοσελίδα γύρω από τις δραστηριότητες, τα ερευνητικά προγράμματα και τις εκδόσεις του Ινστιτούτου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

http://www.ilsp.gr/


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου
Δημιουργός: Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Εκπαιδευτικοί
Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (Ι.Ε.Λ.) ιδρύθηκε το 1991 με έδρα την Αθήνα ως ανεξάρτητο Ινστιτούτο. Υπάγεται τώρα στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά ως ένα από τα Ινστιτούτα του, που ενδιαφέρεται για την εφαρμοσμένη έρευνα στους τομείς:
- Επεξεργασία φυσικής γλώσσας
- Επεξεργασία, σύνθεση και αναγνώριση φωνής, επεξεργασία μουσικής και ήχου
- Ηλεκτρονική μάθηση και μάθηση από απόσταση σε θέματα γλώσσας, πολιτισμού και μουσικής
Το Ινστιτούτο εκπονεί εκπαιδευτικό λογισμικό αλλά και έντυπες εκδόσεις. Τα προγράμματά του περιλαμβάνουν ένα Σύστημα Ανάκτησης Πληροφοριών, τον Θησαυρό της Ελληνικής Γλώσσας (ΕΘΕΓ), υπηρεσίες δικτυακής μετάφρασης και μάθησης της ελληνικής γλώσσας, δίγλωσσα λεξικά κ.ά. Επίσης συμμετέχει σε επιμορφωτικά προγράμματα και είναι ένας από τους φορείς οργάνωσης του διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος "Τεχνογλωσσία".
Παρουσιάσεις του εκπαιδευτικού λογισμικού του ΙΕΛ για την αρχαία ελληνική γλώσσα περιλαμβάνονται στην ενότητα "ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ": "Εκπαιδευτικά Λογισμικά". Από τον δικτυακό τόπο του ΙΕΛ διατίθεται "Οδηγός αξιοποίησης και αξιολόγησης του εκπαιδευτικού λογισμικού του ΙΕΛ / Ε.Κ. ΑΘΗΝΑ".
Η ενότητα "Γραμματοσειρές" παρέχει οδηγίες για επεξεργασία ελληνικών μονοτονικών ή πολυτονικών κειμένων στον υπολογιστή. Απευθύνεται, με εκλαϊκευτικό τρόπο, σε χρήστες που χρησιμοποιούν Windows, αλλά παρέχει και δεσμούς με ιστοσελίδες που περιλαμβάνουν οδηγίες και για περιβάλλον Mac και Unix. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα δωρεάν μεταφόρτωσης στον προσωπικό υπολογιστή του επισκέπτη των πολυτονικών γραμματοσειρών που έχει αναπτύξει το Ι.Ε.Λ. Ιδιαίτερα χρήσιμος είναι ο κατάλογος με διευθύνσεις στο διαδίκτυο, στις οποίες μπορεί κανείς να βρει πολυτονικές γραμματοσειρές που ακολουθούν το πρότυπο Unicode καθώς και αντίστοιχο λογισμικό.


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

http://www.ienh.org/_GR/grecancien.htm


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Παρισιού
Δημιουργός: Κατερίνα Φραγκιαδάκη (ελληνική έκδοση) / Eric Rambaud (γαλλική έκδοση)
Χρήστες-Αποδέκτες: Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Ελληνική, Γαλλική
Χρόνος Δημιουργίας: 2004 (ελληνική έκδοση) / 2002 (γαλλική έκδοση)
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για τα μαθήματα (νέων και αρχαίων) ελληνικών που προσφέρει. Στόχος του Ινστιτούτου είναι η προώθηση της ελληνικής γλώσσας στο Παρίσι.


INSTITUTE OF BIBLICAL GREEK

http://www.biblicalgreek.org/


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος του Institute of Biblical Greek
Δημιουργός: Institute of Biblical Greek
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Φοιτητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Ο δικτυακός κόμβος του Ινστιτούτου Βιβλικών Σπουδών συγκεντρώνει ηλεκτρονικές πηγές για τη μελέτη της ελληνιστικής κοινής. Συγκεκριμένα προσφέρει μια σειρά συνδέσμων για την αρχαία ελληνική γλώσσα, την ελληνιστική κοινή και τη διδασκαλία της, για εγχειρίδια γραμματικής, ψηφιοποιημένα κείμενα της αρχαίας ελληνικής, ελληνιστικής και χριστιανικής γραμματείας, λογισμικό και εργαλεία εκμάθησης, καθώς για άλλα θέματα γύρω από τις βιβλικές σπουδές. Επιπλέον παρέχει διαδικτυακά μαθήματα και σεμινάρια για την εκμάθηση της ελληνιστικής κοινής.
Αξιόλογη είναι η ενότητα "Greek Fonts Overview" που περιέχει δεσμούς για ελληνικές μονοτονικές και πολυτονικές γραμματοσειρές, για σελίδες με οδηγίες ή λογισμικό για τη δημιουργία πολυτονικού Unicode ελληνικού κειμένου, για τον τρόπο που γράφονται τα ελληνικά σε e-mails κ.ά.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Αύγ 2010, 10:30