ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

 • Πρακτικά συνεδρίων λεξικογραφίας
  Παρουσιάζονται οι εισηγήσεις των ομιλητών στις Ημερίδες Λεξικογραφίας που διοργάνωσε το ΚΕΓ το 1997 και το 2003.
 • Μεγάλη Ρωμαίικη Επιστημονική Γραμματική του Ψυχάρη
  Οι 3 τόμοι της Μεγάλης Ρωμαίικης Επιστημονικής Γραμματικής του Γ. Ψυχάρη (1929, 1935, 1937) είναι πλέον ηλεκτρονικά διαθέσιμοι. Το ψηφιακό αντίγραφο του μείζονος επιστημονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος έργου αποτελεί προσφορά της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, στην οποία απόκεινται το Αρχείο και η Βιβλιοθήκη του μεγάλου Έλληνα πρωτοπόρου γλωσσολόγου.
 • Ιστορίες της ελληνικής γλώσσας
  Παρουσιάζονται, σχολιασμένες από ειδικούς, οι ιστορίες της ελληνικής γλώσσας∙ το υλικό συνοδεύεται από τις σχετικές δημοσιευμένες βιβλιοκρισίες.

ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει μελέτες που αφενός αναδεικνύουν όψεις του γλωσσικού φαινομένου, όπως τα γενικά χαρακτηριστικά της γλώσσας, τα είδη του λόγου ή οι σχέσεις γλώσσας και κοινωνίας και το ζήτημα των γλωσσικών πολιτικών∙ αφετέρου, μελέτες, συμπεριλαμβανομένων και πρακτικών συνεδρίων, που διερευνούν ζητήματα που αφορούν την ελληνική γλώσσα στον συνδυασμό συγχρονίας και διαχρονίας: η γλωσσική πραγματικότητα της αρχαιότητας, η σχέση γλώσσας και έθνους στη νεότερη Ελλάδα, παρουσίαση των ιστοριών της ελληνικής γλώσσας αλλά και ζητήματα που θίγει η σύγχρονη λεξικογραφική έρευνα. 1. Θέματα ιστορίαςΘέματα ιστορίας
 2. Ιστορίες της ελληνικής γλώσσαςΟι ιστορίες της ελληνικής γλώσσας σχολιασμένες από ειδικούς
 3. Από την ιστορία των Γραμματικών της νέας ελληνικήςΑπό την ιστορία των Γραμματικών της νέας ελληνικής
 4. Πρακτικά ημερίδων λεξικογραφίαςΠρακτικά ημερίδων λεξικογραφίας
 5. Εγκυκλοπαιδικός οδηγόςΕγκυκλοπαιδικός οδηγός για τη γλώσσα
 6. Λόγος - ΚείμενοΛόγος - Κείμενο
 7. ΠερίληψηΠερίληψη