Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πάμε μια βόλτα στο Μοναστηράκι

(Από τον Τύπο)

Παράλληλο κείμενο

Πάμε, λοιπόν, μια βόλτα στο Μοναστηράκι, σ' αυτή την Όμορφη, γεμάτη ζωή περιοχή στο κέντρο της Αθήνας. Μαζί με τέσσερις δασκάλες, η βόλτα αυτή μπορεί να γίνει πολύ πιο ενδιαφέρουσα, με γνώσεις και παιχνίδια καταπληκτικά. Τέσσερις δασκάλες, οι Δημοπούλου Μ., Μπαμπίλα Β., Φραντζή Α., Χατζημιχαήλ Μ. στο πλαίσιο των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έφτιαξαν ένα ολόκληρο κουτί-θησαυρό για να γνωρίσουμε, να αγαπήσουμε και να προστατέψουμε την πόλη μας. Η δουλειά τους είναι μια ζωντανή πρόκληση, κι εμείς δεν αρνούμαστε ποτέ μια επίσκεψη στην παλιά και αγαπημένη γειτονιά της Αθήνας…

Πλατεία Μοναστηρακίου Πήρε το όνομά της από το μέγα Μοναστήριο της Παντάνασσας. Παλαιότερα λεγόταν και Κάτω Παζάρι. Κατά το 19ο αιώνα λεγόταν "Καρότσες" από τις άμαξες που στάθμευαν εκεί.

Ωρολόγιο Ανδρόνικου Κυρρήστου ή Πύργος των Ανέμων (Αέρηδες) Μαρμάρινος οκταγωνικός πύργος με υδραυλικό ρολόι στο εσωτερικό, ανεμοδείκτη στη στέγη και ηλιακό ρολόι στο εξωτερικό. Πήρε το όνομα "Αέρηδες" από τα ανάγλυφα των οκτώ προσωποποιημένων ανέμων που διακοσμούσαν τις εξωτερικές του πλευρές. Κατασκευάστηκε από τον αστρονόμο Ανδρόνικο στα μέσα του 1ου μ.Χ. αιώνα.

Καπνικαρέα Βυζαντινός ναός, σταυροειδής με τρούλο, αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Την ονομασία του λέγεται ότι την πήρε από τους καπνικάρειους (εισπράκτορες του φόρου του καπνού).

Πλατεία Αβησσυνίας Πιθανόν να πήρε το όνομα της από τους Αβησσύνιους που κατοικούσαν εκεί παλαιότερα. Είναι γνωστή και ως Γιουσουρούμ. Κυριακή γίνεται εκεί παζάρι.

Φετιχέ Τζαμί Το τζαμί της "Νίκης του Πορθητή". Χτίστηκε προς τιμήν του Μωάμεθ Β' του Πορθητή, το 1458. Πιστεύεται ότι είναι χτισμένο πάνω σε παλαιοχριστιανική εκκλησία. Το 1824 γίνεται Αλληλοδιδακτικό Σχολείο, ενώ στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα λειτουργεί ως στρατιωτικός φούρνος και στη συνέχεια ως αποθήκη αρχαιοτήτων.

Βιβλιοθήκη του Αδριανού Χτίστηκε το 132 μ.Χ. και ήταν διακοσμημένη με αγάλματα και τοιχογραφίες. Ήταν πνευματικό κέντρο της εποχής της. Βόλτα στο Μοναστηράκι λοιπόν! Εκεί όπου μπορεί κανείς να βρει τα πάντα, όπου το παρόν και το παρελθόν συναντιούνται. Η υπέροχη αυτή βόλτα με τις τέσσερις δασκάλες έγινε ακόμα πιο ωραία. Το μαγικό κουτάκι-ξεναγός που έχουν φτιάξει περιέχει επίσης ένα υπέροχο παιχνίδι κι ένα "τετράδιο μαθητή" που με διασκεδαστικό και εύκολο τρόπο βοηθούν τους μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα το μέρος που επισκέπτονται. Ακόμη, το κουτί περιλαμβάνει ένα "τετράδιο δραστηριοτήτων - οδηγό για το δάσκαλο", μια σειρά φωτογραφιών απ' όλη την περιοχή, ένα παιχνίδι με κάρτες, γκραβούρες, κατασκευές και πολλά κείμενα που περιγράφουν αναλυτικά την περιοχή.