Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

7.10 Δομή προγράμματος

Όπως κάθε εντολή ακολουθεί αυστηρούς συντακτικούς κανόνες, έτσι και ολόκληρο το πρόγραμμα έχει αυστηρούς κανόνες για τον τρόπο που δομείται. Η πρώτη εντολή κάθε προγράμματος είναι υποχρεωτικά η επικεφαλίδα του προγράμματος, η οποία είναι η λέξη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ακολουθούμενη από το όνομα του προγράμματος. Το τελευταίο πρέπει να υπακούει στους κανόνες δημιουργίας ονομάτων της ΓΛΩΣΣΑΣ.

Στη συνέχεια ακολουθεί το τμήμα δήλωσης των σταθερών του προγράμματος, αν βέβαια το πρόγραμμα μας χρησιμοποιεί σταθερές.

Αμέσως μετά είναι το τμήμα δήλωσης μεταβλητών, όπου δηλώνονται υποχρεωτικά τα ονόματα όλων των μεταβλητών καθώς και ο τύπος τους.

Ακολουθεί το κύριο μέρος του προγράμματος, που περιλαμβάνει όλες τις εκτελέσιμες εντολές. Οι εντολές αυτές περιλαμβάνονται υποχρεωτικά ανάμεσα στις λέξεις ΑΡΧΗ και ΤΕΛΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.

Τέλος αν το πρόγραμμα χρησιμοποιεί διαδικασίες (βλ. κεφ. 10), αυτές γράφονται μετά το ΤΕΛΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.

Κάθε εντολή γράφεται σε ξεχωριστή γραμμή. Αν μία εντολή πρέπει να συνεχιστεί και στην επόμενη γραμμή, τότε ο πρώτος χαρακτήρας αυτής της γραμμής πρέπει να είναι ο χαρακτήρας &.

Αν ο πρώτος χαρακτήρας είναι το θαυμαστικό (!), σημαίνει ότι αυτή η γραμμή περιέχει σχόλια και όχι εκτελέσιμες εντολές.

Παράδειγμα Το επόμενο πρόγραμμα υπολογίζει το συνολικό κόστος παραγγελιών υπολογιστών. Το πρόγραμμα διαβάζει από το πληκτρολόγιο την ποσότητα της παραγγελίας και την τιμή του ενός υπολογιστή, υπολογίζει και γράφει το συνολικό κόστος καθώς και το αντίστοιχο κόστος του ΦΠΑ. Ο συντελεστής ΦΠΑ είναι 18%.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κόστος_Υπολογιστών !Πρόγραμμα υπολογισμού κόστους παραγγελίας υπολογιστών ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΦΠΑ=0.18 ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΑΚΕΡΑΙΕΣ: Ποσότητα, Τιμή_μονάδας, Κόστος ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: Αξία_ΦΠΑ, Συνολικό_κόστος ΑΡΧΗ ! Εισαγωγή δεδομένων ΓΡΑΨΕ `Δώσε την ποσότητα της παραγγελίας' ΔΙΑΒΑΣΕ Ποσότητα ΓΡΑΨΕ `Δώσε την τιμή του υπολογιστή' ΔΙΑΒΑΣΕ Τιμή_μονάδας ! Υπολογισμοί Κόστος Αξία_ΦΠΑ Συνολικό_κόστος ! Εμφάνιση αποτελεσμάτων ΓΡΑΨΕ `Το κόστος των',Ποσότητα,`υπολογ. είναι `,Κόστος ΓΡΑΨΕ ` Η αξία του ΦΠΑ είναι', Αξία_ΦΠΑ ΓΡΑΨΕ `Το συνολικό κόστος είναι', Συνολικό_κόστος ΤΕΛΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Κόστος_Υπολογιστών

Στη συνέχεια παρουσιάζεται το πρόγραμμα αυτό σε γλώσσες προγραμματισμού Pascal και Basic.

Προγραμματιστικό περιβάλλον Pascal

PROGRAM computers;

CONST fpa=0.18;

VAR cost, value, quantity: INTEGER; total,cost_fpa: REAL;

BEGIN write(`Δώσε την ποσότητα'); readln(quantity); write(`Δώσε την τιμή του υπολογιστή'); readln(value); cost:=quantity*value; cost_fpa:=cost*fpa; total:=cost+cost_fpa; writeln (`Το κόστος των `, quantity, ` είναι:', cost); writeln (`Η αξία του ΦΠΑ: `, cost_fpa: 7: 0); writeln (`Το συνολικό κόστος είναι: `, total: 7: 0) END.

Προγραμματιστικό περιβάλλον Basic ` Κόστος υπολογιστών fpa = . 18 INPUT "Δώσε την ποσότητα : ", Quantity INPUT "Δώσε την τιμή του υπολογιστή : ", Value Cost = Quantity * Value CostFpa = Cost * fpa Total = Cost + CostFpa PRINT "Το κόστος των"; Quantity; "υπολογιστών είναι :"; Cost PRINT USING "H αξία ΦΠΑ είναι : ######"; CostFpa PRINT USING "Το συνολικό κόστος είναι : #######"; Total END