Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

γ. Πως προβλέπουμε αν γίνεται μία αντίδραση οξειδοαναγωγής

Αν μία αντίδραση οξειδοαναγωγής έχει ΔΕo > 0, τότε αυτή εξελίσσεται αυθόρμητα προς τα δεξιά, με την προϋπόθεση ότι όλα τα σώματα που συμμετέχουν στην αντίδραση βρίσκονται σε πρότυπη κατάσταση. Όσο προχωράει η αντίδραση και οι συγκεντρώσεις μεταβάλλονται, μεταβάλλεται και η τιμή του ΔΕo και όταν γίνει ΔΕ = 0, καταλήγουμε σε ισορροπία. Από την τελευταία αυτή παρατήρηση φαίνεται ότι το ΔΕ συσχετίζεται με την σταθερά ισορροπίας Κc της αντίδρασης.

Παράδειγμα 4.5 Αν σε διάλυμα έχουμε Sn2+, Sn4+, Fe2+ και Fe3+ το καθένα με συγκέντρωση 1 Μ (πρότυπη κατάσταση) προς ποια κατεύθυνση θα γίνει η αντίδραση [pic]; ΑΠΑΝΤΗΣΗ Υπολογίζουμε το ΔΕo της αντίδρασης, όπως είναι γραμμένη, με βάση τις τιμές του πίνακα των πρότυπων δυναμικών αναγωγής [pic] Εo οξειδ. = - 0,15 V [pic] Εo αναγ. = + 0,771 V Οπότε για την αντίδραση [pic] έχουμε, ΔΕo = Εo οξειδ. + Ε°αναγ.=-0,15 V + 0,771 V = + 0,621 V > 0 Επειδή ΔΕo > 0 η αντίδραση θα προχωρήσει προς τα δεξιά. Η τιμή του ΔΕ θα μεταβάλλεται όσο προχωράει η αντίδραση και αλλάζουν οι συγκεντρώσεις και όταν γίνει ΔΕ = 0 θα επέλθει χημική ισορροπία.

Εφαρμογή Αν τα σώματα που συμμετέχουν στις αντιδράσεις βρίσκονται σε πρότυπη κατάσταση ποιες από τις παρακάτω αντιδράσεις προχωράνε αυθόρμητα προς τα δεξιά; [pic] [pic] [pic] (Τα πρότυπα δυναμικά των ημιαντιδράσεων θα τα βρείτε από τους πίνακες)