Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( εφορία-εξπρές... :: 14-03-2003) 

Εφορία-εξπρές…

Τέσσερις τρόποι για να μειωθεί ο χρόνος επιστροφής φόρου

ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ

Η επιστροφή φόρου είναι σημαντικό οικονομικό βοήθημα για πολλούς φορολογουμένους. Όσοι το… δικαιούνται μπορούν να ενεργήσουν άμεσα (με τέσσερις τρόπους-κλειδιά) για να το εισπράξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για δεκάδες χιλιάδες φορολογουμένους το εκκαθαριστικό της Εφορίας θα είναι πιστωτικό, δηλαδή θα δικαιούνται επιστροφή φόρου. Πρόκειται, κυρίως, για χαμηλόμισθους, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλό εισόδημα. Το πόσο γρήγορα, όμως, θα βάλουν τα χρήματα της επιστροφής στην τσέπη τους εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τους ίδιους.

Υπάρχουν τέσσερις τρόποι-κλειδιά με τους οποίους μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο η αναμονή των φορολογουμένων για την επιστροφή του φόρου.

Ο πρώτος είναι κατάθεση όσο το δυνατόν συντομότερα της φορολογικής δήλωσης, ο δεύτερος είναι η κατάθεση της δήλωσης μέσω του Ίντερνετ και της υπηρεσίας Taxisnet, ο τρίτος είναι η εγγραφή τραπεζικού λογαριασμού στη δήλωση και ο τέταρτος είναι η αποφυγή των λαθών.

1. Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους λήγει τον Μάιο και την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου. Αυτό δεν σημαίνει, ότι θα πρέπει να περιμένουν έως τότε για την υποβολή της δήλωσης. Όσοι είναι βέβαιοι ότι δικαιούνται επιστροφή φόρου, καλό θα ήταν να την καταθέσουν όσο το δυνατόν συντομότερα. Έτσι, θα γίνει συντομότερα και η εκκαθάρισή της και κατά συνέπεια η επιστροφή του φόρου.

2. Όσοι καταθέτουν τη φορολογική τους δήλωση μέσω του Ίντερνετ, συνήθως λαμβάνουν το εκκαθαριστικό σημείωμα έπειτα από μία έως τρεις εβδομάδες. Με τη λήψη του εκκαθαριστικού, ο φορολογούμενος λαμβάνει και τη σχετική επιταγή για την επιστροφή του φόρου.

3. Όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου καλό θα ήταν να αναγράψουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό στη φορολογική τους δήλωση. Έτσι, η επιστροφή του φόρου θα πιστωθεί στον λογαριασμό τους.

4. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει κάνει λάθη, θα κληθεί από την Εφορία να τα διορθώσει. Αυτό σημαίνει καθυστέρηση στην επιστροφή του φόρου.