Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( ανατιμήσεις φωτιά :: 18-02-2003) 

Ανατιμήσεις φωτιά

Έως 70% πάνω τα οπωροκηπευτικά, 40% πάνω το πετρέλαιο

Οι τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης πιστοποιούν αυξήσεις έως 70% στα οπωροκηπευτικά, λόγω καιρού. Παράλληλα, το πετρέλαιο θέρμανσης έφθασε τα 40 λεπτά ανά λίτρο, από 29 που είχε πριν από 4 μήνες, λόγω ανατιμήσεων που προκαλεί η απειλή πολέμου στο Ιράκ.

Φωτιά έχουν πάρει οι λιανικές τιμές πώλησης του πετρελαίου στην αγορά, ενώ στα ύψη έχουν εκτοξευτεί και οι τιμές στα οπωροκηπευτικά, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κύμα ακρίβειας, που πυροδοτεί τον πληθωρισμό και πλήττει το πορτοφόλι των νοικοκυριών.

Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα εδώ και αρκετές ημέρες έχει ήδη προκαλέσει ανατιμήσεις που φθάνουν έως και το 70% στα οπωροκηπευτικά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ενώ στην περίπτωση που συνεχισθεί, όπως δείχνουν οι προβλέψεις, οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Αναζωπύρωση

Παράλληλα η λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 40% από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα λόγω των υψηλών επιπέδων στα οποία έχει εκτοξεύσει τις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού ο φόβος του πολέμου στο Ιράκ.

Οι ανατιμήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις έως 8% σε πολλά είδη καταναλωτικών αγαθών που έχουν ήδη ανακοινώσει στα σούπερ μάρκετ οι βιομηχανίες τροφίμων, αναμένεται να πυροδοτήσουν περαιτέρω αναζωπύρωση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται ήδη στα 40 με 42 λεπτά ανά λίτρο, από 29 λεπτά ανά λίτρο που κόστιζε στις 15 Οκτωβρίου, οπότε άρχισε η διάθεσή του στην αγορά και είναι μία από τις υψηλότερες τιμές που έχουν καταγραφεί ιστορικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και τιμοληψίες, τα αγγουράκια πωλούνται ακριβότερα από τις 4 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα κατά 70%, τα μήλα κατά 66,6%, το σπανάκι κατά 46,6%, οι χονδρές πιπεριές κατά 25%, τα πορτοκάλια 65%, τα κολοκυθάκια 30%, τα λάχανα 25% και τα λεμόνια 1,25%.

Αναμενόμενες…

Οι ανατιμήσεις που αναμένονται στα είδη των σούπερ μάρκετ θα γίνουν σταδιακά μέχρι τον Απρίλιο και θα αφορούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυριά), τα κατεψυγμένα λαχανικά και προϊόντα ζύμης, το κακάο, τα αναψυκτικά, τα κρασιά, τα αλκοολούχα ποτά, τις σάλτσες και τις μουστάρδες, τα δημητριακά, τα άλευρα, καθώς επίσης τα καλλυντικά και τα είδη προσωπικής υγιεινής. Αυξήσεις όμως θα πρέπει να αναμένονται και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα ζυμαρικά κ.ά.