Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Έρευνα

( γκάλοπ 2003 - σφίγγουμε κι άλλο το... ζωνάρι :: 22-02-2003) 

γκάλοπ 2003 Σφίγγουμε κι άλλο το… ζωνάρι

93% υποστηρίζει ότι μετά την εισαγωγή του ευρώ, η ζωή έχει γίνει ακριβότερη και το 49% περιμένει χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης.

Κορυφαίο πρόβλημα για την κυβέρνηση αναδεικνύεται η ακρίβεια, αφού το 93% των Ελλήνων υποστηρίζει ότι μετά την εισαγωγή του ευρώ η ζωή έχει γίνει ακριβότερη. Αυτό δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας Global Link που διενεργήθηκε από 2 έως 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη για λογαριασμό των "ΝΕΩΝ". Αλλά και οι οικονομικές προσδοκίες του κόσμου είναι μειωμένες: ένας στους δύο Έλληνες (49%) περιμένει χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης τους επόμενους μήνες και σκοπεύει να αντιδράσει "σφίγγοντας το ζωνάρι του", δηλαδή μειώνοντας ή αναβάλλοντας σημαντικές δαπάνες…

Η δημοσκόπηση χτυπάει ακόμα ένα καμπανάκι για το κυβερνών κόμμα, αφού δείχνει ότι μια σειρά από θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος (όπως οι συντάξεις, η υγεία, η εργασία) προκαλούν ανησυχία, ιδιαίτερα στα κατώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Πολλές ελπίδες πάντως δεν εναποθέτουν στην κυβέρνηση οι ερωτηθέντες, αφού η πλειονότητα (46%) δηλώνει ανήσυχη για την πορεία της κυβέρνησης τους επόμενους 12 μήνες.

Η δημοσκόπηση αναφέρεται σε μια σειρά από κοινωνικά θέματα που επηρεάζουν άμεσα το πολιτικό κλίμα. Αυτά τα θέματα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, προκαλούν ανασφάλεια στους Έλληνες. Έτσι το 69% του δείγματος αναφέρει ότι του προκαλεί ανησυχία η χρηματοδότηση των συντάξεων, το 63% δηλώνει ανασφάλεια για το μέλλον των παιδιών του και της οικογενείας του, το 90% ανήσυχο για το περιβάλλον. Το ίδιο δηλώνει το 76% για την πορεία της δημόσιας υγείας και τον αποκλεισμό των κοινωνικά αδύναμων ομάδων. Επιπλέον, οι Έλληνες δηλώνουν απαισιόδοξοι σε ποσοστό 46% τόσο για την πορεία της κυβέρνησης τους επόμενους 12 μήνες όσο και για την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό υπολογίζει ότι η εργασία θα υποβαθμιστεί. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το 21% περιμένει βελτίωση του γενικότερου κλίματος, ενώ ένας στους δύο (48%) περιμένει στασιμότητα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Προβληματισμός για το μέλλον

80% ανησυχεί για τον αποκλεισμό των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, τόσο στα ανώτερα, όσο και στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Δεν πρέπει να είναι ευχάριστο για την κυβέρνηση ότι η απαισιοδοξία είναι πιο έντονη στις κατώτερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις. Έτσι, ενώ το 63% του συνόλου δηλώνει ανησυχία για το μέλλον των παιδιών και της οικογένειάς του, στις κατώτερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 82% ­ στις ανώτερες περιορίζεται στο 51%. Ανάλογες διαφοροποιήσεις δείχνει η ανησυχία για τη χρηματοδότηση των συντάξεων (76% στις κατώτερες, 67% στις ανώτερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις) και την πορεία της δημόσιας υγείας (όπου το 82% των κατώτερων τάξεων δηλώνει ανήσυχο). Αντίθετα, η ανησυχία για τον αποκλεισμό των αδύναμων κοινωνικών ομάδων είναι διαταξική, αφού εμφανίζεται στο ίδιο υψηλό ποσοστό (πάνω από 80%) τόσο στα ανώτερα όσο και στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Ειδικά για τις συντάξεις, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πλέον ανήσυχοι είναι οι νέοι που ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους (ηλικίες 25 έως 34 ετών) και οι ήδη συνταξιούχοι (από 65 και πάνω).

Εργασία και κοινωνικές ανισότητες

Οι εργασιακές προοπτικές ανησυχούν σημαντικά τα κατώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, αφού απαντούν σε ποσοστό 55% ότι το επόμενο δωδεκάμηνο η εργασία θα υποβαθμιστεί. Αντίθετα, τα μεσαία στρώματα είναι τα λιγότερο απαισιόδοξα σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προοπτικές του επόμενου δωδεκαμήνου. Πάντως, ένας στους δύο Έλληνες (50%) είναι αισιόδοξος ότι οι κοινωνικές ανισότητες θα υποχωρήσουν. Η πεποίθηση αυτή είναι περισσότερο διαδεδομένη στα ανώτερα στρώματα (61%).

Η απαισιοδοξία για τις οικονομικές εξελίξεις αντανακλά στην οικονομική συμπεριφορά. Το 56% του δείγματος λέει ότι θα μειώσει ή θα περιορίσει σημαντικές δαπάνες (στα κατώτερα οικονομικά στρώματα το ποσοστό ανεβαίνει στο 69%), ενώ ένα ποσοστό 31% απαντά ότι θα αυξήσει τις οικονομίες του. Η πλειονότητα (60%) πιστεύει ότι προσωπικά οι δυνατότητες για μεγάλες επενδύσεις (κατοικία, καινούργιο αυτοκίνητο) θα παραμείνουν επίσης στάσιμες. Το 45% του δείγματος δηλώνει, με προοπτική τους επόμενους δώδεκα μήνες, ότι η εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο τού προκαλεί ανησυχία. Το ίδιο απαντά και μια σχετική πλειονότητα (38%), που φτάνει στο 48% στα κατώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, όταν η ίδια ερώτηση γίνεται για την Ενωμένη Ευρώπη. Το χρονικό διάστημα που διενεργήθηκε η δημοσκόπηση (μετά την επιστολή των οκτώ και το ρήγμα στην Ευρώπη ) έχει ασφαλώς επηρεάσει το δείγμα. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στις επιφυλάξεις απέναντι στην Ευρώπη παίζει και η δυσαρέσκεια από το ευρώ.