Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ο κ. σημίτης εκτιμά ότι δεν θα δοθεί λύση ώς 28 φεβρουαρίου :: 24-01-2003) 

Ο Κ. Σημίτης εκτιμά ότι δεν θα δοθεί λύση ώς 28 Φεβρουαρίου

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Την εκτίμηση ότι η δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού πριν από τις 28 Φεβρουαρίου είναι εξαιρετικά περιορισμένη, αλλά και πως ενδέχεται πριν από την καταληκτική αυτή ημερομηνία να υπάρξει νέο, ελαφρώς τροποποιημένο σχέδιο Ανάν, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Σημίτης, ο οποίος συναντάται σήμερα το πρωί με τον ειδικό αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Άλβαρο ντε Σότο, είπε πως οι Τουρκοκύπριοι έχουν υποβάλει τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις τους στον ΟΗΕ, ενώ οι Ελληνοκύπριοι τις γνωστές ενστάσεις τους για τις μεταβατικές περιόδους, την επιστροφή των προσφύγων, το εδαφικό και την ασφάλεια.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέου σχεδίου εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρωθυπουργός είπε πως "πρέπει να προετοιμαστούμε γι' αυτήν την περίπτωση, που είναι άγνωστο εάν και πότε θα υποβληθεί το νέο σχέδιο, και θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες ώστε το τρίτο να είναι καλύτερο από το δεύτερο".

Την ίδια στιγμή τα Ηνωμένα Έθνη προκήρυξαν χθες, σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν, διαγωνισμό για τη σημαία και τον ύμνο του κοινού κράτους, ύστερα από συμφωνία των δύο πλευρών. Επίσης, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Φερχόιγκεν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να οργανώσει μια διεθνή διάσκεψη δωρητών που θα παράσχει οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο μιας συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, για να αντιμετωπιστεί το κόστος της επανένωσης.