Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( η... στρατιά των 16άρηδων :: 21-03-2003) 

Η… στρατιά των 16άρηδων

Χείμαρρος ειρήνης από χιλιάδες μαθητές ξεχύθηκε στους δρόμους όλης της Ελλάδας

Ήταν οι πρωταγωνιστές. Αυτοί που έδωσαν το χρώμα, τον παλμό και τα συνθήματα της μεγαλύτερης αντιπολεμικής συγκέντρωσης που έγινε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας σε όλο τον κόσμο.

Μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές από τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια της πρωτεύουσας κατέκλυσαν το Σύνταγμα για να φωνάξουν ρυθμικά «εεε.. ωωω… εμείς θα σταματήσουμε τον πόλεμο αυτό»!

Το ίδιο νεανικό χρώμα είχαν όλες οι συγκεντρώσεις που έγιναν χθες στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στον Βόλο, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στα Χανιά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Σε μια αυθόρμητη κίνηση, από νωρίς το πρωί, χιλιάδες μαθητές από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Κρήτη άφησαν τα θρανία τους και βγήκαν στους δρόμους για να πουν με τον δικό τους τρόπο «Θα γίνει χαμός, θα γίνει πανικός. Εδώ δεν θα περάσει ο πόλεμος αυτός».

Η χώρα μας έχει παράδοση στη διοργάνωση μεγάλων αντιπολεμικών συλλαλητηρίων, ωστόσο στα προηγούμενα τον παλμό έδιναν κυρίως οι κομματικές νεολαίες. Αυτή τη φορά όμως, ο αυθορμητισμός του νεανικού πλήθους ήταν εμφανής.

«Είναι αναγκαίο να κατέβει ο κόσμος στους δρόμους. Η σημερινή πορεία είναι μεγάλη και αυθόρμητη», λέει η Νίκη από το 36ο Λύκειο Αθήνας. Παντού, σε κάθε συνοικία της Αθήνας, μαθητές πήγαν το πρωί στα σχολεία τους και αντί να μπουν για μάθημα ξεκίνησαν το μεγαλύτερο και πιο δυναμικό συλλαλητήριο εναντίον του πολέμου που έγινε ώς τώρα. Σχολεία και Πανεπιστήμια δεν λειτούργησαν. Στη διαδήλωση υπήρχαν ακόμα και μαθητές του Δημοτικού μαζί με τους δασκάλους τους.

Από νωρίς το πρωί

Από νωρίς το πρωί στα προαύλια των σχολείων στήθηκαν οι πρώτες συντονιστικές επιτροπές, αναρτήθηκαν πανό και βγήκαν τα πρώτα σατιρικά συνθήματα κατά του Μπους που κέρδισαν τις εντυπώσεις στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο και γρήγορα ακούστηκαν και από τους άλλους διαδηλωτές κάθε ηλικίας.

Το σύνθημα για την έναρξη των κινητοποιήσεών τους δόθηκε από προχθές το βράδυ, όταν νέοι στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη κατέκλυσαν τον χώρο γύρω από την πρεσβεία και το προξενείο των ΗΠΑ. Ήταν η πρώτη ολονυκτία. Στη Γεωπονική Σχολή οι φοιτητές φόρεσαν τις μάσκες της φρίκης και κράτησαν το φέρετρο του Ιράκ. Μαθητικές μπάντες χτυπούσαν τα ταμπούρλα της ειρήνης, ενώ οι φοιτητές της Κρατικής Σχολής Χορού είχαν τυλίξει με επιδέσμους όλο το σώμα τους. Οι μαθητές του Πειραιά με σφυρίχτρες έβγαλαν κόκκινη κάρτα στον πλανητάρχη.

ΑΘΗΝΑ

ΝΤΙΝΟΣ ΣΕΡΕΜΕΤΗΣ, ΆΡΗΣ ΧΟΤΖΑΣ, μαθητές Λυκείου Κυψέλης

«Είμαστε παιδιά, νοιαζόμαστε για τα παιδιά του Ιράκ και δεν θέλουμε να σκοτωθούν. Σήμερα, πρώτη ημέρα του πολέμου κατεβήκαμε αυθόρμητα. Τις επόμενες ημέρες όμως πρέπει να βγει όλος ο κόσμος στους δρόμους».

ΜΙΛΕΝΑ ΜΑΡΤΙΝΟΥ, φοιτήτρια Οικονομικών

«Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να κατέβει ο κόσμος στους δρόμους για να εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτόν τον πόλεμο. Η σημερινή πορεία είναι μεγάλη και αυθόρμητη, αλλά βέβαια θα μπορούσε να είχαν γίνει κι άλλες νωρίτερα».

ΚΩΣΤΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, μαθητής Γ' Λυκείου Καλλιθέας

«Συμμετέχουμε στην πορεία γιατί πιστεύουμε ότι αυτό που γίνεται είναι παράνομο. Σημειώστε παρακαλώ ότι η συμμετοχή μας είναι έξω από κόμματα. Φωνάζουμε μπας και καταφέρουμε να βάλουμε μυαλό στον… Μπους».

ΚΡΗΤΗ

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ, μαθήτρια Λυκείου του Ηρακλείου

«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στον πόλεμο που ξεκίνησε στο Ιράκ, στην πολιτική που ακολουθούν ο Μπους και η Αμερική. Θέλουμε ειρήνη και όχι πόλεμο. Και θα συνεχίσουμε να το φωνάζουμε».

ΒΟΛΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, μαθητής Λυκείου του Βόλου

«Η συμμετοχή μου στο σημερινό συλλαλητήριο σημαίνει ότι είμαι αντίθετος στον πόλεμο. Ήρθα γιατί δεν μπορώ να βλέπω αυτά τα πράγματα στην τηλεόραση και τους σκοτωμένους ανθρώπους».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ, 20 χρόνων, φοιτητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

«Είναι παράνομη αυτή η επέμβαση, δεν νομιμοποιείται από κανέναν, διαδηλώνω και θα συνεχίσω να είμαι στους δρόμους ενάντια στον πόλεμο».