Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( διαστάσεις - επανάσταση στις φαβέλας :: 09-01-2003) 

Διαστάσεις Επανάσταση στις φαβέλας

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ

"Λούλα, είσαι ένα φωτεινό παράδειγμα. Όταν ήσουν παιδί, αψήφησες τον θάνατο, νίκησες τις προκαταλήψεις και ήλθες αντιμέτωπος με τη στρατιωτική δικτατορία. Ο λαός που πιστεύει σε σένα έχει κι αυτός θάρρος.

Μπορείς να μας έχεις εμπιστοσύνη". Αυτά έγραφε ένα πανό που είχαν απλώσει την Πρωτοχρονιά απέναντι από το Κογκρέσο οι οπαδοί του Λούλα - δηλαδή ολόκληρη η Βραζιλία. Κι εκείνος έχει αποφασίσει να μην προδώσει την εμπιστοσύνη τους.

Μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, έχει ρίξει στο τραπέζι περισσότερες ιδέες και λύσεις απ' όσες δοκίμασε ο προκάτοχός του στα οκτώ χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα. Αν αυτές οι ιδέες εφαρμοστούν, η επανάσταση που θα προκληθεί θα έχει επιπτώσεις πολύ πέρα από τα σύνορα της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Στο Ρίο: οι κάτοικοι αυτής της φαβέλας θα γίνουν σύντομα ιδιοκτήτες

Στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Λούλα ανακοίνωσε δύο μέτρα. Πρώτον, αναβάλλεται η αγορά δώδεκα μαχητικών αεροσκαφών, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν 760 εκατομμύρια δολάρια που θα δοθούν για κοινωνικούς σκοπούς. Δεύτερον, ξεκινά το πρόγραμμα "Πείνα μηδέν", που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα και αποσκοπεί στο να ανακουφίσει τα 44 εκατομμύρια Βραζιλιάνους - έναν στους τέσσερις κατοίκους της χώρας - που υποφέρουν από την πείνα. "Αν στο τέλος της θητείας μου κάθε Βραζιλιάνος τρώει τρεις φορές την ημέρα, θα έχω εκπληρώσει την αποστολή της ζωής μου", είπε ο πρώην μεταλλεργάτης.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Λούλα υπέγραψε ακόμη ένα διάταγμα, το πιο φιλόδοξο απ' όλα: με το διάταγμα αυτό νομιμοποιούνται οι φαβέλας, αποκτούν δηλαδή τίτλους ιδιοκτησίας τα εκατομμύρια των Βραζιλιάνων που ζουν στις παραγκουπόλεις γύρω από το Ρίο, το Σάο Πάολο, το Ρεσίφε ή το Σαλβαδόρ ντε Μπαΐα. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία, οι άνθρωποι αυτοί είναι αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας: με το να μην είναι ιδιοκτήτες της γης στην οποία έχουν κτίσει τα σπίτια τους, δεν έχουν ταχυδρομική διεύθυνση, άρα δεν μπορούν να ζητήσουν δάνειο και να αποκτήσουν σταθερή δουλειά. Ο στόχος του Λούλα είναι να τους προσφέρει αυτό που χρειάζονται περισσότερο: νομιμότητα και αξιοπρέπεια.

Η ιδέα δεν είναι δική του, την έχει διατυπώσει στο περίφημο βιβλίο του "Το μυστήριο του κεφαλαίου" ο Περουβιανός (συντηρητικός) οικονομολόγος Ερνάντο Ντε Σότο. Η εφαρμογή της όμως στη Βραζιλία, όπου υπάρχουν 4.000 φαβέλας, μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση της οικονομίας και να σώσει αυτούς τους ανθρώπους από το εμπόριο ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Το κόστος είναι αρκετά μεγάλο, κάπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Και υπάρχουν κίνδυνοι: μερικές φαβέλας έχουν ωραία θέα στη θάλασσα, και ορισμένοι μελλοντικοί ιδιοκτήτες μπορεί να υποπέσουν στον πειρασμό να πουλήσουν τα σπίτια τους σε μια βραζιλιάνικη εκδοχή αντιπαροχής. Όμως ο Λουίς Ινάσιο ντα Σίλβα είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια. Αύριο θα εκπληρώσει μια ακόμη υπόσχεσή του: θα ξεκινήσει από την Μπραζίλια επικεφαλής υπουργικής αντιπροσωπείας για διήμερη περιοδεία στις πιο φτωχές περιοχές της χώρας. Για να ακούσει και να δεσμευτεί.