Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( και αγόρευση κουφοντίνα :: 14-03-2003) 

Και αγόρευση Κουφοντίνα

Σήμερα για τα «πολιτικά εγκλήματα» - νέα επίθεση κατά της «επιτιθέμενης Αριστεράς»

Έπειτα από μια μακρά συζήτηση που διήρκεσε τέσσερις περίπου ημέρες και ολοκληρώνεται σήμερα με την τοποθέτηση του Δημ. Κουφοντίνα επί του θέματος, αποφασίζει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αν είναι αρμόδιο να δικάσει την υπόθεση της 17Ν, ώστε να προχωρήσει στην επί της ουσίας αποδεικτική διαδικασία.

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Αλέξανδρος Λυκουρέζος αγορεύει

«Εμείς δεν ξέρουμε αν θα δικάσουμε και μου ζητάτε να κάνω προβλέψεις;» απαντάει ο πρόεδρος του δικαστηρίου στους δικηγόρους που ζητούν πληροφορίες για την εξέλιξη της διαδικασίας προκειμένου να ρυθμίσουν το πρόγραμμά τους.

Χθες ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, που είχαν ξεκινήσει από την Τετάρτη, και άρχισαν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης. Η επιθυμία του Δημήτρη Κουφοντίνα να παρέμβει, προκειμένου να αντικρούσει τις θέσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, δεν έγινε δεκτή από τον κ. Μαργαρίτη, ο οποίος του υπέδειξε να κάνει υπομονή έως το τέλος όλων των αγορεύσεων και μετά θα του δώσει το λόγο. Η προσπάθεια της κ. Κούρτοβικ να ενισχύσει το αίτημα του εντολέα της, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι «εκείνοι ξέρουν καλύτερα από όλους αν ήταν πολιτικά τα εγκλήματα», ανάγκασε τον πρόεδρο να τη διορθώσει: «Μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι. Κάποιοι έχουν αρνηθεί…».

Πάντως και χθες σχολιάστηκε η τοποθέτηση του κ. Ραχιώτη περί επιτιθέμενης Αριστεράς και μάλιστα από την πλευρά της υπεράσπισης. Ο κ. Φίλιππος Κοτέας, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη, με την έναρξη της αγόρευσής του επί της ένστασης, τόνισε: «Η πιο κακοποιημένη έννοια είναι αυτή της Αριστεράς. Δεν υπήρχε ποτέ Αριστερά ούτε επιθετική ούτε δολοφονούσα. Η Αριστερά είναι βίωμα και τρόπος ζωής».

Τα νομικά επιχειρήματα της πολιτικής αγωγής και η αντίκρουση των θέσεών της από την υπεράσπιση, επί 6 ώρες περίπου, μπορεί να αφήνουν το ακροατήριο μάλλον αδιάφορο, αλλά ποτέ την έδρα. Με τις παρεμβάσεις του ο κ. Μαργαρίτης διόρθωνε τα - κατά την άποψή του - ολισθήματα ή, όταν επρόκειτο για αναφορές στο πρόσωπό του, προέβαινε στις απαραίτητες διευκρινίσεις.

Όταν ο κ. Ιω. Σταμούλης, αναφερόμενος στην αγόρευσή του στον θεσμό των ενόρκων, επικαλέστηκε παλαιότερη τοποθέτηση του προέδρου - στα πλαίσια συνεδρίου στο Ίδρυμα Μαραγκοπούλου - «ο πρόεδρος είναι υμνητής του ορκωτού συστήματος», ο τελευταίος τον διέκοψε λέγοντας: «Ο δικαστής δεν δεσμεύεται στην απόφασή του αν έχει εκφράσει σε συνθήκες εργαστηρίου κάποια άποψη».

Το… ακανθώδες για τη 17Ν ζήτημα της δολοφονίας του νεαρού Θάνου Αξαρλιάν, που έχασε τη ζωή του στην απόπειρα κατά του τότε υπουργού Ιω. Παλαιοκρασσά, αλλά και του τραυματισμού του Στυλ. Κύλη - στην ίδια επίθεση - έθεσε στην αγόρευσή του ο συνήγορος πολιτικής αγωγής και των δύο, Δημοσθένης Τσεβάς. «Ο Αξαρλιάν και ο Κύλης καλούν τους δικαστές να διακηρύξουν την αναγνώριση του ανθρώπου ως υπέρτατη αξία», τόνισε.