Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( ενσταση για τις ομολογιες :: 14-03-2003) 

ΕΝΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ

Υπεράσπιση: «Να μην ληφθούν υπ' όψιν όσα είπαν οι κατηγορούμενοι στην προανάκριση»

Ο συνήγορος υπεράσπισης των τριών «Θεσπρωτών» Γιάννης Σταμούλης θα καταθέσει ένσταση για τις προανακριτικές καταθέσεις

Νέο «κύμα» ενστάσεων έρχεται σήμερα στη δίκη της 17Ν. Αυτήν τη φορά, η υπεράσπιση ζητεί να αφαιρεθούν από τη δικογραφία οι προανακριτικές καταθέσεις (και ομολογίες…), ενώ θέτει νέο ζήτημα παραβίασης των δικαιωμάτων των 19 κατηγορουμένων, επειδή το παραπεμπτικό βούλευμα ήταν αμετάκλητο.

Στο στόχαστρο της υπεράσπισης θα βρεθούν, εξάλλου, και οι εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης που συμπεριλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία (για τα ευρύματα στις γιάφκες, γραφολογικές εξετάσεις κ.ά.) και θα ζητηθεί η «διαγραφή» τους με το επιχείρημα ότι στο ανακριτικό στάδιο δεν είχαν οι κατηγορούμενοι τη δυνατότητα να ορίσουν δικούς τους ειδικούς συμβούλους, προκειμένου να ελέγξουν (και να αμφισβητήσουν…) τα στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης.

Το μπαράζ ενστάσεων αναμένεται να δημιουργήσει νέο πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στην υπεράσπιση και την πολιτική αγωγή, καθώς οδηγεί σε περαιτέρω καθυστέρηση στην έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας.

Την υποβολή της νέας ένστασης έχουν προαναγγείλει στο δικαστήριο ο κ. Ι. Σταμούλης και η κ. Κέλυ Σταμούλη, συνήγοροι της «ομάδας των Θεσπρωτών» (Π. Σερίφης, Ηρ. Κωστάρης και Κων. Καρατσώλης), αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι κατηγορούμενοι, όπως ο Βασ. Τζωρτζάτος. Όπως έγινε γνωστό:

Με την πρώτη ένσταση θα τεθεί ζήτημα «μη έγκυρης εισαγωγής της υπόθεσης στο ακροατήριο». Κι αυτό γιατί αμφισβητείται η συνταγματικότητα της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης που απαγορεύει τα ένδικα μέσα (αίτηση αναίρεσης) για παραπεμπτικά βουλεύματα που αφορούν τη δράση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων.

Σημειώνεται ότι το αμετάκλητο του βουλεύματος για τη 17Ν έχει προσβληθεί στον Άρειο Πάγο (από τον Αλ. Γιωτόπουλο και τους «Θεσπτρωτούς»), αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον σχετικό νόμο (2928/2001). Ωστόσο, η πλευρά της υπεράσπισης επιμένει, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει άνιση μεταχείριση, αφού από τον ίδιο νόμο η εισαγγελική αρχή έχει δικαίωμα να ασκήσει αναίρεση κατά του βουλεύματος, εάν αυτό είναι απαλλακτικό.

Με τη μορφή αιτήματος, οι συνήγοροι υπεράσπισης θα ζητήσουν ακόμη να αφαιρεθούν οι προανακριτικές καταθέσεις και ομολογίες από τη δικογραφία. Όπως υποστηρίζουν, το επίμαχο προανακριτικό υλικό έπρεπε - βάσει του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας - να παραμείνει στο αρχείο της Εισαγγελίας και δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο.

Η πλευρά της υπεράσπισης θα επικαλεστεί επίσης παραβίαση δικονομικών διατάξεων και σε ό,τι αφορά τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης που συνοδεύουν το παραπεμπτικό βούλευμα, ζητώντας και αυτές να αφαιρεθούν από τη δικογραφία.