Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( απλά μαθήματα... πολιτικής οικονομίας :: 13-03-2003) 

Απλά μαθήματα… πολιτικής οικονομίας

Προσφορά και ζήτηση καθορίζουν τις τιμές στον Κορυδαλλό

Το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη. Έτσι και ο ιδιοκτήτης τού μοναδικού καφενείου της περιοχής που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Σολωμού, αφού αύξησε την περασμένη εβδομάδα την τιμή του καφέ (από 1 σε 1,5 ευρώ), σκέφτηκε ότι πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα…

Αγόρασε λοιπόν νέα τηλεόραση (η παλιά δεν λειτουργούσε και υπήρχαν πολλά παράπονα), αναμόρφωσε τον χώρο, έβαλε νέα πιάτα για να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση για φαγητό από δικηγόρους και δημοσιογράφους, ενώ με διορθωτικό έσβησε τις παλιές τιμές στον τιμοκατάλογο, γράφοντας στη θέση τους νέες, πιο «τσιμπημένες».

* Ο ανταγωνισμός όμως στην τροφοδοσία των δημοσιογράφων είναι μεγάλος και ήδη πιτσαρίες και σουβλατζίδικα, ακόμη και εκτός της περιοχής των φυλακών, έχουν αρχίσει να μοιράζουν φυλλάδια έξω από τον χώρο όπου διεξάγεται η δίκη. * … Και μέσα σε αυτόν τον ανταγωνισμό τι να κάνει και ο κουλουράς… Αναγκάστηκε να μειώσει την τιμή του κουλουριού από 1 ευρώ σε 0,50 λεπτά.

Οι μαθητές πάντως του Ενιαίου Λυκείου Κορυδαλλού δεν βλέπουν με ιδιαίτερα καλό μάτι τους κοστουμαρισμένους κυρίους που αγοράζουν σάντουιτς από το κυλικείο του σχολείου τους. Ο λόγος; Στο δεύτερο διάλειμμα δεν έχουν τίποτα να φάνε…

* Όμως ούτε και η ιδιοκτήτρια του απέναντι περιπτέρου τούς βλέπει με καλό μάτι. Για τελείως διαφορετικό λόγο. Δεν αγοράζουν από το περίπτερο, με αποτέλεσμα οι δουλειές να μην πάνε καλά… Αντίθετα, καλά τα κατάφερε χθες ­ βοηθούσης και της λιακάδας ­ ο πλανόδιος παγωτατζής.

… και δύσκολες θεωρίες νομικής επιστήμης

Η νέα τέντα που στήθηκε δεν πολυχρησιμοποιείται. Για να μπορέσουν χθες τα τηλεοπτικά συνεργεία να πάρουν δηλώσεις απ' όσους έμπαιναν κι έβγαιναν στο δικαστήριο, αναγκάστηκαν να μετακινήσουν τις κάμερες μπροστά στην πύλη, με συνέπεια στην τέντα να μένουν μόνο όσοι δεν άντεχαν τον ήλιο

Η απάντηση στο ερώτημα περί πολιτικών ή μη εγκλημάτων μπορεί να… καίει τους κατηγορουμένους, αλλά οι νομικοί διαξιφισμοί υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής μάλλον τους αφήνουν αδιάφορους.

Η ανάπτυξη των δικονομικών θεμάτων και των ενστάσεων άλλωστε κρατά άδειο και το ακροατήριο, εκτιμούν παράγοντες της δίκης. Περιμένουν να αρχίσουν οι καταθέσεις των μαρτύρων, γεγονός που θα ανεβάσει και το ενδιαφέρον του κοινού.

Οι αγορεύσεις πάντως των δικηγόρων τις πρώτες έξι ημέρες της δίκης αποτελούν το καλύτερο φροντιστήριο για τους φοιτητές της Νομικής. Τα θέματα συζήτησης μάλλον θα τα βρουν μπροστά τους και σαν θέματα εξετάσεων.

Τα χρόνια του στο Πανεπιστήμιο θυμάται, τέλος, αυτές τις ημέρες ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Σαν καλός φοιτητής κρατά σημειώσεις κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων των συνηγόρων και των δύο πλευρών. Γνωρίζει καλά πως αυτή τη φορά δεν θα τις χρησιμοποιήσει για να δώσει κάποιο μάθημα, αλλά θα του φανούν πολύ χρήσιμες την ώρα της διάσκεψης. Όταν μαζί με τους συναδέλφους του θα αποφασίσουν για το αν τα εγκλήματα που αποδίδονται στους κατηγορουμένους είναι ή όχι πολιτικά.

Οι καθηγητές

Μια άλλη «μάχη» μέσα στο δικαστήριο είναι αυτή των καθηγητών με τις περισσότερες αναφορές και χθες την κέρδισε ο συνταγματολόγος Ανδρέας Λοβέρδος. Παραπομπή σε νομικά συγγράμματα του υφυπουργού Εξωτερικών έκαναν τέσσερις συνήγοροι, ενώ τρεις ανέτρεξαν σε κείμενα του καθηγητή του Ποινικού Δικαίου Ι. Μανωλεδάκη. Με δύο «αναφορές» ακολούθησε ο Ν. Ανδρουλάκης, επίσης του Ποινικού…

Με αίτηση

Οι κατηγορούμενοι στα διαλείμματα της δίκης θα επιστρέφουν στον ειδικό χώρο κράτησής τους, δίπλα στη δικαστική αίθουσα. Η οδηγία του προέδρου ήταν σαφής. Ο κ. Μιχάλης Μαργαρίτης είπε «όχι» στο αίτημα των δημοσιογράφων να πλησιάζουν και να συνομιλούν με τους κατηγορουμένους, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι - κατά δήλωση των δικηγόρων τους - δεν έχουν καμία αντίρρηση. Παρέπεμψε λοιπόν όποιον επιθυμεί να δει από κοντά τους κατηγορουμένους, κατ' εφαρμογήν των διατάξεων του νόμου, να υποβάλει αίτηση στη διεύθυνση των φυλακών.

Σημειώσεις

Οι αγορεύσεις των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής κ.κ. Γιάννη Γιαννίδη και Παναγιώτη Βασιλακόπουλου κέντρισαν, όπως φάνηκε, το ενδιαφέρον του Δημήτρη Κουφοντίνα. Όχι μόνο τους παρακολουθούσε με μεγάλη προσοχή, αλλά κρατούσε και σημειώσεις για να παρέμβει προφανώς - όπως το συνηθίζει - όποτε το κρίνει στο μέλλον.

Μαθαίνουν…

Απέξω έχουν μάθει οι δημοσιογράφοι τα ονόματα των κρατουμένων. Όχι αυτών που δικάζονται για την υπόθεση της 17Ν, αλλά των ποινικών, αφού καθημερινά ακούνε όλα τα προσκλητήρια από τον χώρο των ανδρικών φυλακών του Κορυδαλλού…