Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση βιβλίου

( σε... εγρήγορση λόγω σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας :: 7/2/2006 20:34:41) 

Σε… εγρήγορση λόγω σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας

"Γιατί δεν κοιμάμαι τα βράδια" αποκάλυψε χθες η Πελούσα Τσαντάκη κατά την παρουσίαση του βιβλίου της

Με μία γυναίκα η οποία από το μόνο που δεν πάσχει είναι η αϋπνία ασχολείται στο δεύτερό της βιβλίο η Πελούσα Τσαντάκη, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης-Παιδεία και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Γκοβόστης". Το μυθιστόρημα στρέφεται γύρω από την ασθένεια της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, που παρουσιάστηκε πριν από κάποια χρόνια στην Αγγλία.

Ευαισθητοποίηση

"Το 2002 είχε κυκλοφορήσει το πρώτο μου μυθιστόρημα, το 'Άλλα λόγια', που είναι το χρονικό ενός έρωτα στα χρόνια της Κατοχής. Ενώ είχα ξεκινήσει ένα δεύτερο βιβλίο, το οποίο οι αναγνώστες θα περίμεναν να είναι στο ίδιο ύφος, ξέσπασε το σκάνδαλο με τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Είμαι φοβερά ευαισθητοποιημένη σε αυτόν τον τομέα, γιατί είμαι χορτοφάγος. Βέβαια δεν με ενδιέφερε μόνο η τροφή, αλλά πώς καταλήγουν τα ζώα τα οποία νοσούν, όπως και ο τρόπος που θανατώνονται", μας λέει η Πελούσα Τσαντάκη.

Διετής έρευνα

Ταξίδεψε στην Αγγλία και προχώρησε σε μία έρευνα, που διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια. "Για μένα ήταν μία πρόκληση να ασχοληθώ με την αναζήτηση στοιχείων. Όλο αυτό όμως ήταν και επίπονο, γιατί χρειάστηκε να πάρω συνεντεύξεις από συγγενείς θυμάτων. Σκεφτείτε ότι από τη συγκεκριμένη ασθένεια χάθηκαν 100 άτομα και η επώαση διαρκεί σαράντα με εξήντα χρόνια σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες".

Το βιβλίο δεν περιλαμβάνει απλά μία παράθεση στοιχείων και αριθμών. "Ασχολείται με την προσωπική ιστορία μιας καθηγήτριας στην Αγγλία, που βλέπει έναν μαθητή και έναν γείτονα να πεθαίνουν και έτσι αποφασίζει να αναζητήσει τα αίτια. Τότε ανακαλύπτει ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι αγόραζαν κρέας από τον ίδιο κρεοπώλη και κάνει μία ολόκληρη έρευνα".

Για το βιβλίο μίλησε η δημοσιογράφος Σάντυ Τσαντάκη, ενώ αποσπάσματά του διάβασε η ηθοποιός Χίλντα Ηλιοπούλου.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΣΟΛΑΚΗ