Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( κατάλληλο για πόση το νερό της νικόπολης :: 1/2/2006 19:21:09) 

Σύμφωνα τις αναλύσεις που είχε κάνει ο δήμος το περασμένο καλοκαίρι, στο νερό υπήρχαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων εξαιτίας της γειτνίασης του δικτύου με τις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της "Διάνα". Ωστόσο τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν στο Γενικό Χημείο του Κράτους απέδειξαν ότι το νερό είναι κατάλληλο για πόση.

"Καθαρά" τα αποτελέσματα της ανάλυσης του Γενικού Χημείου του Κράτους

Κατάλληλο για πόση το νερό της Νικόπολης

Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Σε άρση της απαγόρευσης πόσης του νερού στην περιοχή Νικόπολη του δήμου Σταυρούπολης, όπως είχε αποφασίσει από τον Ιούλιο του 2005, προχώρησε προ δεκαπενθημέρου η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Τα αποτελέσματα των δειγμάτων που η υπηρεσία είχε αποστείλει στο Γενικό Χημείο του Κράτους για ανάλυση απέδειξαν ότι το νερό, με το οποίο υδρεύονται 5.000 νοικοκυριά της Νικόπολης, είναι κατάλληλο για πόση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων που είχε κάνει ο δήμος το περασμένο καλοκαίρι, το νερό ήταν βρώμικο, καθώς είχαν ανιχνευτεί υπολείμματα φυτοφαρμάκων εξαιτίας της γειτνίασης του δικτύου με τις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της "Διάνα". Σύμφωνα με το αρχικό πόρισμα, που έχει στην κατοχή του ο δήμος, οι αναλύσεις των δειγμάτων έδειξαν υπέρβαση ακαταλληλότητας του νερού κατά 120%-150% βάσει των θεσπισμένων ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και ενώ η ανακοίνωση της νομαρχίας κοινοποιήθηκε στους κατοίκους της Νικόπολης, η διοίκηση του δήμου Σταυρούπολης συνεχίζει να εκφράζει επιφυλάξεις και φόβους για την ποιότητα του νερού, εμμένοντας μάλιστα στην αρχική θέση της, ότι είναι καιρός η Νικόπολη να συνδεθεί με το δίκτυο της ΕΥΑΘ, όπως σχεδόν όλες οι περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Κατάλληλο αλλά με επιτήρηση

Ο αρμόδιος αντινομάρχης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Μιχάλης Τζόλας υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους είναι ξεκάθαρα και δεν χωρά αμφιβολία. Όμως, πρόσθεσε, η υπηρεσία του θα είναι σε επιφυλακή και θα επιτηρεί το δίκτυο, προκειμένου να διαπιστώνεται η ποιότητα του νερού. Τα αποτελέσματα, λέει ο κ. Τζόλας, ήταν σαφή για να αρθεί η απαγόρευση, όμως η υπηρεσία του δεν πρόκειται να επαναπαυτεί, αντίθετα θα είναι σε συνεχή επαγρύπνηση.

Ο δήμαρχος Σταυρούπολης, κ. Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι η λύση των φίλτρων στο δίκτυο της Νικόπολης σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα. "Εμείς επιμένουμε ότι η περιοχή πρέπει άμεσα να ενταχθεί στον προγραμματισμό της ΕΥΑΘ μέσα στο 2006. Μάλιστα συζητάμε με την ΕΥΑΘ Παγίων σε ένα από τα επόμενα διοικητικά συμβούλια να τεθεί το θέμα και να προχωρήσει", δήλωσε ο δήμαρχος.