Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ετοιμη για συμβιβασμό εμφανίζεται η Τεχεράνη, ενόψει της έκτακτης σύγκλησης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στις 2 Φεβρουαρίου, όμως απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο αναστολής του εμπλουτισμού ουρανίου και προειδοποιεί για πετρελαϊκή κρίση σε περίπτωση που της επιβληθούν κυρώσεις. Όπως λέει, η Ευρώπη δεν έχει δικαίωμα να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας διαπραγματευτών του Ιράν Αλί Λαριτζανί δήλωσε στο BBC ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να συζητήσει και να παράσχει εγγυήσεις, προκειμένου να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα, ωστόσο υπήρξε κάθετος ως προς το ενδεχόμενο αναστολής των πυρηνικών ερευνών: "Δεν πρέπει να ζητούν από ένα γενναίο έθνος με πολύ καλούς επιστήμονες να μην ασχοληθεί με τις πυρηνικές έρευνες", διαμήνυσε ο Λαριτζανί. "Εάν θέλουν εγγυήσεις για μη μετατροπή πυρηνικών καυσίμων, μπορούμε να καταλήξουμε σε μια φόρμουλα αποδεκτή και από τις δύο πλευρές", πρόσθεσε.

Το Ανώτερο Συμβούλιο για την Εθνική Ασφάλεια στο Ιράν διέταξε τις ιρανικές τράπεζες να κλείσουν τους λογαριασμούς τους σε συνάλλαγμα που διατηρούν σε ευρωπαϊκές τράπεζες, εξαιρουμένων των ελβετικών τραπεζών. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της αραβικής εφημερίδας "αλ Σαρκ αλ Αουσάτ", το συμβούλιο έδωσε οδηγίες στην κεντρική τράπεζα της χώρας, στο υπουργείο Πετρελαίου και σε τράπεζες που έχουν στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση να μεταφέρουν του λογαριασμούς τους από την Ευρώπη σε ασιατικές τράπεζες στη Σιγκαπούρη, τη Σαγκάη, το Χονγκ Κονγκ και τη Μαλαισία. Όπως δήλωσε στέλεχος της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, η απόφαση αυτή ελήφθη, προκειμένου "να αφαιρέσει από τα χέρια των Ευρωπαίων το χαρτί να παγώσει τους λογαριασμούς του στην περίπτωση πολιτικής ή στρατιωτικής αντιπαράθεσης για το πυρηνικό πρόγραμμά του".