Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( σημερα τελικα η ψηφοφορια στη γερουσια ) 

ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΛΙΚΑ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ

Βέβαιη η απαλλαγή Κλίντον

Καθυστέρηση της ψηφοφορίας καθώς περίμεναν να μιλήσουν άλλοι 37 γερουσιαστές- Τρεις Ρεπουμπλικάνοι ανοιχτά υπέρ του Αμερικανού προέδρου

Τρεις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ανακοίνωσαν χθες ότι θα συνταχθούν με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους και θα ψηφίσουν υπέρ του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, στην ψηφοφορία επί των δύο άρθρων του κατηγορητηρίου που αναμένεται να διεξαχθεί το αργότερο σήμερα το απόγευμα. Ο γερουσιαστής Τζιμ Τζέφορντς από το Βερμόντ δήλωσε μάλιστα πως συνολικά έξι ή εφτά συνάδελφοί του Ρεπουμπλικάνοι θα ταχθούν επίσης κατά της αποπομπής. Ο δεύτερος από τους τρεις που ανακοίνωσαν τον τρόπο που θα ψηφίσουν, ο γερουσιαστής Τζον Τσαφί από το Ρόουντ Άιλαντ σημείωσε πως οι κατήγοροι βουλευτές δεν παρουσίασαν "τις απαραίτητες αποδείξεις για να δικαιολογηθεί η αποπομπή του προέδρου". Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι διαφορετικό ως προς το κάθε ένα άρθρο του κατηγορητηρίου και η κατηγορία της παρακώλυσης του έργου της δικαιοσύνης φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους, περίπου 50.

Οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη τονίσει πως σε περίπτωση που οι ψήφοι υπέρ της αποπομπής είναι λιγότεροι από 50, αυτό θα αποτελέσει σοβαρή πολιτική ήττα των αντιπάλων τους. "Νομίζω ότι αυτό στέλνει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων: Ποτέ μα ποτέ μη στείλετε ξανά στη Γερουσία υπόθεση αποπομπής του προέδρου η οποία παρουσιάζει αδυναμίες και είναι κομματική".

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών για να αποπεμφθεί ο πρόεδρος πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της ενοχής του τουλάχιστον 67 γερουσιαστές. Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν 55 έδρες και με τη διαφαινόμενη διαρροή ψήφων από την παράταξή τους η περίπτωση καταδίκης του Μπιλ Κλίντον πρέπει μάλλον να αποκλειστεί.

Τα μέλη της Γερουσίας συνεδρίασαν και χθες κεκλεισμένων των θυρών και παρόλο που οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πως η ψηφοφορία επί της ενοχής ή όχι του Αμερικανού προέδρου θα μπορούσε να διεξαχθεί και χθες το βράδυ, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, Τρεντ Λοτ, απέκλεισε το ενδεχόμενο και ανακοίνωσε πως η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) καθώς κατά την έναρξη της συνεδρίασης, χθες το απόγευμα, ο κατάλογος των ομιλητών περιελάμβανε ακόμα 37 γερουσιαστές.

"Ούτε επίπληξη"

Και ενώ η απαλλαγή του Μπιλ Κλίντον από τις κατηγορίες της ψευδορκίας και της παρακώλυσης του έργου της δικαιοσύνης πρέπει να θεωρείται βέβαιη, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη Γερουσία φαίνεται να αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο να εκδοθεί στη συνέχεια απόφαση για την επίπληξη του Αμερικανού προέδρου. "Πιστεύω πως η περίπτωση απόφασης για επίπληξη έχει πεθάνει", δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Κόνι Μαρκ, από τη Φλόριντα.

Για να προχωρήσουν οι γερουσιαστές στη συζήτηση παρόμοιας απόφασης απαιτείται η αλλαγή του κανονισμού και για να γίνει αυτό χρειάζονται και πάλι 67 θετικές ψήφοι. Οι Δημοκρατικοί έχουν προτείνει την επίπληξη ως εναλλακτική πολιτική αποδοκιμασία της στάσης του Μπιλ Κλίντον στην υπόθεση Λουίνσκι, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι όμως έχουν εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις τους ως προς τη συνταγματικότητα μιας τέτοιας απόφασης.

Οι υποστηρικτές της πρότασης έχουν ανακοινώσει ότι αν η συζήτησή της από τη Γερουσία δεν καταστεί δυνατή, θα διανείμουν απλά το κείμενο στους συναδέλφους τους για να συγκεντρώσουν υπογραφές και θα το καταχωρήσουν στη συνέχεια στο αρχείο του κογκρέσου.

Αρκετοί γερουσιαστές έχουν δηλώσει πως σε κάθε περίπτωση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Κλίντον οφείλει να ζητήσει συγνώμη ή να παραδεχθεί την αναστάτωση που προκάλεσε με τις πράξεις του στην υπόθεση Λουίνσκι. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου μελετούν το είδος της αντίδρασης του Αμερικανού προέδρου μετά την ψηφοφορία και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, από απλή γραπτή ανακοίνωση έως δημόσια εμφάνιση.