Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( στα γιάννενα για την επέτειο ο καραμανλής ) 

Στα Γιάννενα για την επέτειο ο Καραμανλής

Στα Ιωάννινα μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης.

Στις 21.00 το βράδυ ο κ. Καραμανλής θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο του δημάρχου Ιωαννίνων για την 86η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης και στις 23.00 θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση κομματικών στελεχών στο κέντρο "Λιθαρίτσια".

Αύριο Κυριακή 21/2 θα παρακολουθήσει τη δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Αγ. Αθανασίου, θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο Μπιζανομάχων και θα παρακολουθήσει τη μαθητική και στρατιωτική παράλαση.

Τέλος, το μεσημέρι θα παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων από το στρατηγό διοικητή VIII μεραρχίας.

Το δασαρχείο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει το εκδρομικό σωματείο "Υπαίθριος Ζωή Θεσσαλονίκης", υποστηρίζοντας ότι χαρακτηρίζει άδικα ως δημόσια δασική έκταση το ορεινό καταφύγιό του, που βρίσκεται στο Χορτιάτη. Η δασική υπηρεσία, από την πλευρά της, υπογραμμίζει ότι η επίμαχη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως δημόσια δασική έκταση βάσει του νόμου και το σωματείο έχει τη δυνατότητα να προβάλλει αντιρρήσεις στις αρμόδιες επιτροπές.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του εκδρομικού σωματείου "Υπαίθριος Ζωή", Αχιλλέας Βαμβακούδης, τόνισε στη "Μ" ότι "το σωματείο αγόρασε το 1960 ένα χωράφι περίπου πέντε στρεμμάτων στο Χορτιάτη, το οποίο περιέφραξε και δενδροφύτευσε", ενώ διευκρίνισε παράλληλα ότι "με συνδρομές των μελών και των φίλων του, έχτισε στο χώρο ένα ορεινό καταφύγιο, στο οποίο φιλοξενούνται όσοι επισκέπτονται το βουνό".

Επιπλέον, ο κ. Βαμβακούδης σημείωσε ότι "στο παρελθόν η δασική υπηρεσία κατέθεσε αγωγή σε βάρος του σωματείου, διεκδικώντας την έκταση ως δημόσια δασική" και ανέφερε ότι "το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή του δασαρχείου και κατοχύρωσε την κυριότητα της έκτασης στο σωματείο".

Παρ' όλα αυτά, πριν από περίπου δέκα ημέρες η δασική υπηρεσία Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε την περιοχή δημόσια δασική έκταση, προκαλώντας τη διαμαρτυρία των μελών του σωματείου, τα οποία ζητούν την ανασκευή της απόφασης, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το σωματείο τους είναι κοινωφελές και στόχος του είναι η προσέλκυση του κόσμου στο δάσος και στο ύπαιθρο.

Ο προϊστάμενος του δασαρχείου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Θεοδωρούδης, ανέφερε στη "Μ" ότι η συγκεκριμένη περιοχή στο Χορτιάτη χαρακτηρίστηκε δημόσια δασική έκταση έπειτα από την αίτηση που υπέβαλε στο δασαρχείο ο Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, τα μέλη του οποίου ζητούσαν τον χαρακτηρισμό της έκτασης ως δασική.

Ειδικότερα, είπε ότι "μετά την υποβολή της αίτησης το δασαρχείο έλεγξε το χώρο και αποφάσισε ότι πρόκειται για δασική έκταση", ενώ σημείωσε ότι "το εκδρομικό σωματείο μπορεί να υποβάλλει οποιεσδήποτε ενστάσεις και αντιρρήσεις στις αρμόδιες επιτροπές".

Καταλήγοντας ο κ. Θεοδωρούδης αναφέρθηκε στην παλιότερη δικαστική απόφαση, που λήφθηκε υπέρ του σωματείου, λέγοντας ότι με τη μορφή που έχει σήμερα η έκταση είναι δασική και δεν πρόκειται πλέον για χωράφι.