Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Την άμεση αποφυλάκιση του παρ' ολίγον δολοφόνου του πάπα Ιωάννη Παύλου Β', Μεχμέτ Αλί Αγκτζά, διέταξε δικαστήριο της Τουρκίας, καθώς εξέτισε τη δεκαετή ποινή κάθειρξης, στην οποία είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας «Μιλιέτ» Αμπντί Ιπεκτσί το 1979. Ο Αγκτζά αναμένεται να αποφυλακιστεί αύριο. Μέλος της ακροδεξιάς τουρκικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, ο Αγκτζά είχε εκδοθεί στην Τουρκία από την Ιταλία τον Ιούνιο του 2000, μετά τη χάρη που του απένειμε ο Ιταλός πρόεδρος Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι. Στην Ιταλία εξέτισε ποινή είκοσι ετών για την απόπειρα δολοφονίας του τέως προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το 1981 στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου του Βατικανού. Δύο χρόνια μετά την απόπειρα δολοφονίας ο Ιωάννης Παύλος Β' συγχώρεσε τον επίδοξο δολοφόνο του.

Οι δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Αγκτζά για την απόπειρα εναντίον του ποντίφικα ήταν αντικρουόμενες καθ' όλη τη διάρκεια της κράτησής του στην Ιταλία, καθώς άλλοτε έλεγε ότι έδρασε μόνος του και άλλοτε μιλούσε για συνωμοσία με τις μυστικές υπηρεσίες της τότε κομμουνιστικής Βουλγαρίας και με τη σοβιετική KGB. Η Σόφια έχει αντικρούσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες. Για τη δολοφονία του Ιπεκτσί ο Αγκτζά αρχικώς είχε παραδεχθεί την εγκληματική ενέργεια, εντούτοις αργότερα απέσυρε τη δήλωση ενοχής.

Το Βατικανό αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση αποφυλάκισης. Ο εκπρόσωπός του Χοακίμ Ναβάρο-Βαλς περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η Αγία Έδρα, ενώπιον ενός προβλήματος δικαστικής φύσης, επαφίεται στις αποφάσεις των αρμοδίων δικαστηρίων», προσθέτοντας ότι «από τον ουρανό ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β' προσεύχεται για τον Αγκτζά».