Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οι αγρότες της Χαλκιδικής απέκλεισαν χθες για δύο ώρες το δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανιών διαμαρτυρόμενοι επειδή η ΔΕΗ επέβαλε υπέρογκα πρόστιμα επικαλούμενη καταστρατήγηση του μειωμένου αγροτικού τιμολογίου.

Των ΦΑΝΗΣ ΧΑΡΙΣΗ, ΘΟΔΩΡΗ ΔΟΥΚΑ

Σε ναυάγιο κατέληξε η χθεσινή συνάντηση των Θεσσαλονικιών παραγωγών ρυζιού με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρο Κοντό, αφού, όπως τους ξεκαθάρισε, "δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν περισσότερα χρήματα για την επιδότηση του ρυζιού".

Οι παραγωγοί των περιοχών Μαλγάρων και Κυμίνων, που εδώ και μέρες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στα διόδια των Μαλγάρων, αποκλείοντας μάλιστα την εθνική οδό κατά διαστήματα, έφυγαν από το γραφείο του υφυπουργού εμφανώς απογοητευμένοι, αφού δεν κατάφεραν να μεταπείσουν τον υφυπουργό να προσθέσει μερικά ευρώ ακόμα στις επιδοτήσεις τους.

Άγνωστο παρέμενε μέχρι αργά χθες βράδυ αν θα πάρουν τα τρακτέρ τους από τα διόδια ή αν θα προβούν σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις, αφού, όπως έλεγαν οι παραγωγοί που συμμετείχαν στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, θα έπρεπε πρώτα "να ενημερώσουν τους αγρότες και να συναποφασίσουν τις κινήσεις τους".

Οι παραγωγοί επιμένουν ότι η απόφαση του υπουργείου να ψαλιδίσει τις επιδοτήσεις τους για τους Θεσσαλονικείς παραγωγούς που καλλιεργούν ρύζι σε χωράφια άλλων νομών αλλά και αυτών που καλλιεργούν στο νομό είναι κάτι παραπάνω από άδικη και θεωρούν ότι "ο υφυπουργός κατάλαβε το λάθος του, αλλά προφανώς δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για να διορθωθούν τα ποσά".

Στη σύσκεψη πάντως δεν συμμετείχε κανένας βουλευτής της Β' περιφέρειας Θεσσαλονίκης, όπως προσδοκούσαν οι παραγωγοί, παρά μόνο ο αρμόδιος αντινομάρχης Ιωάννης Μπίκος.

Δίωρος αποκλεισμός στην Τρίγλια

Με πανό και μαύρες σημαίες ξεκίνησαν χθες δυναμικές κινητοποιήσεις οι αγρότες της Χαλκιδικής, οι οποίοι έκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών στον κόμβο της Τρίγλιας για περίπου δύο ώρες, παρατάσσοντας δεκάδες τρακτέρ.

Η συντονιστική επιτροπή των αγροτών αποφάσισε να ξεκινήσει μπαράζ κινητοποιήσεων, οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν από σήμερα, γιατί η ΔΕΗ επέβαλε υπέρογκα πρόστιμα σε πολλούς αγρότες του νομού, επικαλούμενη καταστρατήγηση του μειωμένου αγροτικού τιμολογίου με πολλές αρδευτικές γεωτρήσεις να υπερβαίνουν την προβλεπόμενη κατανάλωση σε κιλοβατώρες. Όπως τονίζουν οι ίδιοι οι αγρότες, ο κόμπος έφτασε στο χτένι και, παρά τις υποσχέσεις για επίλυση του προβλήματος, αυτό παραμένει άλυτο.

Τα πρόστιμα αφορούν 170 γεωτρήσεις στην κεντρική και τη νότια Χαλκιδική, από τις οποίες εξυπηρετούνται εκατοντάδες καλλιεργητές, ενώ πολλά πρόστιμα φθάνουν και τις 35.000 ευρώ. "Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και έκτοτε οι έλεγχοι της ΔΕΗ συνεχίζονται. Θα παραμείνουμε στην εθνική οδό μέχρι να έχουμε μια υπεύθυνη απάντηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη ΔΕΗ ότι το ζήτημα θα λυθεί", δήλωσε στη "Μ" ο εκπρόσωπος των αγροτών ιδιοκτητών αρδευτικών γεωτρήσεων Χαλκιδικής Φιλαλήθης Καπάνδρεας. Οι αγρότες της Χαλκιδικής ζητούν την έκδοση υπουργικής απόφασης που να τους επιτρέπει να δηλώνουν τις αρδευόμενες εκτάσεις και το είδος των καλλιεργειών και βάση των στοιχείων αυτών να δικαιούνται περισσότερες κιλοβατώρες από τη ΔΕΗ. Επίσης ζητούν από τη ΔΕΗ να μηδενίσει τις απαιτήσεις της απέναντί τους και να διαγράψει τα πρόστιμα.

Τα πρόστιμα της ΔΕΗ αφορούν κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες από το 1999 μέχρι σήμερα, που λόγω της ξηρασίας και της πτώσης της στάθμης των νερών οι αγρότες χρησιμοποιούσαν περισσότερες ώρες τις αντλίες των γεωτρήσεων με αποτέλεσμα να υπερβούν τα προβλεπόμενα όρια.