Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( σπίτια για 200 ρομά στο δήμο χαλάστρας :: 19/2/2006 21:55:40) 

Η "Θεσσαλονίκη" δημοσιοποίησε το πρόβλημα με τους Ρομά της Χαλάστρας με ρεπορτάζ στις 30 Ιανουαρίου 2006.

Σπίτια για 200 Ρομά στο δήμο Χαλάστρας

Με καθυστέρηση δύο ετών το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε τη χρηματοδότηση

Εστω και με καθυστέρηση δυόμισι χρόνων οι αρμόδιοι του υπουργείου Εσωτερικών έσπευσαν να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση, για να χτίσουν σπίτια οι περίπου 200 Ρομά του δήμου Χαλάστρας, που μένουν σε γκέτο.

Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε να ενεργοποιηθούν οι ίδιοι οι Ρομά, να ιδρύσουν το σύλλογο "Η πρόοδος", να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα και να σκεφθούν να αντιδράσουν με κινητοποιήσεις, με συμπαραστάτες τη δημοτική αρχή της Χαλάστρας (και ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο Κώστα Βουδούρη), το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και άλλους πολίτες.

Κονδύλι 916.000 ευρώ

Την περασμένη εβδομάδα έπειτα από συνάντηση του βουλευτή του ΣΥΝ Φώτη Κουβέλη με παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών δόθηκε το "πράσινο φως" για την έγκριση κονδυλίου ύψους 916.000 ευρώ.

"Είναι μία καλή αρχή", λένε οι Ρομά και ο δήμος Χαλάστρας άρχισε τις προετοιμασίες για την προσωρινή μετεγκατάστασή τους, που θα ξεκινήσει σε δύο μήνες και θα διαρκέσει, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανέγερση των κατοικιών σε δημοτική έκταση.

Οι συγκεκριμένοι Ρομά έφτασαν στη Χαλάστρα από την Κομοτηνή πριν από τριάντα χρόνια, για να δουλέψουν ως εργάτες γης στα χωράφια και αρκετοί νοίκιαζαν σπίτια μέσα στο χωριό. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του '90 άρχισε η οικονομική κρίση και τα μεροκάματα αραίωναν, οι Ρομά εγκατέλειψαν τα σπίτια και έμειναν σε αυτοσχέδιες παράγκες σε καταυλισμό στα όρια του δήμου Χαλάστρας, υπό άθλιες συνθήκες.

ΚΩΣΤΗΣ ΚΕΚΕΛΙΑΔΗΣ