Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Συνεχίσθηκαν και χθες διαδηλώσεις ισλαμιστών σε πολλές πόλεις του μουσουλμανικού κόσμου εναντίον της Δύσης και κυρίως της Δανίας για τη δημοσίευση των επίμαχων "βλάσφημων" σκίτσων του Μωάμεθ.

Στην Κωνσταντινούπολη περίπου 2.500 άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το τέμενος Μπαγιαζίτ και στη συνέχεια έκαναν πορεία, καίγοντας σημαίες ευρωπαϊκών χωρών και ομοιώματα του Δανού πρωθυπουργού Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Στην Άγκυρα μέλη ενός συνδικάτου εργαζομένων τοποθέτησαν ένα στεφάνι κηδείας μπροστά στην πρεσβεία της Δανίας και άπλωσαν στο έδαφος φωτογραφίες του πρωθυπουργού της χώρας, ενώ στη Σμύρνη, ένας Σλοβένος καθολικός ιερέας, ο Μάρτιν Κμέτετς, δέχτηκε φραστικές απειλές από μια ομάδα νεαρών μέσα στην εκκλησία της Αγίας Ελένης.

Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ινδονησία, στην Αίγυπτο, στην Κένυα, στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν και στις Φιλιππίνες, ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση Τζιχάντ, που βρίσκεται πίσω από αρκετές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ, απείλησε να απαντήσει με βία στις προσβολές της Δύσης.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα αρχίζει τη Δευτέρα περιοδεία σε αραβικές χώρες, με την ελπίδα να συμβάλλει στην άμβλυνση των εντάσεων.

Τη δημοσίευση των γελοιογραφιών του Μωάμεθ αποδοκίμασε χθες ως "ανεύθυνη πράξη" ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ενώ ο Βρετανός ομόλογός του, Τόνι Μπλερ, κατήγγειλε τις βιαιότητες μερίδας του μουσουλμανικού κόσμου, τονίζοντας ότι "τίποτε δεν νομιμοποιεί τη βία ή την εξύμνηση της τρομοκρατίας".

Σύμφωνα, τέλος, με δημοσκόπηση στη Νορβηγία, το 57% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν θα έπρεπε να δημοσιεύσουν τα αμφιλεγόμενα σκίτσα του Μωάμεθ, το 30% έχει αντίθετη γνώμη, ενώ το 13% δεν έχει σαφή άποψη.