Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Θεωρήθηκε ένα από τα μεγαλύτερη επιστημονικά σκάνδαλα, με πρωταγωνιστή τον διάσημο Νοτιοκορεάτη καθηγητή Χουάνγκ Γου Σουκ. Ο «πατέρας» της ανθρώπινης κλωνοποίησης, καταγγέλθηκε πριν από μερικές ημέρες από τις επιστημονικές αρχές της χώρας του ως ψευδολόγος. Χθες, το επίσημο πόρισμα που εκδόθηκε για την περίπτωσή του ήταν καταπέλτης και όπως όλα δείχνουν το θέμα θα περάσει πλέον στη δικαιοδοσία της δικαιοσύνης.

Η σημαντικότατη ανακοίνωση του δρ. Χουάνγκ Γου Σουκ, ότι έχει κλωνοποιήσει ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, αποδείχθηκε εσφαλμένη, όπως αποφάνθηκε πανεπιστημιακή επιτροπή, η οποία, πάντως, δέχθηκε ότι ο Νοτιοκορεάτης επιστήμονας πράγματι προχώρησε στην πρώτη κλωνοποίηση σκύλου στον κόσμο.

Ο δρ. Χουάνγκ παραδέχθηκε υπάρχουν σφάλματα στο έργο του, ωστόσο υποστήριξε ότι είναι αποτέλεσμα σαμποτάζ. Η υπόθεση αναμένεται τώρα να περάσει στα χέρια εισαγγελέων, οι οποίοι θα διερευνήσουν πιθανή απάτη και την κατάχρηση κρατικών κονδυλίων.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η πανεπιστημιακή επιτροπή ολοκληρώνει τον ατιμασμό του δόκτορος Χουάνγκ, ο οποίος μέχρι το ξέσπασμα αυτού του σκανδάλου ήταν ο δημοφιλέστερος επιστήμονας στη Νότια Κορέα. Σε εργασία που δημοσιεύτηκε το 2004 στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «Science», ο δρ. Χουάνγκ υποστήριξε ότι ο ίδιος και η ομάδα του παρήγαγαν σειρά βλαστοκυττάρων από κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο. Το επίτευγμα κρίθηκε σημαντική επιστημονική πρόοδος στην αναζήτηση θεραπείας για ένα ευρύ φάσμα εκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της νόσου του Πάρκινσον.

Ωστόσο, τα εννέα μέλη της επιτροπής του Πανεπιστημίου της Νότιας Κορέας, που επί ένα μήνα εξέταζαν το έργο του δόκτορος Χουάνγκ, ανακοίνωσαν χθες πως «η εργασία του 2004 συγγράφηκε βασισμένη σε κατασκευασμένα στοιχεία, που αποδείκνυαν ότι τα βλαστοκύτταρα ταίριαζαν με το DNA του παροχέα, παρότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε». Η νοτιοκορεατική ομάδα «δεν είχε στην κατοχή της αποδείξεις για να δείξει έστω ότι τα κλωνοποιημένα κύτταρα δημιουργήθηκαν», όπως κατέληξε η επιτροπή.

Τον περασμένο μήνα η ίδια επιτροπή αποκάλυψε ότι μεταγενέστερη εργασία που φαίνεται ότι προχωρούσε ένα βήμα παραπέρα το έργο του δόκτορος Χουάνγκ ήταν επίσης παραποιημένη. Στην εν λόγω εργασία, που δημοσιεύτηκε το Μάιο του 2005 επίσης στο «Science», ο Χουάνγκ υποστήριξε ότι δημιούργησε βλαστοκύτταρα με τέτοιο τρόπο, ώστε να ταιριάζουν στους εκάστοτε ασθενείς. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η ομάδα του καθηγητή Χουάνγκ δεν κατείχε σειρές βλαστοκυττάρων συγκεκριμένων ασθενών και ότι δεν υπήρχε κάποια επιστημονική βάση ότι η ομάδα δημιούργησε κάτι τέτοιο», αναφέρεται στο πόρισμα της επιτροπής. Το «Science» έχει ήδη αναφέρει πως πρόκειται να αποσύρει την εργασία αυτή.

Η επιτροπή δεν αναφέρθηκε στις ποινές που θα επιβληθούν στο δόκτορα Χουάνγκ έπειτα από τα ευρήματα, ωστόσο πρόσθεσε πως αυτές οι ποινές πρέπει να είναι αυστηρές. Επιπλέον, δεν έκανε αναφορά στους ισχυρισμούς του δόκτορος Χουάνγκ ότι οι ερευνητές στο εργαστήριό του θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει κάποια από τα βλαστοκύτταρα, με στόχο να παραχθούν λανθασμένα αποτελέσματα και να σαμποτάρουν το έργο του.

Η ατίμωση του δόκτορος Χουάνγκ σόκαρε τους Νοτιοκορεάτες, πολλοί εκ των οποίων τον θεωρούσαν ως πρωτεργάτη στον τομέα της κλωνοποίησης και εθνικό ήρωα. Ωστόσο, υπήρχαν και κάποια καλά νέα για τον επιστήμονα, καθώς η επιτροπή έκρινε πως ο Σνούπι, το κλωνοποιημένο σκυλί που δημιούργησε η ομάδα του Χουάνγκ πέρυσι, είναι γενετικά πανομοιότυπος με τον πατέρα του.