Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Πορτρέτο

( οι δεκατρεις χαμενες ευκαιριες του αργεντινου :: 8/3/2006 20:32:50) 

Η εμπιστοσύνη του Σάββα Κωφίδη στον Εστέμπαν Ερέρα δεν κλονίστηκε από τις… χαμένες ευκαιρίες του.

2.2.7 Η διατήρηση της μηχανικής ενέργειας στην οριζόντια βολή

ΟΙ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΥ

Από ένα σημείο Ο, που βρίσκεται σε ύψος Η από το δάπεδο, εκτοξεύεται ένα βλήμα μάζας m με οριζόντια ταχύτητα υ0 (Εικ. 2.2.21).

Το φαινόμενο Εστέμπαν Ερέρα

Δεχόμαστε πως η μοναδική δύναμη που του ασκείται είναι το βάρος του Β.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να κρίνει κάποιος την αξία των επιθετικών είναι να ρίξει μία ματιά στον αριθμό των τερμάτων τους. Εύκολος, αλλά παράλληλα και επικίνδυνος.

Όπως είναι γνωστό από την παράγραφο 1.3.8, το σώμα θα διαγράψει μια παραβολική τροχιά.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΛΑΧΟΥ

Ζητούμε την τιμή της ταχύτητας υΑ με την οποία το σώμα φτάνει στο δάπεδο.

Η περίπτωση του Εστέμπαν Ερέρα είναι η πλέον χαρακτηριστική.

Γνωρίζουμε πως σε κάθε σημείο της τροχιάς και κατά συνέπεια και στο (Α) η ταχύτητα του σώματος αναλύεται σε συνιστώσες υx και υy.

Τρία γκολ έχει πετύχει σε 22 παιχνίδια.

Επειδή οι συνιστώσες αυτές είναι κάθετες μεταξύ τους θα ισχύει: [pic] (1)

Επίδοση που κάθε άλλο παρά ικανοποιητική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για έναν παίκτη που ήρθε για να λύσει το επιθετικό πρόβλημα της ομάδας.

Η κίνηση στον άξονα x είναι ομαλή και στον άξονα y ομαλά επιταχυνόμενη.

Μέχρι στιγμής μετράει 13 χαμένες ευκαιρίες και βρίσκεται στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας του πρωταθλήματος, πίσω από τον Σαλπιγγίδη, που έχει 14 ευκαιρίες.

Άρα για τις ταχύτητες υx και υy ισχύουν οι σχέσεις: [pic]

ΣΕ ΔΥΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ οι ευκαιρίες του Ερέρα κόστισαν στην ομάδα.

Αντικαθιστώντας τις τιμές των υx, υy στην (3) παίρνουμε για την ταχύτητα υΑ: [pic] (2)

Στο εντός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, όταν σε διάστημα πέντε λεπτών "σημάδεψε" το δοκάρι, νικήθηκε σε τετ-α-τετ από τον Φερναντέζ και πλάσαρε άουτ σε κενή εστία, καθώς και το τελευταίο στο Περιστέρι, όταν βρέθηκε απέναντι από τον Μιχαηλίδη, αλλά το πλασιέ που επιχείρησε κατέληξε δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Για την κίνηση στον άξονα (y) ισχύει η σχέση: [pic] (3)

Σε αυτά τα παιχνίδια η ομάδα έχασε πολύτιμους βαθμούς. Έτσι από τις σχέσεις (2) και (3) βρίσκουμε για τη ζητούμενη ταχύτητα: [pic] (4) Σε όλα τα υπόλοιπα κατάφερε να πάρει τη νίκη, με αποτέλεσμα η αστοχία (και η ατυχία) του Αργεντινού να περάσουν σε δεύτερη μοίρα.

Ένας άλλος τρόπος για να υπολογίσουμε την ταχύτητα του σώματος στο σημείο Α είναι ο εξής: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΩΦΙΔΗΣ όμως δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον Ερέρα. Επειδή η κίνηση του σώματος γίνεται μόνο με την επίδραση του βάρους του, το οποίο είναι δύναμη συντηρητική, θα πρέπει η μηχανική του ενέργεια να διατηρείται. Κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εισηγήθηκε στη διοίκηση την παραμονή του παίκτη στην ομάδα, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2008. Συνεπώς για τη μηχανική ενέργεια του σώματος στις θέσεις Ο και Α μπορούμε να γράψουμε: Η πληροφόρηση που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες από τα γραφεία της Μίκρας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας θα πραγματοποιούνταν η συνάντηση της διοίκησης με τον παίκτη. [pic] (5) Μέχρι στιγμής συνάντηση με τον Ερέρα ή τον ατζέντη του δεν έγινε και πιθανότατα δεν θα γίνει μέχρι τον αγώνα στη Λεβαδιά.

Από τη σχέση (5) επιλύοντας ως προς την ταχύτητα υΑ, βρίσκουμε τελικά: [pic] δηλαδή την εξίσωση (4).

Πρέπει να επισημάνουμε, πως η διατήρηση της μηχανικής ενέργειας στην οριζόντια βολή, είναι μια πολύ χρήσιμη πρόταση. Με τη βοήθειά της μπορούμε ευκολότερα απ’ ότι με τις εξισώσεις κίνησης, να αντιμετωπίζουμε προβλήματα μηχανικής, αρκεί να μην ζητείται ο χρόνος κίνησης.