Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( μετρό και κοινωνική αναταραχή :: 20/2/2006 21:39:19) 

Μετρό και κοινωνική αναταραχή

Άλλες υπηρεσίες - εφαρμογές

Και η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση με προκλητικό τρόπο χρηματοδοτούν πολυτελούς χαρακτήρα έργα στην πρωτεύουσα, λειτουργώντας με έναν τρόπο αποικιοκρατικό στο σύνολο της υπόλοιπης χώρας Οι υπηρεσίες που αναφέραμε μέχρι τώρα είναι οι βασικές υπηρεσίες του Διαδικτύου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο δεν θα πραγματοποιηθεί με επιχορήγηση μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα συμβάλει με το χρηματικό ποσό που της αναλογεί, αλλά και από δημόσιες δαπάνες.

Υπάρχουν πολλές ακόμη, που ο αριθμός τους αυξάνει συνεχώς.

Και εδώ έχουμε επιφυλάξεις, μέχρι η πολιτεία να μας πείσει εν τοις πράγμασι ότι είναι αποφασισμένη να συμβάλει οικονομικά.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στις πρωτογενείς και τις δευτερογενείς υπηρεσίες.

Πολύ περισσότερο που αποτελεί τεράστια πρόκληση προς τους Έλληνες πολίτες και ιδιαιτέρως προς τους πολίτες της Βορείου Ελλάδος να χρηματοδοτείται η επέκταση του μετρό της Αθήνας προς το Αιγάλεω, με υπερδιπλασιασμό του κόστους κατασκευής του, όπως υπογραμμίσθηκε χθες σε πρωτοσέλιδο άρθρο της "Καθημερινής".

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι μια πρωτογενής υπηρεσία του Διαδικτύου.

Και η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση με προκλητικό τρόπο χρηματοδοτούν πολυτελούς χαρακτήρα έργα στην πρωτεύουσα, έχοντας και το μαχαίρι και την πίτα στα χέρια, λειτουργώντας με έναν τρόπο αποικιοκρατικό στο σύνολο της υπόλοιπης χώρας.

Οι θεματικές λίστες είναι δευτερογενής, μια και στηρίζει τη λειτουργία της στην υπηρεσία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το σημερινό μοντέλο διοίκησης είναι απαράδεκτο, αφού αποβαίνει προς οικονομική αιμορραγία της ελληνικής περιφέρειας.

Ένα βήμα μακρύτερα έχουμε την αξιοποίηση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή των θεματικών λιστών για την προώθηση και πώληση προϊόντων, για παράδειγμα βιβλίων.

Άλλωστε η διαφαινόμενη κοινωνική αναταραχή δείχνει ότι υπάρχει δυσκολία διαμόρφωσης πολιτικής σε ευρύ φάσμα θεμάτων του δημοσίου βίου, τα επίχειρα του οποίου η κυβέρνηση θα πληρώσει, καθώς έπειτα από δύο χρόνια έχει περιοριστεί και η ανοχή των πολιτών.

Στη συνέχεια θα αναφερθούμε σε διάφορες υπηρεσίες του Διαδικτύου που χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό.

Ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ που μίλησε πριν από λίγες ημέρες για αναμενόμενη κοινωνική αναταραχή.

Chat

Τα μέτωπα που έχουν ανοίξει με τους τραπεζοϋπαλλήλους, τους αγρότες, τους ναυτικούς, τη συμπεριφορά του ΣΕΒ και άλλες κοινωνικές ομάδες είναι δύσκολα στη διαχείρισή τους και δύσκολα κλείνουν.

Η συνομιλία -(Chat)- είναι μια υπηρεσία άμεσης επικοινωνίας μιας ομάδας χρηστών μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων, συνήθως γύρω από ένα θέμα.

Και σε αυτές τις δυσκολίες προστίθεται και η συμπεριφορά της αστυνομίας, που έπειτα από πολλά χρόνια εμφανίσθηκε στις τηλεοράσεις να ξυλοκοπεί διαδηλωτές.

Προς τούτο ανοίγεται ένας "χώρος συνομιλίας ή κανάλι επικοινωνίας", συνδέονται με αυτό χρήστες, μέσω ειδικού λογισμικού, και εξελίσσεται μεταξύ τους μια "κουβεντούλα" (chat).

Η αλήθεια είναι ότι τα θέματα που άνοιξαν προς συζήτηση στην Ελλάδα συζητώνται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν προχωρήσει περισσότερο στη διαμόρφωση του νέου εργασιακού περιβάλλοντος.

Ο κάθε χρήστης της ομάδας αυτής συνομιλεί με τους υπόλοιπους με κείμενο ή σκίτσα, που εμφανίζονται άμεσα στην οθόνη των μελών της ομάδας.

Η διαφορά είναι ότι ο χειρισμός, η εγγύηση του αποτελέσματος και οι ανταποδοτικές προς τους εργαζομένους συμφωνίες είναι τέτοιες που μπορεί να γίνουν αποδεκτές.

Την όλη διαδικασία την εποπτεύει κάποιος εξυπηρετητής chat.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Υπάρχουν πολλά κανάλια τέτοιων συνομιλιών, όπως το IRC (Internet Relay Chat) που αποτελεί ένα πολύ γνωστό σύστημα συνομιλίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι εργασιακές ρυθμίσεις που έγιναν προσφάτως για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας απέβλεπαν αποκλειστικώς και μόνο στη μείωση του κόστους των υπερωριών και όχι στην αύξηση της απασχόλησης, όπως διετείνοντο οι αρμόδιοι.

Οθόνη από to Microsoft Chat

Άρχισε να διαφαίνεται μία δυσφορία στους κυβερνητικούς χειρισμούς και αυτό πρέπει να το προσέξει ιδιαιτέρως η κυβέρνηση.

Τηλεδιάσκεψη

Κυρίως διότι δεν αντέχει η χώρα ανεξέλεγκτη και πολύχρονη κοινωνική αναταραχή.

Ένας άλλος τρόπος άμεσης επικοινωνίας είναι η τηλεδιάσκεψη μέσα από το Διαδίκτυο. Οι συμμετέχοντες συνδέονται με τον κατάλληλο εξυπηρετητή και συνομιλούν με τους υπόλοιπους με υποστήριξη κειμένου που πληκτρολογείται, ηχητική από μικρόφωνο και οπτική με τη χρήση βιντεοκάμερας. Στην περίπτωση μετάδοσης εικόνας απαιτούνται μεγάλες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων που πολλές φορές δεν επιτυγχάνονται στις συνδέσεις με το Διαδίκτυο.

Οθόνη από λογισμικό πραγματοποίησης συνδιάσκεψης, το Microsoft NetMeeting

Το βασικό χαρακτηριστικό των συνομιλιών -όπως είναι το chat- είναι ότι οι συμμετέχοντες είναι συνδεδεμένοι ταυτόχρονα στο πρόγραμμα (εξυπηρετητή) που τις διαχειρίζεται.

Δικτυακά παιχνίδια Εκτός από τις συνομιλίες υπάρχουν και άλλες δικτυακές εφαρμογές που βασίζουν τη λειτουργία τους στην ταυτόχρονη σύνδεση των χρηστών. Τα δικτυακά παιχνίδια (γνωστά ως MUD, MOO, MUSH κλπ.) ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία. Ο κάθε παίκτης συνδέεται στον εξυπηρετητή του παιχνιδιού, όπου παίρνει τον έλεγχο μιας εικονικής προσωπικότητας. Μπορεί να εξερευνήσει το εικονικό περιβάλλον που δημιουργεί ο εξυπηρετητής να συνομιλήσει με άλλους παίκτες, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που εμφανίζονται, να τροποποιήσει το εικονικό περιβάλλον (π.χ. να δημιουργήσει νέα δωμάτια) κλπ.

Εκπαίδευση Η ίδια ιδέα εκτός από παιχνίδια χρησιμοποιείται και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Σε αυτήν την περίπτωση το εικονικό περιβάλλον αφορά το διδακτικό αντικείμενο το οποίο οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν εξερευνώντας.

Ηλεκτρονικό εμπόριο Στον Παγκόσμιο Ιστό αναπτύσσονται όλο και περισσότερο τοποθεσίες με αντικείμενό τους την προβολή και πώληση προϊόντων και υπηρεσιών. Σε ένα τέτοιο "ηλεκτρονικό κατάστημα" μπορούμε να αναζητήσουμε ένα προϊόν, να δούμε τα στοιχεία που το αφορούν, όπως η τιμή του, και στη συνέχεια να το παραγγείλουμε. Η υπηρεσία αυτή, το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce), εξαπλώνεται όλο και περισσότερο, αντικαθιστώντας μέρος από το παραδοσιακό εμπόριο.

Οθόνες από αγορά ενός βιβλίου στην τοποθεσία Amazon.com

Λοιπές υπηρεσίες Άλλες υπηρεσίες που παρουσιάστηκαν σχετικά πρόσφατα, αλλά εξελίσσονται ραγδαία, είναι υπηρεσίες συναλλαγών με τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες κ.ά.