Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( o αφανής ήρωας, σάββας καμπερίδης :: 8/2/2006 21:10:18) 

O αφανής ήρωας, Σάββας Καμπερίδης

Μέτρηση Ε° ημιαντίδρασης

ΤΟΥ ΠΑΡΙ ΚΑΛΗΜΕΡΙΔΗ

Αν για παράδειγμα, θέλουμε να υπολογίσουμε το πρότυπο δυναμικό της ημιαντίδρασης (πρότυπο δυναμικό οξείδωσης): [pic], τότε με κατάλληλη διάταξη (βλέπε σχήμα 4.5) μετράμε σε πρότυπη κατάσταση την ηλεκτρεγερτική δύναμη του γαλβανικού στοιχείου που αντιστοιχεί στην αντίδραση: [pic]

Ήμουνα σίγουρος ότι ο Πανιώνιος θα παρουσιασθεί μεταμορφωμένος προς το καλύτερο μέσα στο "Αλεξάνδρειο" και το είχα ξεκαθαρίσει την ίδια ημέρα του αγώνα από αυτήν τη σελίδα.

Στην προκειμένη περίπτωση βρίσκουμε 0,76 V και επειδή γνωρίζουμε πειραματικά ότι η παραπάνω αντίδραση είναι αυθόρμητη, έχουμε: ΔΕ° = + 0,76 V

Παράλληλα, είχα επισημάνει ότι η αθηναϊκή ομάδα δεν θα αντέξει το καμίνι του Παλέ ντε Σπορ και στο τέλος θα λυγίσει.

Αναλύοντας την αντίδραση σε δύο ημιαντιδράσεις: οξείδωση: [pic] Ε°οξειδ. αναγωγή: [pic] Ε°αναγ. = 0 και επειδή ΔΕ° = Ε°οξειδ. + Ε°αναγ. καταλήγουμε Ε°οξειδ. = ΔΕ° - Ε°αναγ. = 0,76 V – 0 = + 0,76 V.

Ποτέ δεν περίμενα όμως, για να είμαι ειλικρινής, ότι θα βρισκόταν σε τέτοια καταπληκτική ημέρα το δίδυμο Οικονόμου και Ηλιάδη.

Με ανάλογο τρόπο βρίσκουμε τα κανονικά δυναμικά και άλλων ημιαντιδράσεων και έτσι καταλήγουμε σ’ ένα πίνακα κανονικών δυναμικών ημιστοιχείων (βλέπε πίνακα 4.1).

Οι δύο αυτοί παίκτες ήταν πραγματικά ασυναγώνιστοι.

Τελικά ορίζουμε:

Είχα επισημάνει, ότι εκτός από αυτούς τους δύο παίκτες ο Άρης θα πρέπει να προσέξει και τον τρίτο της παρέας τον Αμερικανό Έιβερι.

Πρότυπο Δυναμικό Ημιστοιχείου ή Ηλεκτροδίου (Ε°) είναι το δυναμικό του γαλβανικού στοιχείου που προκύπτει από το συνδυασμό του ημιστοιχείου αυτού και του προτύπου ηλεκτροδίου του υδρογόνου, σε πρότυπη κατάσταση (P = 1 atm, θ = 25 oC, c =1Μ).

Ήταν τελικά πολύ τυχερός προχθές ο Άρης, γιατί κατάφερε να ξεπεράσει ανώδυνα μία διαγραφόμενη εκ του ασφαλούς "τραγωδία".

Πρότυπο Δυναμικό Στοιχείου (ΔΕ°) είναι το δυναμικό του γαλβανικού στοιχείου, σε πρότυπη κατάσταση (P = 1 atm, θ = 25 oC, c = 1 Μ) και ισούται με το άθροισμα του πρότυπου δυναμικού του ηλεκτροδίου που οξειδώνεται και του πρότυπου δυναμικού του ηλεκτροδίου που ανάγεται, δηλαδή έχουμε: ΔΕ° = Ε° οξείδωσης + Ε° αναγωγής

Και αυτό το οφείλει αποκλειστικά στη δύναμη της έδρας, που τελικά για μια ακόμη φορά απεδείχθη ότι είναι αξεπέραστη και ικανή να λυγίσει και… σίδερα.

Το πρότυπο δυναμικό μιας ημιαντίδρασης δε μεταβάλλεται αν αλλάξουμε τους συντελεστές της χημικής εξίσωσης. Δηλαδή οι δύο ημιαντιδράσεις: Fe2+ [pic] Fe3+ + e- 2 Fe2+ [pic] 2 Fe3+ + 2e- έχουν το ίδιο: Ε°οξειδ. = - 0,77 V

Ξέρετε γιατί την "πάτησε" στο τέλος ο Πανιώνιος; Γιατί ο Λινάρδος και οι παίκτες του 55'' πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας και ενώ κέρδιζαν με 9 πόντους διαφορά ξέχασαν σε ποιο γήπεδο παίζουν και πίστεψαν ότι όλα έχουν τελειώσει. Στα διπλά παιχνίδια υπάρχουν ιδιαιτερότητες και παγίδες. Αν χάσεις λοιπόν, την αυτοσυγκέντρωσή σου λόγω της αφόρητης πίεσης της "φλογισμένης" κερκίδας υποπίπτεις σε παιδαριώδη λάθη.

Τα πρέσινγκ που έπαιξε ο Ματζόν ήταν η ύστατη προσπάθεια και τελικά η συνταγή της επιτυχίας.

Οι 9 πόντοι διαφορά τελικά δεν ήταν 9 αλλά 7 στην ουσία, γιατί ο Άρης είχε κερδίσει στο Ελληνικό με 2 πόντους διαφορά. Ένα καλάθι από τον Καμπερίδη και ένα τρίποντο από τον Στακ ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη μεγάλη ανατροπή.

Από αυτό το συγκλονιστικό παιχνίδι βγήκαν και πολύ σημαντικές διαπιστώσεις. Όπως, ότι ο Πέτροβιτς είναι ένα πολύτιμο "εργαλείο" στα χέρια του Ματζόν και δικαιούται μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής. Έδειξε μεγάλη ψυχή και πίστη στην ανατροπή.

Ήρωας της βραδιάς ήταν όμως, ο φιλότιμος Ουίλκινσον που ρίσκαρε παίζοντας με αυταπάρνηση, λόγω ενός πολύ σοβαρού τραυματισμού στο πόδι. Ο Τέιλορ έχει πρόβλημα προσαρμογής.

Αλλά τελικά, ο Καμπερίδης ήταν ο αφανής ήρωας, γιατί πίστεψε στην ανατροπή και μετέδωσε αυτή την πίστη στους συμπαίκτες παίζοντας και εξαιρετική άμυνα πάνω στον Ηλιάδη.