Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( μμε: μέσα μαζικού ελέγχου; :: 13/1/2006 21:27:03) 

ΜΜΕ: μέσα μαζικού ελέγχου;

Aσκήσεις - Προβλήματα

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

α. Τροχιακά - Κβαντικοί αριθμοί

Του ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ

24. Να υπολογίσετε το μήκος κύματος της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας κατά τη μετάβαση ηλεκτρονίου από τη τροχιά n = 4 σε n = 2 στο άτομο του υδρογόνου. Η σχέση ανάμεσα στα θεσμοθετημένα όργανα της συντεταγμένης πολιτειακής εξουσίας και στα μέσα ενημέρωσης, ιδίως τα ηλεκτρονικά (και μάλιστα τα ιδιωτικά), είναι προφανές, τα τελευταία χρόνια, ότι βρίσκεται συχνά σε κρίση και συνεπώς τίθεται θέμα αποσαφήνισης των ορίων δράσης των ΜΜΕ. Δίνεται η σταθερά Planck, h = 6,63 10-34 J s Η ανάγκη ανεξάρτητης και αντικειμενικής ενημέρωσης ως έκφρασης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι βεβαίως απαραίτητη και σεβαστή.

25. Κατά τη διέγερση ατόμου υδρογόνου, ηλεκτρόνιο μεταπηδά από την ενεργειακή στάθμη με n = 1 στην ενεργειακή στάθμη με n = 4.

Οι υπερβάσεις της όμως, που γίνονται για τις ανάγκες του αδηφάγου ανταγωνισμού, της "είδησης" και συχνά του εντυπωσιασμού, οδηγούν τελικά στο αντίθετο αποτέλεσμα:

Ποια από τα παρακάτω δεδομένα είναι σωστά και ποια λάθος;

Στη συσκότιση της αλήθειας μέσα από τη μονολιθικότητα (δηλαδή τη λογική του άσπρου-μαύρου) και την ισοπέδωση.

α. Η ενεργειακή στάθμη με n = 4 αποτελεί την πρώτη διεγερμένη κατάσταση του ατόμου του υδρογόνου.

Η κριτική μετατρέπεται κάποτε σε συκοφάντηση, η δημοσιογραφική έρευνα σε ανακριτική διαδικασία.

β. Χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να ιοντιστεί ένα διεγερμένο άτομο υδρογόνου από ότι όταν το άτομο είναι στη θεμελιώδη του κατάσταση. Χωρίς να υπονοηθεί βέβαια ούτε κατ' ελάχιστο μία λογική τυφλής και αβασάνιστης αποδοχής και συμμόρφωσης με τις πράξεις της κάθε εξουσίας, η αναγκαία κριτική και ο έλεγχος πρέπει να υπακούουν στη λογική της "διάκρισης" (έστω κι αν αυτό είναι συχνά μία δύσκολη σχοινοβασία) και του σεβασμού των ρόλων. γ. Το ηλεκτρόνιο όταν βρίσκεται σε κατάσταση διέγερσης είναι κατά μέσο όρο πιο μακριά από τον πυρήνα

Η διάκριση όμως (η κατεξοχήν αρετή που προβάλλει η ορθόδοξη παράδοση) προϋποθέτει σεμνότητα, σεβασμό του άλλου και προσεκτική επιλογή του τρόπου ενέργειας, ώστε να υπηρετείται μία κλίμακα αξιών και συμφερόντων με προτεραιότητα στα σημαντικότερα από αυτά και όχι τα λιγότερο σημαντικά.

δ. Η συχνότητα της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας κατά την μετάπτωση ηλεκτρονίου από n = 4 σε n =1 είναι η ίδια με αυτή της ακτινοβολίας που εκπέμπεται κατά την μετάπτωση του ηλεκτρονίου από n = 4 σε n = 2

Η μυθομανία και το κυνήγι του εντυπωσιασμού με κάθε κόστος δεν συνάδουν με τη διάκριση και το ρόλο λειτουργήματος που ασκούν τα ΜΜΕ.

ε. Η συχνότητα της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας κατά την μετάπτωση ηλεκτρονίου από n = 4 σε n =1 είναι μεγαλύτερη αυτής που προκύπτει κατά την μετάπτωση ηλεκτρονίου από n = 4 σε n = 2.

Η τεράστια ισχύς μάλιστα που έχουν αποκτήσει στη σύγχρονη εποχή και η ευκολία με την οποία διεισδύει η άποψη των ΜΜΕ για τα γεγονότα στα σπίτια μας και στην αντίληψή μας μετατρέπει την πραγματικότητα σε εικονική.

26. Μερικά γυαλιά ηλίου διαθέτουν ειδικούς φακούς που αλλάζουν χρώμα.

Καθώς μάλιστα η υπερσυγκέντρωση των μέσων σε λίγους φορείς τούς καθιστά ισχυρότατους πόλους εξουσίας, που πραγματικά ανταγωνίζονται τις εξουσίες του κράτους, συχνά εξουσιάζουν και τους ίδιους τους πολίτες και καταστρατηγούν, αντί να υπερασπίζονται, τα δικαιώματά τους και ιδίως αυτό για αντικειμενική και πολύπλευρη ενημέρωση.

Δηλαδή, οι φακοί γίνονται σκουρόχρωμοι, όταν εκτίθενται σε έντονο φως και ανοικτόχρωμοι, όταν εκτίθενται στη σκιά.

Πριν από αρκετά χρόνια η αμερικανική κινηματογραφική ταινία "Το δίκτυο" είχε απεικονίσει επακριβώς όσο και εφιαλτικά την ανερχόμενη ισχύ των media!

Αυτό συμβαίνει επειδή οι φακοί διαθέτουν μικρή ποσότητα AgCl το οποίο διασπάται από το φως σύμφωνα με την αντίδραση: AgCl(s) [pic] Ag(s) + Cl

Η δορυφορική τεχνολογία, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα λίγων αριθμητικά φορέων να έχουν πλανητικού επιπέδου κανάλια και δίκτυα ενημέρωσης, καθιστά τα ΜΜΕ πραγματικά μία παγκόσμια υπερεξουσία.

Ο Ag(s) που σχηματίζεται σκουραίνει το χρώμα του φακού.

Και κάθε υπερεξουσία που δύσκολα γνωρίζει φραγμούς γίνεται εν δυνάμει επικίνδυνη και αυθαίρετη.

Απουσία φωτός η αντίστροφη αντίδραση λαμβάνει χώρα.

Ο χειρισμός και από τα ελληνικά ΜΜΕ υποθέσεων που πρόσφατα απασχόλησαν την επικαιρότητα αποδεικνύει αυτήν την παθογένεια, χωρίς ευτυχώς να αποτελεί το σύνολο των περιπτώσεων.

Η ενέργεια που χρειάζεται για να γίνει η παραπάνω αντίδραση είναι 310 kJ mol-1.

Η ζημία που γίνεται σε θεσμούς, όπως η αστυνομία και άλλοι μηχανισμοί πληροφοριών και ασφαλείας, η εξωτερική εικόνα του κράτους μας και η ηθική διαπαιδαγώγηση ιδίως της νεολαίας δεν εξισορροπούνται από το υποτιθέμενο όφελος της ενημέρωσης του πολίτη (που συχνά είναι μάλλον κατευθυνόμενη ή παραπληροφόρηση) ούτε βέβαια από το πολιτικό, επικοινωνιακό ή οικονομικό συμφέρον των ίδιων των μέσων και όσων βρίσκονται πίσω τους.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα να βρείτε την ελάχιστη συχνότητα ακτινοβολίας, ώστε να γίνει η παραπάνω αντίδραση.

Αυτές τις τακτικές, που δεν διευρύνουν, αλλά συρρικνώνουν και υπονομεύουν την αληθινή δημοκρατία (που υπακούει κυρίως στο μέτρο, τη νομιμότητα και τον αλληλοσεβασμό), πρέπει να τις αποκρούσει ο συνειδητός και ενεργός πολίτης και η (πραγματική) πολιτική και πνευματική ηγεσία, πριν το κράτος και η κοινωνία να οδηγηθούν σε σήψη και κατάρρευση.

Δίνεται η σταθερά Planck, h = 6,63 10-34 J s και ΝΑ = 6,02 1023 mol-1.

27. Ποιο είναι το μήκος κύματος ηλεκτρονίου, που έχει ταχύτητα 6 106 m s-1. Δίνεται η μάζα του ηλεκτρονίου 9 10-28 g και η σταθερά Planck, h = 6,63 10-34 J s

28. Ποια από τα παρακάτω φάσματα είναι συνεχή και ποια γραμμικά; Ποιο απ’ αυτό αντιστοιχεί στο ατομικό φάσμα εκπομπής του Η;

29. Να αντιστοιχίσετε τα ονόματα της πρώτης στήλης με θεωρία (ή εξίσωση) που αναφέρεται στη δεύτερη στήλη, καθώς και με τη φωτογραφία που βρίσκεται παρακάτω.

Bohr - κυματική θεωρίας της ύλης de Broglie - αρχή της αβεβαιότητας Heisenberg - κυκλική καθορισμένη τροχιά Schr?dinger - κυματική εξίσωση

30. Να συμπληρώσετε τα κενά στις ακόλουθες προτάσεις: Ο κύριος κβαντικός αριθμός συμβολίζεται με …., παίρνει ακέραιες τιμές ………και καθορίζει το …………. του τροχιακού. Ο αζιμουθιακός κβαντικός αριθμός συμβολίζεται με …., παίρνει τιμές …………και καθορίζει το ………του ηλεκτρονιακού νέφους. Ο μαγνητικός κβαντικός αριθμός συμβολίζεται με …., παίρνει τιμές ……………και δείχνει σε πιο …………. ανήκει το ηλεκτρόνιο. Ο μαγνητικός κβαντικός αριθμός του spin συμβολίζεται με …., παίρνει τιμές ………και καθορίζει την …………. του ηλεκτρονίου.

31. Να αιτιολογήσετε ποιες από τις ακόλουθες προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες: α. Τα ηλεκτρόνια της ίδιας στιβάδας έχουν και τους 4 κβαντικούς αριθμούς ίδιους. β. Τα ηλεκτρόνια της ίδιας υποστιβάδας έχουν τον ίδιο κύριο κβαντικό αριθμό και τον ίδιο αζιμουθιακό κβαντικό αριθμό. γ. Τα ηλεκτρόνια του ίδιου τροχιακού έχουν τον ίδιο κύριο κβαντικό αριθμό, τον ίδιο αζιμουθιακό κβαντικό αριθμό και τον ίδιο μαγνητικό κβαντικό αριθμό. δ. Τα ηλεκτρόνια του τροχιακού 1s έχουν την εξής τετράδα κβαντικών αριθμών (1,1,1,+1/2)

32. Να αντιστοιχίσετε τις υποστιβάδες της πρώτης στήλης με τις δυάδες των δύο πρώτων κβαντικών αριθμών της δεύτερης στήλης.

1s - (2,0) 2s - (3,2) 2p - (1,0) 3d - (4,3) 4f - (2,1) 3p - (3,1)

33. Ποια από τα παρακάτω τροχιακά είναι το 1s, 2s, 2pz, 3px και 3s και να δώσετε τους αντίστοιχους κβαντικούς αριθμούς που τα χαρακτηρίζουν

34. Ένα ηλεκτρόνιο που ανήκει στο τροχιακό 3px έχει την εξής τετράδα κβαντικών αριθμών. α.(3, 0, 0, +1/2 ) β.(3, 2, -1, -1/2) γ.(3, 3, -1, +1/2) δ.(3, 1, 1, +1/2)

35. Ποιες από τις επόμενες τετράδες κβαντικών αριθμών είναι δυνατές και ποιες όχι; α. (1, 0, 0, +1/2) β. (1, 1, 1, -1/2) γ. (2, 0, 0, +1/2) δ. (2, 1, -1, +1/2) ε. (2, 0, 1, +1/2) στ. (3, 2, -2, -1/2)

36. Να δώσετε τα σύμβολα των τροχιακών που καθορίζονται από τα παρακάτω σύνολα κβαντικών αριθμών: α. n = 2, l =1, ml = -1 β. n =3, l =0, ml = 0 γ. n = 4, l =1, ml = 1

37. Πόσα τροχιακά υπάρχουν σε καθεμιά από τις παρακάτω υποστιβάδες: α. 4s β. 4p γ. 6d δ. 5f

38. Να γράψετε τους τέσσερις κβαντικούς αριθμούς καθενός ηλεκτρονίου που αντιστοιχεί σε ένα συμπληρωμένο 3p τροχιακά.