Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( διαπιστώσεις για τον τρόπο παρουσίασης των ειδήσεων ) 

Διαπιστώσεις για τον τρόπο παρουσίασης των ειδήσεων 3 Αλβανοί άφησαν την τελευταία τους πνοή στον παγωμένο Γράμμο

Ανακεφαλαίωση

Αν οι υπεύθυνοι τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών μπορούσαν να καταλάβουν πόσο κακό κάνουν στη δημοσιογραφία, με το να χαρακτηρίζουν συντάκτες ορισμένους νέους, που δεν γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή ούτε διαθέτουν την ικανότητα της σωστής και γρήγορης έκφρασης, θα έπρεπε να συγκαλέσουν αμέσως συσκέψεις με τα επιτελικά στελέχη των τμημάτων ειδήσεων, για να λάβουν τα ενδεδειγμένα μέτρα.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάστηκε η διαχρονικότητα του προβλήματος και έγινε σαφής η ανεξαρτησία της λύσης του από τον υπολογιστή. Αλλά και γενικότερα διαπιστώνεται από την πλευρά των τηλεθεατών και των ακροατών ότι πολλές ειδήσεις δεν μεταδίδονται λεπτομερώς και σε σύντομο χρόνο, διότι μερικοί συντάκτες, που δεν έχουν υποστεί προφανώς σχετική εκπαίδευση, πλατειάζουν χωρίς να λένε τίποτα το ουσιαστικό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Επισημάνθηκαν βασικά στοιχεία στην ανάλυση και σύνταξη προβλημάτων που αφορούν στη σαφήνεια της διατύπωσης και κατ' επέκταση στην κατανόηση του προβλήματος.

Προ ημερών, σημειώθηκε πυρκαγιά στον όγδοο όροφο ενός πολυώροφου γυάλινου κτιρίου της Αθήνας.

Γραφείο Βόρειας Ελλάδας

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η έννοια της δομής ενός προβλήματος, που ουσιαστικά ανάγει την ανάλυσή του σε άλλα απλούστερα.

Στο δέκατο έκτο όροφο ήταν παγιδευμένη μια νέα γυναίκα.

Η κακοκαιρία. Τα χιόνια και μετά η παγωνιά ήταν η αιτία που για τρεις λαθρομετανάστες το όνειρο να φθάσουν στην Ελλάδα έσβησε νωρίς

Ο καθορισμός δεδομένων και ζητούμενων ήταν αυτό που μας απασχόλησε στη συνέχεια.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί βρήκαν θέμα.

Τρεις Αλβανοί έχασαν στα παγωμένα μονοπάτια του Γράμμου, στην Καστοριά, το όνειρο για μια άλλη ζωή στην Ελλάδα.

Ολοκληρώνοντας το πρώτο αυτό κεφάλαιο παρουσιάσαμε διαφορετικές κατηγοριοποιήσεις των προβλημάτων.

Σε όλα τα δελτία τους έδειχναν τα ίδια πλάνα από την πυρκαγιά, τα οποία επαναλάμβαναν τρεις και τέσσερις φορές.

Βρέθηκαν χθες το μεσημέρι και σε υψόμετρο περίπου 2.000, νεκροί από το κρύο, ύστερα από έρευνες ομάδων της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, αλλά και εθελοντών πολιτών που άρχισαν το περασμένο Σάββατο.

Τέλος προσδιορίσαμε τους λόγους που συνηγορούν υπέρ της ανάθεσης προβλήματος σε υπολογιστή, εντοπίζοντας ταυτόχρονα τις ποιοτικές διαφορές αντιμετώπισης προβλημάτων ανάμεσα στον υπολογιστή και τον άνθρωπο.

Ακολουθούσε η πληροφορία ότι οι άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας καταβάλλουν προσπάθειες για τη διάσωση της γυναίκας.

Οι έρευνες πάντως συνεχίζονται για τον εντοπισμό ακόμη ενός ομοεθνούς τους, που εξακολουθεί να αγνοείται.

Λέξεις κλειδιά Τελικά, επιτυγχάνονται η κατάσβεση της πυρκαγιάς και η διάσωση της γυναίκας.

Οι τέσσερις λαθρομετανάστες, ηλικίας 18 οι δύο, 22 και 40 χρόνων, ξεκίνησαν με άλλους έξι ομοεθνείς τους να διασχίσουν τα περάσματα των ελληνοαλβανικών συνόρων και να φτάσουν στην Ελλάδα.

Δεδομένο, διαγραμματική αναπαράσταση, δομή προβλήματος, επεξεργασία δεδομένων, κατηγορίες προβλημάτων, πληροφορία, πρόβλημα. Η εικόνα δείχνει να διακομίζεται η γυναίκα στο ασθενοφόρο, ενώ ο επί τόπου ευρισκόμενος συντάκτης κλείνει το θέμα.

Στη διαδρομή έμειναν όμως στο βουνό, καθώς υπέφεραν από κρυοπαγήματα και την κούραση.

Ανάλυση προβλήματος Τρεις έμπειροι δημοσιογράφοι, που παρακολουθούσαν το δελτίο ειδήσεων, λίγο έλειψε να σπάσουν το γυαλί.

Οι άλλοι έξι κατάφεραν να φτάσουν στα ελληνικά χωριά και οι τέσσερις εξ αυτών συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή από συνοριοφύλακες και αμέσως επαναπροωθήθηκαν στην Αλβανία.

"Πώς, μωρέ, έσωσαν οι πυροσβέστες τη γυναίκα, ανεβαίνοντας στο δέκατο έκτο όροφο;".

Οι ίδιοι αποκάλυψαν στις Αρχές της χώρας τους, μόλις επέστρεψαν, πως στη διαδρομή τέσσερα άτομα έμειναν στο βουνό.

Ο υπαρχηγός της πυροσβεστικής υπηρεσίας και τα σωστικά συνεργεία ήταν δίπλα στον συντάκτη που έκανε την περιγραφή.

"Στην πορεία χωριστήκαμε σε δύο ομάδες, με στόχο να φτάσουμε στην Αετομηλίτσα Γρεβενών.

Αν τους ρωτούσε, θα του έδιναν τις σχετικές πληροφορίες και η είδηση που έστειλε θα ήταν πλήρης.

Όταν είδαμε τους τρεις να πέφτουν αναίσθητοι από το κρύο, αμέσως πήγαμε στην πιο κοντινή κατοικημένη περιοχή", περιέγραψε ένας εκ των διασωθέντων.

Συνέβη, όμως, κάτι απαράδεκτο για τη δημοσιογραφία.

Ο ίδιος δεν αποκάλυψε από φόβο στις Ελληνικές Αρχές ότι οι υπόλοιποι έμειναν στο βουνό, αλλά περίμενε να φτάσει στην Αλβανία για να το καταγγείλει.

Τη λεπτομέρεια αυτή, που έπρεπε να μεταδώσει αμέσως ο τηλεοπτικός σταθμός, τη μετέδωσε ύστερα από εικοσιτέσσερις ώρες και την προανήγγειλε μάλιστα.

Αφού έγινε συνεννόηση μεταξύ της ελληνικής και της αλβανικής αστυνομίας, επιτράπηκε η είσοδος στους λαθρομετανάστες, για να υποδείξουν το σημείο στο οποίο έμειναν οι ομοεθνείς τους.

Πώς σώθηκε η γυναίκα από τα συνεργεία των πυροσβεστών.

Παρά τις πολυήμερες έρευνες, λόγω της ομίχλης και του χιονιού ήταν αδύνατο να εντοπιστούν τα ίχνη τους.

Έχεις το μέσο μετάδοσης μπροστά σου, έχεις την πηγή της ενημέρωσης μπροστά σου κι εσύ μεταδίδεις την είδηση την επομένη!

Χθες, αστυνομικοί σκύλοι βρήκαν τα πτώματά τους, λίγα μέτρα έξω από το χωριό Γράμμος, που είναι εγκαταλειμμένο τον χειμώνα.

Τι είδος δημοσιογραφίας είναι αυτό, μόνο εκείνοι που την ασκούν μπορούν να προσδιορίσουν.

"Μας είπαν οι φίλοι τους ότι αντιμετώπισαν πρόβλημα και δεν μπορούσαν να περπατήσουν από την κούραση, αλλά ήταν δύσκολος ο εντοπισμός τους", είπε στα "ΝΕΑ" ο αστυνομικός διευθυντής Καστοριάς Δημήτρης Μουμτζής, που προΐσταται των ερευνών.

Έπειτα, οι ίδιες εικόνες που επαναλαμβάνονται μέχρι και πέντε φορές, ενώ εκφωνείται η ίδια είδηση, ποιο σκοπό εξυπηρετούν;

"Εκτός των σκύλων βοήθησε αρκετά η συμμετοχή των φίλων τους στις έρευνες, καθώς περπατήσαμε πάλι όλη τη διαδρομή για να φτάσουμε στο σημείο", συμπλήρωσε.

Ο τηλεθεατής ζαλίζεται από το ίδιο θέαμα, χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του και δεν μπορεί να παρακολουθήσει τον εκφωνητή, για να έχει την ενημέρωση που επιθυμεί.

Πριν από τρεις ημέρες, άλλος ένας Αλβανός, ηλικίας μόλις 17 χρόνων, βρέθηκε νεκρός σε δασική περιοχή έξω από την Καστοριά.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στη χώρα μας, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, σε μεγάλα κανάλια της Αμερικής και της Αγγλίας, η τηλεοπτική ειδησεογραφία αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με την έντυπη, χάνοντας την κινηματογραφική πλευρά της.

Ένας ομοεθνής του, που ήταν μαζί, επέστρεψε στην Αλβανία και ενημέρωσε τους αστυνομικούς ότι δεν άντεξε στο κρύο.

Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί και την εργοδοσία και τους δημοσιογράφους.

Εντοπίστηκε ύστερα από έρευνες παγωμένος.

Η πρώτη περιορίζει το κόστος, ενώ οι δεύτεροι μπορούν να μετακινούνται, χωρίς να συνοδεύονται από ομάδες τεχνικών.

Οι τρεις νεκροί μεταφέρθηκαν αργά χθες το απόγευμα στην Καστοριά.

Αυτό όμως, προϋποθέτει ικανότητα τόσο του συντάκτη που μεταδίδει την είδηση, για να είναι αυτή λεπτομερής και "σφιχτοδεμένη", όσο και των επιτελικών συντακτών, που είναι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση όλου του δελτίου ειδήσεων.

Πρόκειται για τον 18χρονο Ελετόν Τότζα και τον 22χρονο Άβνι Μπέκα που ήταν από τα Τίρανα και τον 40χρονο Νέκι - το επίθετό του δεν έχει βρεθεί - από το Πόγραδετς.

Όσο για την εικόνα, αυτή θα εξασφαλίζεται από τον ίδιο τον συντάκτη, ή το βοηθό του, οι οποίοι θα είναι εφοδιασμένοι με νέας τεχνολογίας μηχανήματα λήψης και μετάδοσης.

Οι λαθρομετανάστες περιέγραψαν ότι περπάτησαν αρκετά χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα.

Διαπιστώνει ακόμη κανείς μια προκλητικότητα και μια έπαρση μεταξύ ορισμένων νέων, προσληφθέντων στα μέσα ενημέρωσης πριν μερικούς μήνες, που προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση.

"Υπολογίζουμε ότι πρέπει να περπάτησαν περίπου 40 χιλιόμετρα, αφού μέσα στην Αλβανία χρησιμοποίησαν και ένα φορτηγό για ένα διάστημα", είπε ο κ. Μουμτζής.

Αναρωτιούνται οι έμπειροι δημοσιογράφοι μέλη των ενώσεων συντακτών, από πού αντλούν οι νέοι αυτοί τη δύναμη ή έστω την συγκατάβαση για να συμπεριφέρονται μ' αυτό τον τρόπο.

Οι ομάδες διάσωσης Αστυνομίας και Πυροσβεστικής βρίσκονται στην ίδια περιοχή συνεχίζοντας τις έρευνες για τον τέταρτο αγνοούμενο Αλβανό, που είναι 18 χρόνων.

Εκείνοι που υποστηρίζουν μ' αυτό τον τρόπο. Εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το θράσος αποτελεί προσόν για το δημοσιογράφο, είναι κακοί δάσκαλοι. Η γνώση, η συμπεριφορά και οι γνωριμίες είναι οι παράγοντες που τον καθιερώνουν.

Το αντίθετο γίνεται αντιληπτό σε συνεντεύξεις Τύπου, που εμφανίζονται άτομα με ένα μαγνητόφωνο στο χέρι. Από την έκφρασή τους φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτά που ανακοινώνονται. Όταν τελειώσουν οι ανακοινώσεις, τρέχουν σε όποιον αρμόδιο βρουν μπροστά τους. Το ερώτημα που θέτουν είναι γνωστό: "Δεν βγάλατε δελτίο Τύπου;".

Β.