Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κύριε Ματζόν, νίκες όπως αυτή κατά του ΠΑΟΚ πώς κερδίζονται; Με την τακτική ή με το πάθος και την καρδιά των παικτών, με την ψυχολογία;

Ο ελληνικός χορός μέσα από την ιστορία

Θέλω να πω καταρχήν, ότι όλοι ήταν εξαιρετικοί χθες (σ.σ. προχθές). Ο χορός στην αρχαία Ελλάδα ήταν ένα από τα βασικότερα μαθήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία των νέων. Ποτέ δεν μπορείς να κερδίσεις έναν αγώνα χωρίς τακτικές. Για παράδειγμα στην αρχαία Αθήνα ο χορός σε συνδυασμό με τη μουσική αποτελούσε ένα ποιοτικό παιδευτικό στοιχείο για την αγωγή του σώματος και της ψυχής των νέων. Σαφώς και είχαμε μια συγκεκριμένη στρατηγική στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ και αυτή προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε όσο το δυνατόν πιο τέλεια μέσα στο γήπεδο. Στην αρχαία Σπάρτη ο χορός αποτελούσε μέρος της σκληρής στρατιωτικής εκπαίδευσης των νέων Σπαρτιατών. Σαφώς, από εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο παίζει η καρδιά των παικτών και αυτή φάνηκε ότι υπάρχει σε όλους. Σε όλες τις περιόδους της αρχαίας και νεώτερης ελληνικής ιστορίας (μινωϊκή εποχή, προκλασική και κλασική περίοδος, βυζαντινή περίοδος, τουρκοκρατία) υπάρχουν ευρήματα (αναπαραστάσεις σε αγγεία, σε τοιχογραφίες, σε πίνακες) που απεικονλίζουν χορούς.

Από την ημέρα που έχετε αναλάβει την ομάδα, οι παίκτες είναι εμφανώς ανεβασμένοι ψυχολογικά. Όλοι λένε, ότι σε σας αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο γι' αυτό. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Στα κείμενα του Ομήρου υπάρχουν περιγραφές χορού.

Πιστεύω, ότι ένα από τα καλύτερα πράγματα που συμβαίνουν στην ομάδα, από τότε που ήρθα, είναι ότι έχουμε βάλει τις βάσεις για να παίζουμε καλή άμυνα.

Οι χοροί στην αρχαία Ελλάδα ήταν: ? θρησκευτικοί, ? πολεμικοί, ? γιορταστικοί και ? της τέχνης (στο σατυρικό δράμα και στην τραγωδία).

Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο αλλαγής.

Οι χοροί είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα ως την κλασική εποχή, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να λαμβάνουν και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Παίζουμε πολύ καλή άμυνα, δεχόμαστε αρκετούς πόντους λιγότερους σε σχέση με την αρχή της χρονιάς και αυτό είναι για μένα το κλειδί για την καλή παρουσία μας.

Ένα πλήθος χορών επέζησε ως σήμερα (π.χ. Τροιζήνιοι, Επιζεφύριοι, Ιωνικοί, Μαντινειακοί).

Στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ η ομάδα έδειξε ότι μπορεί να ελπίζει και στους παίκτες που έρχονται από τον πάγκο. Είναι κάτι που επίσης περνάει στα θετικά για σας, γιατί εσείς τους δώσατε χρόνο…

Η βυζαντινή περίοδος έδρασε ανασταλτικά στις διάφορες μορφές του χορού, ωστόσο ο λαός χόρευε στις γιορτές και σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις.

Το θέμα είναι ότι όλοι δουλεύουν μαζί και δουλεύουν σκληρά.

Κάποιοι αρχαίοι ρυθμοί κατάφεραν να επιβιώσουν, καθώς ενσωματώθηκαν στις καθημερινές εκδηλώσεις των λαϊκών κυρίως στρωμάτων.

Στόχος είναι να βελτιώνονται και νομίζω ότι αυτό το έχουν πετύχει σε μεγάλο βαθμό.

Οι χοροί αυτής της περιόδου έχουν "κύκλια" μορφή (που παραπέμπει άμεσα στη σημερινή χορευτική μορφή).

Χρειάζεται κι άλλη προσπάθεια, αν θέλουμε να γίνει ο Άρης μια ομάδα νικήτρια, που θα έχει αυτόν τον "αέρα".

Κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι χοροί ήταν το μέσο για τη διατήρηση της γλώσσας και της παράδοσης.

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αυτού του Άρη; Μπορούμε να δούμε την ομάδα να παίζει ακόμα καλύτερα στο άμεσο μέλλον;

Οι χοροί των κλεφτών ("κλέφτικοι" χοροί) αποτελούσαν κομμάτι τόσο της στρατιωτικής προετοιμασίας αλλά και της ψυχαγωγίας τους.

Βεβαίως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, όσο οι παίκτες δουλεύουν όπως δουλεύουν.

Κατά την περίοδο εκείνη υπήρχαν χοροί καθαρά πολεμικοί (η Σέρα του Πόντου, ο Τσάμικος, το κρητικό Πεντοζάλι, κ.ά.), κάτι ανάλογο με τους πολεμικούς χορούς στην αρχαία Ελλάδα.

Σίγουρα, θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε καλύτερη εικόνα όταν επιστρέψουν όλοι οι τραυματίες.

Ώστόσο γεννιούνται και νέα είδη χορών.

Αυτό περιμένω για να μπορέσουμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι σαν ομάδα.

Με τη δημιουργία του πρώτου ελεύθερου ελληνικού κράτους ο χορός αρχίζει να είναι μέρος της πράδοσης του κάθε τόπου, αφομοιώνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Μιλήσατε για τους τραυματίες. Η ομάδα κέρδισε πέντε από τα έξι παιχνίδια στα οποία αγωνίστηκε με σημαντικές απουσίες. Το περιμένατε;

Στις αγροτικές περιοχές ο παραδοσιακός χορός αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της επίσημης αλλά και της καθημερινής ζωής (τοπικά έθιμα, νυχτέρια, εργασιακές ασχολίες).

Είναι μεγάλο επίτευγμα αυτό και αξίζουν μπράβο στα παιδιά που έπαιξαν.

Στα αστικά κέντρα αποτελούσε ένα μέσο νοσταλγικής ταύτισης με οικεία βιώματα ή πρόσκαιρης ανακούφισης από την πίεση της καθημερινότητας.

Μέσα στην καρδιά μου πίστευα και ήθελα να κάναμε έξι νίκες, όμως και οι πέντε νίκες είναι πολύ σημαντικός αριθμός.

Για τον έλληνα μετανάστη ήταν ένας τρόπος διατήρησης των δεσμών με την πατρίδα.

Μας έτυχαν πολλά στραβά, αλλά αντέξαμε.

Παράσταση απο αρχαίο ελληνικό αγγείο

Τα παιδιά άντεξαν. Μιλώντας ρεαλιστικά και βάσει λογικής, θα έλεγα ότι ήταν απίθανο να κάνουμε πέντε νίκες. Κι όμως, τα παιδιά τα κατάφεραν. Ήταν ένα σημαντικό τεστ.

Σημαντικό τεστ για τη συνέχεια των υποχρεώσεων;

Ακριβώς. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα και όλοι να είναι έτοιμοι. Παραδείγματος χάρη, για τους αγώνες με την Βιλερμπάν δεν είμαστε έτοιμοι. Αν η σειρά γινόταν κατά μια βδομάδα αργότερα θα ήταν τέλεια, όμως και πάλι θα παλέψουμε.