Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( σχόλιον παράδοξον! :: 24/2/2006 22:05:50) 

Σχόλιον παράδοξον!

Η παλιρροιακή κίνηση των νερών του Ευρίπου

Αν είναι σκάνδαλο να συγχωρείται ο αμαρτωλός, είναι απαράδεκτο να δικαιώνεται. Ο πορθμός του Ευρίπου είναι ένα στενό τμήμα θάλασσας, πλάτους 40m και μήκους 40m, που χωρίζει την ανατολική Στερεά Ελλάδα από την Εύβοια και ενώνει το βόρειο με το νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Μία τέτοια δικαίωση παραβαίνει τους όρους της ανθρώπινης ηθικής. Στον πορθμό του Ευρίπου παρατηρείται το εξής εντυπωσιακό παλιρροιακό φαινόμενο: επί 23 έως 24 ημέρες του σεληνιακού μήνα ο πορθμός διαρρέεται από ισχυρό ρεύμα, του οποίου η ροή κατευθύνεται 6 ώρες προς το Βορρά και 6 ώρες προς το Νότο.

Η επιστροφή και αποκατάσταση του ασώτου υιού στην πρώτη του δόξα σκανδάλισε τη λογική του πρεσβυτέρου υιού, γιατί ανέτρεπε το οικοδόμημα που είχε φτιάξει και ήταν στηριγμένο στη δική του αξία και δύναμη.

Δηλαδή η φορά της ροής εναλλάσσεται τέσσερις φορές στο 24ωρο.

Η σωτηρία μας είναι η αίσθηση και γεύση της αγάπης Του.

Το ρεύμα αυτό ονομάζεται κανονικό και η ταχύτητά του είναι συνήθως 5 έως 6 μίλια την ώρα αλλά μπορεί να φτάσει και τα 8 μίλια την ώρα.

Δεν ενοχλεί που επέστρεψε ο άσωτος, ενοχλεί που δεν έλαβε επιτίμιο για την απομάκρυνσή του.

Τόσο η κανονικότητα όσο και η ταχύτητα του ρεύματος έχουν σχέση με τις φάσεις της Σελήνης.

Όταν δεν αντιλαμβάνεσαι ότι η δικαίωσή σου είναι η σχέση με τον πατέρα αλλά όχι τα έργα σου και οι νόμοι, πώς να αντιληφθείς ότι το επιτίμιο είναι η ίδια η απομάκρυνση;

Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες τιμές ταχύτητας παρατηρούνται κατά τη νέα Σελήνη και την πανσέληνο, ενώ οι μικρότερες στις φάσεις των σεληνιακών τετάρτων.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο του Θεού είναι η αγάπη Του και η μεγαλύτερη πτώση μας είναι η απελπισία και η αμφισβήτηση της αγάπης Του και η εν εαυτώ πεποίθηση.

Κατά τις υπόλοιπες 5 έως 6 ημέρες του σεληνιακού μήνα το ρεύμα ρέει ακανόνιστα.

Το παράδοξο του πόνου, το απρόβλεπτο της αμαρτίας μας είναι οικονομία, για να πολεμηθούν πάθη εσωτερικά και πολύ δυσδιάκριτα, που δεν μας αφήνουν να παραδεχτούμε το έλεός Του και να αρνηθούμε την έπαρσή μας.

Το ρεύμα αυτό έχει μικρότερη ταχύτητα, μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση έως 14 φορές (ή και καθόλου) σε ένα 24ωρο και ονομάζεται ακανόνιστο.

Καλύτερα να κριθούμε για έλλειψη παρά για οίηση.

Το κανονικό ρεύμα του Ευρίπου είναι αποτέλεσμα των ελκτικών δυνάμεων της Σελήνης και του Ήλιου.

Η έπαρση στηρίζει τη δικαίωση του εαυτού μου και μεταβιβάζει την ενοχή και την ευθύνη στον άλλο.

Το παλιρροιακό κύμα που δημιουργείται από τις δυνάμεις αυτές στη Μεσόγειο, κατευθύνεται στις ελληνικές θάλασσες από ανατολικά, διχάζεται όταν φτάσει στις ανατολικές ακτές της Εύβοιας και εισβάλλει στο βόρειο και νότιο Ευβοϊκό κόλπο.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει αδυναμία συγχώρησης.

Κατά τη διαδρομή αυτή, οι δύο κλάδοι του διχαζόμενου παλιρροιακού κύματος, εξαιτίας της άνισης διαδρομής που διανύουν αλλά και της διαφορετικής μορφολογίας των ακτών, φτάνουν στον πορθμό σε διαφορετικούς χρόνους.

Δεν μπορώ να συγχωρήσω, αλλά ούτε και να ανεχθώ συγχώρηση.

Το κύμα από το νότιο Ευβοϊκό φτάνει στον πορθμό κατά μία ώρα και 15 λεπτά νωρίτερα από εκείνο που προέρχεται από τον βόρειο Ευβοϊκό.

Πιστεύουμε ότι όλα πρέπει να πληρωθούν.

Η μη ταυτόχρονη άφιξη του παλιρροιακού κύματος στα δύο άκρα του πορθμού έχει ως συνέπεια τη δημιουργία διαφοράς στάθμης στην επιφάνεια του νερού μεταξύ του βόρειου και του νότιου λιμανιού.

Δεν πιστεύουμε ότι τα προπλήρωσε ο σταυρός του Κυρίου μας.

Η διαφορά στο ύψος του νερού είναι η αιτία που δημιουργεί το κανονικό ρεύμα του Ευρίπου.

Η σύγχρονη έκφραση του πρεσβυτέρου υιού λαμβάνει το προσωπείο της κάθαρσης σε κάθε επίπεδο και χώρο.

Την αιτία του κανονικού ρεύματος του Ευρίπου είχε διαγνώσει, κατά τον Στράβωνα, ο Ερατοσθένης με το “ότι η εφ’ εκατέρα θάλαττα άλλην και άλλην επιφάνειαν έχει”, ότι δηλαδή στα δύο άκρα του πορθμού υπάρχει υψομετρική διαφορά στην επιφάνεια της θάλασσας.

Όλοι μιλούν για κάθαρση.

Η υψομετρική αυτή διαφορά, σύμφωνα με την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων, δημιουργεί ρεύμα αποκατάστασης ισορροπίας από την υψηλότερη επιφάνεια προς τη χαμηλότερη.

Κάθαρση σημαίνει θεραπεύω αντιλήψεις, ιδέες ή πρόσωπα;

Εκτός από τη Σελήνη και τον Ήλιο, στο ρεύμα του Ευρίπου επιδρούν και άλλοι παράγοντες που προέρχονται από τη Γη.

Κάθαρση σημαίνει αντίποινα, εξουθένωση προσώπου στο όνομα της τήρησης του νόμου ή ενεργοποίηση του ιερού μέσα μας με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του κάθε προσώπου;

Γήινοι παράγοντες είναι: τα διάφορα άλλα θαλάσσια ρεύματα, οι άνεμοι, οι διαφορές βαρομετρικής πίεσης που δημιουργούνται λόγω μεταβολής θερμοκρασίας, η διαμόρφωση των ακτών στις οποίες προσκρούουν τα ρεύματα κ.α.

Κάθαρση είναι να θεραπεύσω και όχι να καθαρίσω, να σκοτώσω.

Αυτοί οι τοπικοί, γήινοι παράγοντες επηρεάζουν τις επιδράσεις της Σελήνης και του Ήλιου άλλοτε ενισχυτικά και άλλοτε ανασταλτικά.

Πίσω από την έννοια της κάθαρσης κάθε άνθρωπος ψάχνει τη δικαίωσή του.

Στην εποχή του πρώτου και του τελευταίου σεληνιακού τετάρτου το συνολικό αποτέλεσμα της επίδρασης της Σελήνης και του Ήλιου είναι εξασθενημένο.

Το μόνο δικαίωμα κάθαρσης που έχουμε είναι της δικής μας ύπαρξης ως κατάστασης βαθιάς μετάνοιας.

Το διχασμένο κύμα λοιπόν, εισέρχεται μικρότερο σε όγκο στα λιμάνια που είναι από τη μια και την άλλη πλευρά του πορθμού.

Αποκτούμε σπλάχνα οικτιρμών και διάκριση εμπνέοντας τη μετάνοια ως το αληθινό φάρμακο κάθαρσης και ελπίδας.

Η διαφορά ύψους του νερού στα δύο λιμάνια είναι μικρή, γι’ αυτό και το ρεύμα είναι αδύνατο.

Η μιζέρια του αυτοεγκλωβισμού μας θα μας επιτρέπει να αρνηθούμε την κόλαση της κατάκρισης με το πρόσχημα του σημαιοφόρου της εξυγίανσης;

Τα ασθενή τότε παλιρροιακά κύματα, όχι μόνο επηρεάζονται έντονα από τους τοπικούς, γήινους παράγοντες, αλλά πολλές φορές και εξουδετερώνονται.

Πριν ασχοληθούμε με τους άλλους, έχουμε ανάγκη να αναζητήσουμε εμείς τη μετοχή στην αγάπη Του!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις συχνές αλλαγές της φοράς των ρευμάτων, καθιστώντας το παλιρροιακό ρεύμα ακανόνιστο.