Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( h συγγνώμη του μίλαν και το μεγαλείο του "ξανθού" :: 28/2/2006 20:29:08) 

H συγγνώμη του Μίλαν και το μεγαλείο του "ξανθού"

Μαθαίνω ότι:

ΤΟΥ ΠΑΡΙ ΚΑΛΗΜΕΡΙΔΗ

- Αντίθετες είναι οι λέξεις που έχουν αντίθετες σημασίες.

Και επίσημα αποχαιρέτησε την ενεργό δράση ο Μίλαν Τόμιτς. - Μια λέξη μπορεί να έχει διαφορετικά αντίθετα ανάλογα με το περιβάλλον, στο οποίο αυτά εμφανίζονται: π.χ. νέες ιδέες # παλιές ιδέες ψηλά δέντρα # χαμηλά δέντρα νέες γυναίκες # γριές γυναίκες ψηλά παιδιά # κοντά παιδιά Ο ελληνοποιημένος Σέρβος παίκτης συνέδεσε το όνομά του με την ένδοξη -επί Ιωαννίδη- περίοδο του Ολυμπιακού.

- Ο τρόπος με τον οποίο δύο λέξεις βρίσκονται σε αντίθεση δεν είναι πάντα ο ίδιος: Ο Τόμιτς δεν ήταν σπουδαίος καλαθοσφαιριστής είχε όμως ορισμένα στοιχεία που δύσκολα τα βρίσκεις σε παίκτη.

α. Αντίθετες είναι δύο λέξεις όταν αποτελούν τα άκρα μιας κλίμακας με ενδιάμεσες διαβαθμίσεις: κρύος - δροσερός - ούτε κρύος ούτε ζεστός - χλιαρός - ζεστός

Είχε μεγάλο "τσαγανό", καλό σουτ από την περιφέρεια και ήταν γενικά μια ηγετική φυσιογνωμία.

Τα ζεύγη αυτά λέγονται κλιμακωτά αντίθετα.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και ο Γιάννης Ιωαννίδης του έτρεφε μεγάλη εμπιστοσύνη και τον θεωρούσε ένα αναντικατάστατο "εργαλείο" στη "μηχανή" του Ολυμπιακού.

β. Αντίθετες είναι όμως και δύο λέξεις ανάμεσα στις οποίες δεν υπάρχει καμία ενδιάμεση κατάσταση: αναγκαστικά ένας άνθρωπος (ή ένα πράγμα) μπορεί να είναι ή το ένα ή το άλλο:

Και ο Τόμιτς όμως έπινε νερό στο όνομα του "ξανθού", όσο τουλάχιστον ο τελευταίος ήταν προπονητής του Ολυμπιακού.

ελεύθερος # σκλαβωμένος

Όταν όμως λίγο αργότερα προέκυψε η διαμάχη Κόκκαλη - Ιωαννίδη, ο Τόμιτς φέρθηκε ανακόλουθα.

Αυτά τα αντίθετα είναι δυαδικά αντίθετα.

Ξέχασε προφανώς τι όφειλε στον Ιωαννίδη και του φέρθηκε με αχαριστία.

γ. Αντίθετες είναι επίσης δύο λέξεις όταν η μία περιγράφει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε δύο ανθρώπους (ή πράγματα) και η άλλη λέξη περιγράφει την ίδια σχέση αλλά από την πλευρά του άλλου ατόμου.

Κατέθεσε σαν μάρτυρας υπέρ του Κόκκαλη, κάτι που σχολιάσθηκε δυσμενώς από τη μερίδα των υγιών φιλάθλων.

πουλώ # αγοράζω

Χθες, στο τελευταίο "αντίο" του Τόμιτς από την ενεργό δράση βρήκε τη δύναμη να δείξει ότι παραμένει ευθύς και ειλικρινής.

Αυτές οι λέξεις λέγονται αντίστροφες.

Ομολόγησε, ότι το μεγαλύτερο λάθος του ήταν που αναμίχθηκε στη διαμάχη Κόκκαλη - Ιωαννίδη δείχνοντας έτσι την μεταμέλειά του και ζητώντας συγγνώμη από τον "ξανθό".

Το ίδιο είχε πράξει πριν από δύο χρόνια και ένας άλλος άνθρωπος του μπάσκετ που είχε ευεργετηθεί από τον Γιάννη Ιωαννίδη. Ο προπονητής Ηλίας Ζούρος είχε ζήτησει και αυτός συγγνώμη σε ιδιωτική τηλεφωνική επαφή με τον "ξανθό" επειδή ανέλαβε την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού όταν αποχώρησε ο Ιωαννίδης και ενώ ο Ζούρος ήταν στενός συνεργάτης του.

Είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά τα χρόνια ο Τόμιτς δεν είχε ήσυχη τη συνείδησή του για την αχάριστη συμπεριφορά του προς τον Ιωαννίδη και χθες βρήκε την ευκαιρία να αποκαταστήσει το δίκαιο με την παλικαρίσια μεταμέλειά του.

Γιατί τον Ιωαννίδη λίγο-πολύ όλοι τον κοντράραμε και τον κρίναμε αυστηρά. Κατά περιόδους, γιατί ουδείς είναι αλάνθαστος και βέβαια και ο Ιωαννίδης. Αλλά κανείς όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει το μεγαλείο της προσφοράς και της προσωπικότητάς του.