Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( πολύ γερό μεροκάματο :: 13/1/2006 19:54:48) 

Πολύ γερό μεροκάματο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από τα στοιχεία που έδωσε ο ΠΑΟΚ στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι ο Άγγελος Αναστασιάδης (φωτογραφία), τη μέρα που απολύθηκε είχε λαμβάνειν 639.679 ευρώ, ενώ σήμερα του οφείλονται 253.808 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα πήρε περίπου 390.000 ευρώ. Από το δεδομένο (α) παρατηρούμε ότι το περιεχόμενο του δοχείου 2 δεν αντιδρά με το νάτριο. Στις 639.679 ευρώ, βέβαια, δεν συμπεριλαμβάνονται τα χρήματα που είχε πάρει μέχρι την ημέρα που έφυγε, που ωστόσο δεν ήταν πάρα πολλά. Από τις τέσσερις ενώσεις που έχουμε μόνο μία δεν αντιδρά με το νάτριο, ο αιθέρας. Εύλογη η απορία: Άρα στο δοχείο 2 περιέχεται ο αιθυλομεθυλαιθέρας (CH3CH2OCH3). Τελικά πόσα έπαιρνε ο Αναστασιάδης στον ΠΑΟΚ; Από το δεδομένο (β) προκύπτει ότι στο δοχείο 3 βρίσκεται μία ακόρεστη ένωση. Η αμοιβή του ήταν 35.000 ευρώ το μήνα μεικτά (επί δέκα μήνες), συν μισθό, αυτοκίνητο και πριμ (150.000 ευρώ πήρε μόνο για το κύπελλο του 2003), βάσει του συμβολαίου, που είχε υπογράψει επί Μπατατούδη. Από τις ενώσεις που έχουμε μόνο μία είναι ακόρεστη. Με λίγα λόγια το μεροκάματό του ήταν περίπου 1.150 ευρώ! Άρα στο δοχείο 3 βρίσκεται η 2-προπεν-1-όλη (CH2 = CHCH2OH). Αμοιβή λογική για έναν προπονητή Α' εθνικής (τόσα έπαιρνε και ο Φρίνγκερ), αλλά πολύ γερό μεροκάματο (για κάποιον, που στους 27 μήνες, που ήταν στην Τούμπα κόστισε στον ΠΑΟΚ περίπου 900.000 ευρώ), να παριστάνει ακόμη και σήμερα τον… υπερΠΑΟΚάρχη. Από το δεδομένο (γ) συμπεραίνουμε ότι στο δοχείο 4 περιέχεται μία ένωση που δίνει την αλογονοφορμική αντίδραση.

Γ.Κ.

Από τις τέσσερις ενώσεις μόνο μία δίνει την αλοφορμική αντίδραση, η 2- προπανόλη. Άρα στο δοχείο 4 περιέχεται η 2-προπανόλη και στο δοχείο 1 περιέχεται η 1-προπανόλη.

Εφαρμογές 1. Πώς θα διαπιστώσουμε αν υγρό είναι η μεθυλο-1-προπανόλη ή η μέθυλο-2-προπανόλη; 2. Οργανική ένωση Α έχει μοριακό τύπο C3H8O. Ποιοι είναι οι δυνατοί συντακτικοί τύποι της Α, αν είναι γνωστό ότι η Α αντιδρά με νάτριο ελευθερώνοντας υδρογόνο; Ποια είναι η ένωση Α αν δίνεται ότι κατά την επίδραση ιωδίου σ’ αυτή παρουσία NaOH παράγεται κίτρινο ίζημα; 3. Σε τρία δοχεία περιέχονται οι ενώσεις: μεθανόλη, αιθανόλη και διμεθυλαιθέρας. Δεν ξέρουμε όμως ποια ένωση περιέχεται σε κάθε δοχείο. Αν στηριχτούμε στις διαφορετικές χημικές ιδιότητες των παραπάνω ενώσεων, πώς μπορούμε να βρούμε ποια ένωση περιέχεται σε κάθε δοχείο;